«یوسف مولایی» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره ایجاد مزاحمت دو جنگنده آمریکایی برای هواپیمای مسافربری ایران گفت: همه کشورهای عضو کنوانسیون شیکاگو - که سازمان بینالمللی هوانوردی (ایکائو) از درون آن ایجاد شد - موظف هستند امنیت پرواز هواپیماهای غیرنظامی را تامین کنند.
وی ادامه داد: یکی از اصلیترین و مهمترین اصولی که در دو کنوانسیون مونترال و شیکاگو بر آن تصریح شده، این است که کشورها حق اخلال در امنیت پروازها را ندارند و باید امنیت پروازی را رعایت کنند.
ادعاهای آمریکا ارتباطی با حقوق بینالملل ندارد
این حقوقدان بینالمللی به ادعای مطرح شده از سوی ایالات متحده اشاره کرد و اظهار داشت: ادعاهایی که آمریکا درباره به پرواز در آوردن دو جنگنده خود مطرح کرده و آن را برای ایجاد بازرسی بصری از هواپیما عنوان کرده، به نوعی امنیت این هواپیما را با تهدید روبهرو کرده و هیچ ارتباطی هم با حقوق بینالملل ندارد.
مولایی با اشاره به اقدام آمریکا در آسمان یک کشور ثالث تصریح کرد: اقدام آمریکا امنیت پروازی را در یک کشور دیگر با تهدید روبهرو کرده. آن هم در حالی که اصل حضور آمریکا در همان کشور هم با اما و اگرهای زیادی روبهرو است.
تحریم ماهان نمیتواند دلیل اخلال در امنیت پروازی شود
وی در پاسخ به این سوال که آیا طرح موضوع تحریم هواپیمایی ماهان از سوی آمریکا می تواند دلیل این اقدام باشد، گفت: این بهانه نمیتواند استدلال حقوقی برای آمریکا باشد؛ چراکه اولا تحریم آمریکا یکجانبه است و نه بینالمللی، ثانیا اگر هم تحریم باشد دلیلی بر این اقدام نیست و ثالثا هواپیمای مذکور در آمریکا نبوده است که آنها بخواهند قانون خود را اعمال کنند.
این استاد حقوق دانشگاه تهران مرجع رسیدگی به این شکایت را سازمان ایکائو دانست و ابراز داشت: ایران اعلام کرده نسبت به این اقدام آمریکا شکایت خواهد کرد و شکایت خود را در ایکائو دنبال میکند.
مولایی افزود: پیرو شکایت ایران یک کمیته فنی و حقوقی برای حل اختلاف و رسیدگی به این شکایت تشکیل میشود. همچنین ایران میتواند از این اقدام آمریکا در دیوان بینالمللی دادگستری شکایت کند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا با خروج آمریکا از پیمان مودت، ایران همچنان میتواند از ایالات متحده در دیوان بینالمللی دادگستری شکایت کند، بیان کرد: خروج آمریکا از پیمان مودت ارتباطی به این شکایت ندارد چراکه این موضوع در کنوانسیونهای بینالمللی که آمریکا هم عضو آن است و همچنین اساسنامه ایکائو دیده شده است.
این حقوقدان بینالمللی اضافه کرد: براساس مقررات ایکائو، دیوان بینالمللی دادگستری مرجع داوری به شکایت کشورها در موضوع امنیت پروازی است.
نظر شما