روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس، در گزراش روز شنبه خود به نقل از عبدالرضا نصیری اظهار داشت: آبانبار دهن شیر از بناهای قدیمی و زیبای لار است که در سمت شرقی ورودی بازار قیصریه این شهر و در مجاورت منطقه پیر پنهان ساخته شده است.
به گفته وی، در شهرستان لارستان چهار دهن شیر بزرگ وجود داشته که در حال حاضر، دهن شیر بازار و دهن شیر حاج غلامرضا معتمد، پابرجا هستند.
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس، با اشاره به اینکه قدمت آبانبار دهن شیر لار به دوران صفویه بازمیگردد افزود: وجه تسمیه آن به دهن شیر این است که این آبانبار دارای لولهای سنگی به شکل سرشیر بوده که از دهان آن آب خارج میشده است.
دهن شیر به جایی اطلاق میشود که در زمانهای گذشته در کنار بعضی از برکههای بزرگ به صورت زیر زمینی با پلههای زیاد به ته برکه نزدیک میشده و به طور معمول آب قسمت پایین برکه خنکتر بود و مردم در تابستان از این آب استفاده میکردند
نصیری بیان کرد: سازههای آبی پسکل، متعلق به قرون متاخر اسلامی است اما در مستندات شفاهی مردم، قدمت این اثر به قرون میانه اسلامی بازمیگردد.
پَسکُل به معنی پشت سر است و این سازه آبی از دیرباز تاکنون قابل استفاده مردم بوده است و برای تامین آب آشامیدنی و آب منازل در لارستان از آنها استفاده میشد.
وی ادامه داد: مرمت این طرحها که در فاز نخست آن حدود ۸۰۰ میلین ریال اعتبار برای آنها هزینه خواهد شد شامل، اجرای اندود کاهگل روی گنبد، اجرای اندود کاهگل بدنه، تعمیرات سفیدکاری بدنه داخلی بنا و تعمیرات بدنه سنگی بنا با استفاده از سنگ لاشه و ملات گچ است.
آبانبار دهن شیر که از بناهای قدیمی و زیبا در شرق ورودی بازار تاریخی قیصریه لار است، در نوزدهم امردادماه سال ۱۳۸۴ خورشیدی به شماره ۱۲۷۰۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
لارستان به مرکزیت لار در فاصله ۳۷۸ کیلومتری جنوب شیراز قرارد دارد.
نظر شما