به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران، نبود امکانات مهار آتش در پناهگاه حیات وحش میانکاله یکی از معضلات جدی این محدوده طبیعی منحصربهفرد در سال های اخیر بود که سبب میشد سرعت گسترش آتش تا پیش از حضور نیروهای آتشنشان که از شهرهای اطراف به تالاب اعزام میشدند افزایش یابد. اما روز گذشته کیومرث کلانتری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در سفر یک روزهاش به مازندران، از برنامهریزی برای ایجاد دو ایستگاه آتشنشانی در میانکاله و سمسکنده و واگذاری تجهیزات مورد نیاز برای کنترل آتشسوزیها در لحظات اولیه وقوع خبر داد.
کلانتری در جلسهای که به منظور بررسی راهکارهای پیشگیری از حریق در تالاب میانکاله در استانداری و با حضور معاون سیاسی امنیتی استانداری، مدیران کل حفاظت محیط زیست، دامپزشکی، مدیریت بحران و تعدادی از مسئولان ذیربط برگزار شد، بر حفظ و حراست از پناهگاه حیات وحش میانکاله به عنوان ذخیرهگاه زیستکره تاکید کرد.
وی اظهار کرد: مقرر شد با مشارکت استانداری مازندران و سازمان حفاظت محیط زیست دو دستگاه لودر برای اطفاء حریق به پناهگاه حیات وحش میانکاله اختصاص یابد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تأمین حقابه برای میانکاله نیز افزود: همچنین مقرر شد برای پیشگیری از تلفات پرندگان در میانکاله، شرکت آب منطقهای استان بخشی از آب سد گلورد را به تالاب میانکاله اختصاص دهد.
کلانتری پس از بازدید از پناهگاههای حیات وحش سمسکنده و میانکاله، با تشکلهای زیست محیطی میانکاله و محیطبانان نیز دیدار کرد و این گروهها را ظرفیت فوقالعاده برای حفظ و حراست از این پناهگاه حیات وحش دانست.
این مسئول به رونق گردشگری در راستای حفاظت بیشتر از میانکاله اشاره کرد و گفت: به منظور مشارکت مردم، طرح گردشگری میانکاله با نظارت محیط زیست در حال برنامهریزی است. این طرح در قالب شرکت تعاونی متشکل از بومیان منطقه خواهد بود و منافع آن برای حفاظت و مدیریت پناهگاه حیات وحش صرف خواهد شد.
محدوده ۶۸ هزار و ۸۰۰ هکتاری میانکاله به عنوان یکی از پناهگاههای بینالمللی مهم حیات وحش، هر سال به دلیل برخی دستاندازیها یا عوامل طبیعی دچار آتشسوزیهای گسترده میشود و بخشی از پوشش گیاهی و گونههای جانوری آن طعمه حریق میشوند. نبود امکانات آتشنشانی و به ویژه لودر در این پناهگاه همواره از عوامل تشدید آتشسوزی تا زمان رسیدن نیروهای آتشنشان و لودر از مناطق اطراف میانکاله میشود که در صورت تأمین این تجهیزات، این مشکل برطرف خواهد شد.
از ابتدای امسال تا کنون اراضی پناهگاه حیات وحش و تالاب بینالمللی میانکاله در شرق مازندران ۹ بار دچار آتشسوزی شد که آخرین مورد این آتشسوزیهای سریالی در میانکاله اواخر مرداد امسال رخ داد و در آن حدود ۲۰ هکتار از این پناهگاه در آتش سوخت.
به گفته فرمانده یگان حفاظت محیط زیست مازندران، عمده آتشسوزیهای چند سال اخیر و به ویژه دو سال گذشته که در مجموع حدود ۴۰۰ هکتار از اراضی جنگلی از گونههای سازیل و انار میانکاله را از بین برد، عمدی یا ناشی از خطای انسانی بود.
بیش از ۴۰ هزار هکتار از پناهگاه حیات وحش میانکاله را تالاب بینالمللی میانکاله تشکیل میدهد و بقیه این مساحت اراضی جنگلی و مرتع است که زیستگاه دائمی یا موقت صدها گونه پرنده محسوب میشود.
بر اساس آمارهای رسمی دستکم هر سال بیش از یک و نیم میلیون بال پرنده مهاجر از ۱۳۰ گونه برای زمستان گذرانی یا زیست در سایر فصول در تالاب میانکاله و اراضی مجاور آن فرود میآیند.
نظر شما