به گزارش ایرنا، در انتخابات ریاستجمهوری بلاروس در ۹ آگوست (۱۹ مرداد) الکساندر لوکاشنکو رئیسجمهوری فعلی بیش از ۸۰ درصد آرا را به دست آورد. مقامات میگویند ۱۰ درصد از رای دهندگان از سوتلانا تیخانوفسایا، رقیب اصلی لوکاشنکو حمایت کردند.
سوتلانا تیخانوفسایا، سیاستمدار اصلی مخالف بلاروس که پس از انتخابات به لیتوانی گریخت. ، میگوید که او آماده رهبری این کشور است و یک چارچوب قانونی جدید برای برگزاری انتخابات عادلانه میخواهد. لوکاشنکو تا همین هفته گذشته می گفت هرگز به برگزاری انتخابات جدید حاضر نخواهد شد اما دیروز (سه شنبه) در نشستی مطبوعاتی با نمایندگان چند رسانه روسی در کاخ استقلال (اقامتگاه رسمی رئیس جمهوری در مینسک) در سخنانی که حاکی از تغییر لحن تلویحی در مواضع اخیر خود بود، اعلام کرد که امکان برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در این کشور بعید نیست. وی همچنان پیشتر پیشنهاد تقسیم قدرت در بلاروس را مطرح کرده بود.
به گزارش ریانووستی، لوکاشنکو در این نشست به این نکته اعتراف کرد که مدت طولانی است که مقام رئیس جمهوری را تصدی می کند و اظهار داشت؛ ممکن است انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری برگزار شود.
تیخانوفسکایا خواستار تحریم لوکاشنکو شد
تیخانوفسکایا، رهبر مخالفان، که در خارج از این کشور است، اوضاع را "کاملاً غیرقابل قبول" خواند و گفت؛ الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور دیگر نمی تواند نماینده این کشور باشد.
وی ۸ سپتامبر(دیروز سه شنبه) در یک سخنرانی آنلاین در مجمع پارلمانی شورای اروپا خواستار فشار بین المللی، از جمله تحریم های لوکاشنکو و دولت وی شد. نامزد مخالف در پی اعتراضات گسترده و شایعات بازداشت چند روز پس از رای گیری به لیتوانی رفت.
وی در پیامی ویدیویی که در تاریخ ۱۶ آگوست (۲۶ مرداد) در یوتیوب منتشر شد، گفت: "من مسئولیت هدایت کشور را بر عهده دارم تا کشور بتواند آرام شود و به زندگی عادی بازگردد. "
وی افزود: اگر مأموران امنیتی و پلیس از دولت رئیس جمهور لوکاشنکو روی بگردانند، رفتار گذشته آنها را میبخشد.
اهداف مخالفان لوکاشنکو
مخالفان لوکاشنکو "شورای هماهنگی" تشکیل دادهاند که یکی از اهداف این شورا فراهم کردن زمینه انتقال قدرت در بلاروس بوده است. تظاهرات مخالفان در مینسک و دیگر شهرهای بزرگ برگزار شد و آمار دقیقی از میزان شرکت کنندگان منتشر نشده است، اما «آلس بیالیاتسکی» رییس سازمان حقوق بشری «ویاسنا» شمار معترضان در مینسک پایتخت بلاروس را بیش از یکصد هزار نفر برآورد کرد.
دور تازه اعتراض ها در بلاروس که پس از انتخابات ریاست جمهوری نهم اگوست (۱۹ مرداد) آغاز شد به لحاظ میزان مشارکت و ادامه تظاهرات، بیسابقه است.
مسؤولان انتخاباتی میگویند که لوکاشنکو با کسب ۸۰ درصد آرا برای ششمین بار به ریاست جمهوری انتخاب شده اما مخالفان مدعی هستند که در انتخابات، تقلب شده است. رسانهها خبر داده اند که در روزهای آغازین اعتراض ها، حدود ۷ هزار نفر بازداشت شدهاند.
در تاریخ ۱۶ اگوست (۲۶ مرداد)، در شهر مینسک دهها هزار نفر در اعتراض به نتیجههای انتخابات و به گفته آنها، تقلبی تظاهرات کردند آقای لوکاشنکو که ۲۶ سال است در بلاروس حکومت را در دست دارد، زیر فشار فزاینده قرار گرفته است، تا از مقامش کنار برود.
نظیر این تظاهرات و اعتراضات از آن روز تاکنون در مینسک و برخی دیگر از شهرهای این کشور ادامه دارد. مقامهای بلاروسی اعلام کردند که دهها هزار نفر روز یکشنبه هفته جاری در این کشور تظاهرات و نیروهای امنیتی ۶۳۳ نفر از معترضان را بازداشت کردند.
بلاروس تحت فشار خارجی
به اعتقاد لوکاشنکو این اعتراضها در کشور با هدف بروز انقلابهای رنگی و با دخالت خارجی راهاندازی شده است.
الکساندر لوکاشنکو پیشتر در شهر مینسک در یک راهپیمایی در جمع طرفدارانش گفته بود که تانکها و هواپیماهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در طوال ۱۵ کیلومتر از مرز کشورش مستقر شدهاند و کشورهای همسایه به او دستور میدهند که انتخابات را از نو برگزار کند سفارشی که به گفته لوکاشنکو جواب رد به آن داده شد.
سخنگوی ناتو ادعاهای مبنی بر استقرار نیروها در اروپای شرقی را رد کرده است. آقای لوکاشنکو همچنین اظهار داشت ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به وی گفته است که روسیه در صورت نیاز آمادگی کمک به بلاروس را دارد.
او ادعا میکند که بلاروس تحت فشار خارجی است، پس از سخنرانی لوکاشنکو در جمع هوادارنش، مخالفان نیز شروع به راهپیمایی در مینسک کردند و و شعار میدادند رییس جمهوری باید برود. به گزارش سرویس مطبوعاتی کرملین، ولادیمیر پوتین و الکساندر لوکاشنکو پس از انتخابات ریاست جمهوری درباره وضعیت بلاروس صحبت کردند. هر دو طرف ابراز اطمینان کردند که همه مشکلات به زودی برطرف میشوند. لوکاشنکو در نشستی در مینسک گفت، که اگر در بلاروس این وضعیت ادامه یابد موج آن به دیگر کشورها نیز راه خواهد یافت. رسانه ها اعلام کردند که لوکاشنکو هفته اینده در ارتباط با وضعیت اخیر کشورش به مسکو خواهد رفت و با ولادیمیر پوتین گفت و گو خواهد کرد.
بلاروس با جمعیت ۱۰ میلیون نفر یک سرزمین دور از دریا در اروپای خاوری است، که با کشورهای روسیه، اوکراین، لهستان، لیتوانی، و لتونی هممرز است. پایتخت آن شهر مینسک است.
نظر شما