به گزارش ایرنا به نقل از منابع خبری آسیایی و اروپایی، ۷ ماه پس از آنکه سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد کرونا به همه گیریجهانی تبدیل شده است، زندگی در منطقه آسیا – اقیانوسیه به لطف درس های بنیادی علم اپیدمولوژی شامل ارتباطات روشن، قرنطینه، کنترل مرزها، آزمایش های فراوان و ردگیری تماس ها، به حالت عادی نزدیکتر شده است.
پدیدار شدن دوباره کووید-۱۹ در منطقه آسیا – پاسیفیک با آنچه در کشورهای غربی در حال روی دادن است متفاوت است. نیوزیلند تا حد زیادی انتقال اجتماعی را در درون مرزهای خود ریشه کن کرده است. کنترل های مرزی هم موثر بوده است. سنگاپور، هنگ کنگ و نیوزیلند تا حد زیادی مرزهای خود را بسته نگاه داشته اند و شهروندانی که از خارج باز می گردند و دارندگان مجوز کار در خانه یا اماکن در نظر گرفته شده قرنطینه می شوند.
در ویتنام هم به همین شکل بوده است. این کشور نیز مرزهای خود را به روی مسافران بین المللی بسته و مانند بسیاری از کشورهای منطقه مردم را تشویق کرده که از مسافرت خارجی خودداری کنند. آسیا – اقیانوسیه و خاورمیانه بیشترین نسبت کشورهایی را دارند که مرزهای خود را بطور کامل بستند این در حالی است که کمتر از یک کشور از هر پنج کشور اروپایی این کار را کردند.
پاسخ کشورهای منطقه آسیا – پاسیفیک به شیوع کرونا با الگو گیری از شیوه مبارزه با بیماری "سارس" در سال ۲۰۰۳ شکل گرفته است و این کشورها آمادگی بیشتری برای اقدام قاطعانه در آغاز شیوع کرونا با تایید عمومی جامعه داشتند. با این حساب به نظر می رسد که غرب بر خلاف آسیا – پاسیفیک زمستان غم انگیزی را در پیش رو خواهد داشت.
تاکید ژاپن بر فعالیت های اقتصادی و اجتماعی در کنار مهار کرونا
در کشور ژاپن همزمان با ازسرگیری فعالیتهای اقتصادی، شمار موارد جدید ابتلا به کرونا هم رو به افزایش گذاشته و بنابر تازهترین آمار رسمی آخر هفته گذشته شمار کل مبتلایان در این کشور از ۱۰۰ هزار نفر فراتر رفته است.
روز پنجشنبه گذشته ( ۸ آبان) شمار مبتلایان در طول یک روز به ۸۰۹ نفر رسید که این بالاترین شمار مبتلایان روزانه از هشتم شهریور ماه تاکنون بود. در ژاپن همچنین تاکنون حدود یک هزار و ۷۰۰ مورد مرگ براثر کرونا ثبت شده است. شمار مبتلایان روزانه در ژاپن در ماه اوت (مرداد/شهریور) به اوج رسید و به روزانه یک هزار و ۶۰۰ نفر رسید اما پس از آن رو به کاهش گذاشته هرچند کارشناسان در این کشور نسبت به موج دوباره و افزایش شدید بیماری هشدار دادهاند.
شرایط ژاپن البته از همسایگانی مانند کره جنوبی و تایوان بدتر است. این کشورها برای محدودسازی سفرها و از بین بردن خوشههای آلودگی به ویروس سریع تر اقدام کردند. رقم مبتلایان به کرونا در ژاپن درحالی از رقم نمادین ۱۰۰ هزار نفر فراتر رفته که دولت "یوشیهیده سوگا" نخست وزیر این کشوربه منظور تقویت سومین اقتصاد بزرگ جهان، در حال بررسی تمدید برنامه سفرهای داخلی بود.
کارزار "به مسافرت بروید" در اواخر ماه ژوییه (اوایل مرداد ماه) در بخشهای زیادی از ژاپن آغاز شد و قرار است در پایان ماه ژانویه به پایان برسد. اما گنجانده شدن شهر توکیو به این برنامه با توجه به اینکه شمار مبتلایان در این شهر از ۳۰ هزار نفر فراتر رفته است ممکن است به افزایش سراسری مبتلایان در این کشور نقش داشته است.
"نائوکی اوکادا" معاون دبیر کابینه دولت ژاپن تاکید کرد: اعتقاد داریم که با انجام اقدامات موثر برای به حداقل رساندن موارد جدی و تلفات کرونا میتوانیم به فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی ادامه دهیم.
ژاپن خود را برای آنفلوآنزای فصلی هم آماده میکند که در کنار کرونا میتواند نظام بهداشت و درمان این کشور را تحت فشار قرار دهد. دولت سوگا وعده حمایت از بیمارستانها را داده و هدف خود را تامین واکسن کافی برای تمام جمعیت کشور تا نیمه اول سال ۲۰۲۱ را داده است.
با این وجود ژاپن نسبت بخشهایی از جهان که شدیدترین ضربه را از کرونا خوردهاند مانند آمریکا و برخی کشورهای اروپایی عملکرد بهتری داشته است. در آمریکا بیش از ۸.۸ میلیون مورد تایید شده ابتلا به کرونا ثبت شده و برخی کشورهای اروپایی مانند فرانسه و آلمان هم با افزایش شمار مبتلایان بار دیگر وارد محدودیتهای قرنطینهای شدهاند.
گشایش آزمایشگاه کرونا در فرودگاه بینالمللی توکیو
در فرودگاه بینالمللی "ناریتا" توکیو که بزرگترین فرودگاه کشور ژاپن محسوب میشود روز دوشنبه تاسیسات آزمایش کرونا گشایش یافت. این اقدام در راستای تلاش برای از سرگیری مسافرتهای بینالمللی انجام میشود که اکنون چندین ماه است به علت شیوع کرونا مختل شده است.
آزمایش کرونا در این فرودگاه از مسافرانی که قصد ترک ژاپن را دارند انجام میشود تا در کشورهای مقصد بتوانند مدرکی از مبتلا نبودن به کرونا داشته باشند. فروگاه ناریتا یکی از دو فرودگاه بینالمللی توکیو و حومه است. ژاپن روز جمعه محدودیتهای مسافرتی برای ۹ کشور آسیایی را کاهش داد.
صفر شدن موارد کرونا در استرالیا برای اولین بار از خرداد ماه
استرالیا در روز شنبه این هفته برای اولین بار از ماه ژوئن (خرداد) تاکنون هیچ مورد مثبت جدیدی از کرونا ثبت نکرد. این نقطه عطف چند ماه پس از آن حاصل شده که ایالت ویکتوریا در جنوب شرقی استرالیا با شدت گرفتن موارد ابتلا "حالت فاجعه" اعلام کرده بود. در آن ایالت در یک روز شمار مبتلایان جدید به ۷۲۵ نفر رسید.
گریگ هانت وزیر بهداشت استرالیا روز یکشنبه در توئیتر اعلام کرد که "روز شنبه اولین روز بدون انتقال ویروس کرونا در سطح کشور از ۹ ژوئن – ۲۰ خرداد تاکنون بوده است" .
در همین حال، شهر ملبورن که در کانون شیوع کرونا در استرالیا قرار داشته است نیز دومین روز بدون انتقال کرونا را تجربه کرد. از زمان پایان قرنطینه ۱۱۲ روزه این شهر در روز سهشنبه گذشته این شهر ۵ میلیون نفری تنها ۷ مورد جدید کرونا ثبت کرده است.
هر چند محدودیتهای قرنطینهای در شهر ملبورن برای برخی از مردم نامطلوب بود اما تا اواخر ماه سپتامبر (اوایل مهر) موارد ابتلا به سطح پایین دو رقمی کاهش یافت و به دولت اجازه داد که شروع به برداشتن محدودیتهای اعمال شده کند. مقامات این ایالت گفتهاند اگر شرایط در مسیر درست ادامه یابد، برداشتن بیشتر محدودیتها را هم بررسی خواهند کرد.
آماری از کرونا در کشورهای آسیایی
وزارت بهداشت مالزی روز دوشنبه ۱۲ آبان اعلام کرد که شمار مبتلایان در این کشور با ۸۳۴ مورد افزایش به ۳۳ هزار و ۳۳۹ نفر رسیده است. شمار تلفات کرونا در این کشور جنوب شرقی آسیا هم با دو مورد جدید به ۲۵۱ نفر رسید.
در کشور اندونزی هم با مبتلا شدن ۲ هزار و ۶۱۸ نفر دیگر شمار مبتلایان به ۴۱۵ هزار و ۴۰۲ نفر رسیده است. این پایینترین میزان ابتلای جدید در اندونزی از ۲۶ اوت (پنجم شهریور) تا کنون است. در کشور اندونزی همچنین با مرگ ۱۰۱ نفر شمار کل تلفات به ۱۴ هزار و ۴۴ نفر رسیده اما از سوی دیگر بیش از ۳۴۵ هزار نفر بهبود یافتهاند.
در کشور فیلیپین هم که پس از اندونزی بیشترین شمار مبتلایان و تلفات کرونا در جنوبشرقی آسیا را داشته است،
افزایش ابتلا در آسیای مرکزی
در کشورهای ازبکستان، قرقیزستان، قزاقستان در آسیای مرکزی هم افزایش مبتلایان به کرونا گزارش شده است.
در کشور قرقیزستان با افزوده شدن ۵۹۶ مورد جدید شمار کل مبتلایان به کرونا به ۵۸ هزار و ۳۹۴ تن رسیده و در این کشور با مرگ سه بیمار دیگر در چند روز گذشته شمار تلفات به یک هزار و ۱۴۲ تن رسید. در ازبکستان هم در ۲۴ ساعت گذشته با تایید ۱۵۰ مورد جدید شمار مبتلایان به ۳ هزار و ۸۱۴ تن رسید و شمار تلفات هم با مرگ یک بیمار دیگر به ۵۶۲ تن رسید. در کشور قزاقستان هم با ابتلای ۳۹۲ نفر و مرگ چهار بیمار دیگر در یک روز گذشته شمار کل مبتلایان به ۱۱۱ هزار و ۴۹۲ نفر و شمار کل تلفات به یک هزار و ۸۴۴ تن رسید.
روزنامه اسپانیایی: غرب باید از فرهنگ آسیایی در مبارزه با کرونا درس بگیرد
روزنامه اسپانیایی ال پاییس در همین ارتباط در گزارشی درباره اینکه چرا آسیا در زمینه شکست کرونا بهتر از اروپا عمل کرده است، نوشت: تارو آسو وزیر دارایی ژاپن در پاسخ به اینکه چرا این کشور بهتر از غرب عمل کرده است در یک کلمه جواب داد :"مینددو" – کلمه ای که در زبان ژاپنی به معنی "استانداردها یا سطح فرهنگی مردم" است.
این اظهار نظر حتی در داخل ژاپن هم با انتقادهایی رو به رو شد و نشانه ای از ملی گرایی افراطی تلقی شد اما آسو در جواب منتقدان گفت که مردم ژاپن تا حد زیادی از تدابیر شدید بهداشتی تبعیت کرده اند در حالی که دولت هیچگاه قصدی برای اعمال جریمه نداشته است.
ال پاییس افزود: باید در نظر داشت که سایر کشورهای آسیایی مانند چین ، کره جنوبی ، تایوان ، سنگاپور و هنگ کنگ هم موفق شده اند که شیوع کرونا را کنترل کنند. این در حالی است که اروپا و آمریکا هم اکنون به شدت تحت تاثیر موج دوم کرونا قرار گرفته اند. تجربه همین کشورهای آسیایی نشان داده است که حتی در فقدان واکسن هم می توان با شیوع کرونا با موفقیت برخورد کرد.
این روزنامه در ادامه می افزاید: این حقیقت که چین موفق شده شیوع کرونا را مهار کند تا حدی به علت نظارت های شدید در چین است که در غرب قابل تصور نیست. اما کره جنوبی و ژاپن هم دمکراسی هستند و نظارت دیجیتال توسط پلیس انجام می شود. در غرب هم زمانی که بحث شبکه های اجتماعی مطرح می شود نگرانی برای حریم خصوصی رنگ می بازد. پلتفرم های دیجیتال مانند گوگل یا فیسبوک دسترسی نامحدودی به حوزه خصوصی دارند و کسی هم گلایه ای ندارد. اما ردگیری دیجیتال احتمالا علت اصلی موفقیت آسیایی ها در مبارزه با شیوع کرونا نیست.
حرف وزیر دارایی ژاپن از این لحاظ اهمیت دارد که وقتی مردم از مقررات بهداشتی تبعیت کنند نیازی به کنترل ها یا تدابیر اجباری نیست. نیوزیلند هم کشوری لیبرال است که شیوع کرونا را برای دومین بار شکست داده است. موفقیت نیوزیلند هم با اقدام مدنی مردم مرتبط است.
این روزنامه اسپانیایی در پایان تاکید می کند: در جامعه لیبرال هم یک "ما" نیرومند نیازمند است. کشورهای غربی هم برای کنترل شیوع کرونا نیازمند مدنیت، اقدام جمعی و مسئولیت در قبال دیگران هستند.
نظر شما