۶ آذر ۱۳۹۹، ۱۲:۲۰
کد خبرنگار: 2175
کد خبر: 84116928
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

ضرورت اصلاحات اساسی در سیاست های برجامی کاخ سفید

تهران ایرنا- اندیشکده «کارنگی» در گزارشی ضمن تاکید بر ضرورت اصلاحات اساسی در دیدگاه و سیاست‌های برجامی کاخ سفید نوشت: گام سوم تعامل با ایران مرحله‌ای سخت و طولانی برای نزدیک شدن نظرات دوطرف است.

به گزارش ایرنا، «موقوفه کارنگی» در نوشتاری مبسوط  به ارزیابی رویکردهای یک دولت دموکرات در کاخ سفید نسبت به جمهوری اسلامی ایران و توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ پرداخته است. این اتاق فکر آمریکایی در  تحلیل خود طرحی سه مرحله ای را پیشنهاد داده و برای دو گام ابتدایی آن توصیه کرده است کاخ سفید با اعطای امتیازات و بازگشت به توافق هسته‌ای، اعتماد طرف‌های مقابل را جلب کند. 

در آخرین گزارش از گام های سه‌گانه، اتاق فکر فوق آغاز مرحله سوم تعامل ایران و آمریکا را از زمان پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران تا دو سال بعد عنوان کرده و برآورد کرده است: در صورت اجرای موفق گام‌های پیشین در این مرحله شرایط برای امضای توافقات جامع‌تری میان دو طرف مورد بررسی قرار می‌گیرد.

در گزارش کارنگی می خوانیم:

پس از گذشت تقریباً چهار سال از دولت دونالد ترامپ و سیاست بی وقفه «فشار حداکثری» علیه ایران، منافع امنیتی غرب به شدت آسیب دیده است. روشن است که سیاست ایالات متحده در مورد ایران نیازمند به اصلاحات اساسی است. بعلاوه، اقتصاد و جهان امروز بسیار متفاوت از سال  ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ است که ایران تصمیم گرفته بود با دولت باراک اوباما وارد مذاکره شود. در همین حال، صداهای زیادی در ایران استدلال می‌کنند که بهترین راه حل برای این کشور مصونیت در برابر تحریم‌های ایالات متحده است نه این­که اقتصاد ایران را به روشن یا خاموش بودن تحریم‌ها گره بزند.

همچنین از تجربه کاهش تحریم‌ها در سال ۲۰۱۶ مشخص شده است که بخش مالی جهانی برای حمایت از تجارت با ایران، تا زمانی که تحریم‌های اولیه ایالات متحده برای محدود کردن دسترسی ایران به دلار آمریکا برقرار باشد، بسیار محتاطانه عمل می‌کند.

گام سوم: مذاکره هسته‌ای بیشتر برای بیشتر (از اواخر ۲۰۲۱ تا آگوست ۲۰۲۳)

طبق طرح پیشنهادی کارنگی در حالی که دو مرحله اول به ایجاد ثبات در برجام و جلوگیری از بحران کوتاه مدت بر سر برنامه هسته‌ای ایران متمرکز است، به نظر می‌رسد مرحله سوم براساس برجام و به عنوان بخشی از یک فرمول بیشتر- برای- بیشتر اجرا  خواهد شدکه از طریق آن همه طرف‌های برجام می‌توانند از منافع آن بهره­‌مند شوند. 

هنوز مشخص نیست که آیا ایران مایل است تعهدات هسته‌ای خود را فراتر از شرایط ذکر شده در برجام گسترش دهد، یا اینکه آیا رئیس جمهور جدید ایران می‌تواند چنین دیپلماسی را پیش ببرد. آنچه مسلم است این است که در چنین مراحلی، دولت بایدن باید آماده باشد تا تحریم‌های بیشتری را لغو کند. از جمله موارد زیر:

-ایجاد امکان دسترسی ایران به دلار آمریکا. این امر مستلزم صدور مجدد مجوزهای کلی برای مبادلات با ایران (که در سال ۲۰۰۸ لغو شده) جهت دادن اجازه پردازش و کلیرینگ مبادلات با دلار آمریکا در زمینه تجارت ایران است. به عنوان بخشی از این اقدام، ایالات متحده می‌تواند سیاست محدود کننده تجارت دلار با ایران را تقلیل دهد.

-کاهش تحریم‌های اولیه ایالات متحده در بخش‌های خاصی که برای توانمندسازی اقتصادی ایران مهم است؛ مانند انرژی و تولید.

-تایید قرارداد بیشتر –دربرابر- بیشتر به عنوان معاهده یا توافق نامه قانونی و اجرایی. با توجه به سرنوشت برجام، به عنوان راهی برای کاهش خطر لغو توافقنامه توسط رئیس جمهور آینده ایالات متحده، دولت بایدن می‌تواند تلاش کند تا حمایت کنگره از این توافق را بدست آورد.

انتشار این مطلب به معنی تائید محتوای آن نیست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha