اینجا آستان حضرت رضا(ع)، تکهای از بهشت در آغوش مشهد است، خورشید آسمانها در پیش تلالو نور گنبد او رنگی ندارد و از جمال او کسب نور میکند، از نور گنبدش همه عالم منور است و رقص نور بر سقاخانه و گلدستهها و ایوان طلایش چشم را خیره میسازد.
چتری از بال کبوتر بر سر این آستان مقدس، برافراشته شده که از شوق بال گشوده و ستون به ستون عطر رضا(ع) را میپراکنند، گویی این کبوتران هم اسیر دام ضامن آهو شدهاند که عاشقانه وار بر گرد شمع فروزان رضا(ع) میچرخند.
صدای نقارهها سر به فلک گذاشته و در این آدینه لبریز از عطر گل و گلاب، هر دلی را به بند میکشد چرا که بار دیگر غریب توس پناه غریبان شده است و در ذیالقعده لبریز از کرامت، سفره کریمانهاش را به وسعت دریا گسترانیده است.
امروز مشهدالرضا(ع) دریایی از عاشقان است، دلدادگان "یا علی گویان" به سمت نور صحن عالم آل محمد (ص) در حرکتند تا به پای پاره تن پیغمبر(ص) افتاده و بار دیگر بوی توحید را استشمام کنند.
قرنها خراسان سرزمین عشق بود و آقایی نداشت تا روزی که ورق برگشت و انیس النفوس به روی توس چشم گشود و این خاک را تکهای از بهشت کرد و از آن روز تقویم این دیار ذیالقعده و همه دلها کبوتر حرمش شدند.
و امروز دوباره ۱۱ ذیالقعده و سالروز میلاد سلطان خراسان شده و دلها به روضه رضا فرزند "کاظم" گره خورده است، امروز آنان که هر سحر آفتابشان و هر شب مهتابشان مولاست، بزرگترین جشن عالم را گرفتهاند.
آنان که دل در گرو کوی رضا دارند، در سالروز میلاد او در برابر حرمش زانو زده و زمزمه میکنند:یا امام رضا(ع)، به آستان محبت تو دامن دامن حاجت میآوریم و صحرا صحرا کرامت میبریم، حیف که ظرفیت دست و دامان ما اندک و دریای احسان تو بیکران است.
پیشینه جشنهای میلاد امام رضا(ع) در حرم رضوی
قدمت جشنهای میلاد امام رضا (ع) در حریم ملائک پاسبان رضوی به ۱۵۵ سال قبل باز می گردد و اکنون یک دهه با عنوان "کرامت" به این جشنها اختصاص یافته است.
گنجینه بی نظیری از اسناد تاریخی مربوط به برگزاری جشنهای میلاد امام رضا (ع) در مدیریت اسناد آستان قدس رضوی به عنوان مجموعه ای ارزشمند از فرهنگ رضوی نگهداری می شود که به حدود ۱۱۵ سند میرسد که قدیمی ترین آن مربوط به سال ۱۲۸۱ هجری قمری است.
براساس این سند جشنهای میلاد امام رضا (ع) با مدیریت آستان قدس رضوی در حرم مطهر رضوی برگزار شده بود که به دوره قاجار و زمان سلطنت ناصرالدین شاه مربوط میشود.
جشن میلاد امام هشتم (ع) در دوره قاجار بنا بر اسناد تاریخی با آداب و آیین خاصی در روز یازدهم ربیع الاول برگزار میشد در این دوره مجالس جشن میلاد امام رضا (ع) که به آن "مجالس سلام" میگفتند، به طور رسمی در ایوان طلای صحن عتیق و یا گنبد الله وردی خان و با حضور متولی باشی، والی خراسان و سایر صاحب منصبان آستانه برگزار میشد.
در این مراسم شربت و شیرینی و سایر ملزومات آن توسط تحویل داران تهیه و برای پذیرایی در اختیار پیشخدمت آستانه قرار میگرفت، چراغانی کردن صحنها به ویژه صحن عتیق (انقلاب اسلامی) از دیگر اقداماتی بود که در شب میلاد امام هشتم (ع) انجام میدادند، امری که بر انجام آن در نهایت شکوه تاکید میشد.
نواختن نقاره توسط نقاره چیان به جهت تهنیت و شادیانه و دادن خلعت به برخی کارکنان آستان قدس رضوی از جمله خطیب در این روز از نکات قابل توجه در اسناد موجود در مدیریت اسناد آستان قدس رضوی درباره جشنهای میلاد امام رضا (ع) است.
جشنی متفاوت
اما امسال هرچند شور و شعف مردم این سرزمین برای میلاد علیبن موسیالرضا(ع) چون گذشته پرحرارت است اما محدودیتهای ناشی از بیماری همهگیر کرونا عاشقان را از روضه منوره دور نگهداشته و آنان به زیارت در صحنها رضایت دادهاند.
با این حال برخی مراسم سالروز میلاد امام رضا(ع) به قوت خود باقی است آنچنان که در شامگاه میلاد حضرت امام رضا(ع) جمعی از خدام بارگاه رضوی مراسم گلباران حریم رضوی را برگزار کردند.
در این مراسم خدام آستان قدس رضوی، شاخ گلهایی را به نیابت از تمامی عاشقان خاندان عصمت و طهارت در آستانه روضه منوره به رسم ادب و با رعایت فاصله تقدیم آن حضرت کردند.
ساعت ۲۰ شب گذشته پس از این که نقارههای حرم مطهر رضوی میلاد امام رضا(ع) را بشارت دادند، قرائت زیارت "امین الله" در قالب برنامه "سلام به امام" از حرم مطهر رضوی به صورت زنده از شبکههای مختلف صدا و سیما پخش شد و سراسر مردم ایران این دعا را زمزمه کردند.
همچنین همزمان با شب میلاد امام علی بن موسی الرضا(ع) آیین تعویض پرچم و پوشش ضریح مطهر رضوی برگزار شد. این مراسم در قالب ویژه برنامه "بر بال ملائک" پس از اقامه نماز مغرب و عشاء با مداحی و شعرخوانی ذاکران اهل بیت(ع) از ساعت ۲۱ و ۳۰ دقیقه آغاز شد و ساعتی ادامه داشت.
در این آیین که با حضور مسوولان استانی و مدیران عالی آستان قدس رضوی، خادمان و مجاوران بارگاه منور رضوی با شکوه و جلال خاصی در صحن جامع حرم مطهر رضوی برگزار شد با حضور تولیت و قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی، پوشش و پرچم قبه منوره به خادمان رضوی برای تعویض تحویل داده شد.
آیین تعویض پوشش و پرچم زنده و مستقیم از چندین شبکه صدا و سیمای جمهوری اسلامی به صورت زنده و مستقیم پوشش داده شد و دلهای عاشقان و دلدادگان را روانه صحن و سرای رضوی کرد.
نظر شما