اروپا به‌دنبال کسب بالاترین رتبه واکسیناسیون کرونا

تهران _ ایرنا _ اروپا پس از تجربه تلخ ناهماهنگی در ماه‌های آغازین شیوع کووید_۱۹ و مقابله منسجم با این بیماری اکنون در تلاش است تا با توسل به نظام بهداشتی قدرتمند خود، توانایی در فرآیند واکسیناسیون کشورهای عضو اتحادیه را به رخ جهانیان بکشد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از روزنامه ال پائیس اسپانیا، به دنبال اعلام موفقیت مراحل پایانی چندین پروژه واکسن کووید_۱۹، رقابت جهانی برای به دست آوردن این واکسن مهم در حالی در دو هفته گذشته سرعت گرفته است که آخرین بخش از تحقیقات، نبرد ژئواستراتژیکی را آغاز کرده که در آن اروپا همپای سایر کشورها در تلاش است تا کمپین‌های واکسیناسیون را به عنوان آزمایش قدرت خود در عرصه بین المللی تبدیل کند.

در حال حاضر دو نبرد اصلی مرتبط با موضوع واکسن کرونا در جهان در جریان است: نخست رقابت بر سر یافتن و تولید واکسن که یادآور رقابت فضایی آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی در قرن بیستم است و دیگری تلاش برای به دست آوردن آن.

از میان ۱۱ نمونه اولیه واکسن احتمالی کووید_ ۱۹، چهار مورد آن متعلق به شرکت های چینی سینوفارم (Sinopharm)، سینوواک(Sinovac) و کانسینو (CanSino)، یک مورد واکسن روسی اسپوتنیک وی (Sputnik)، سه نمونه آمریکایی جانسِن (Janssen)، مدرنا (Moderna) و نوواواکس (Novavax)، یک مورد آلمانی_ آمریکایی فایزر و بیون تک (BioNtech & Pfizer)، نمونه انگلیسی آسترازنکا (AstraZeneca) و یک مورد واکس متعلق به هند است. بر اساس اطلاعات سازمان جهانی بهداشت تا کنون بیش از ۲۰۰ نامزد واکسن احتمالی کرونا در جهان ثبت شده است.

در حال حاضر اتحادیه اروپا در مقایسه با آمریکا که ۸۰۰ میلیون دوز بیشتر واکسن ذخیره کرده است، وضعیت خوبی دارد. با این حال اروپا امیدوار است تا به لطف نظام بهداشت عمومی قدرتمند و قدرت خرید بالا که حاصل تقاضای ۲۷ کشور با حدود ۴۵۰ میلیون ساکن قاره سبز است، بتواند در عرصه پیشتازی واکسیناسیون به موفقیت دست یابد .

به نوشته ال پائیس، به موازات نبرد در تولید و دستیابی به واکسن کووید_۱۹، رقابت بر سر "اولین بودن‌ها" نیز صحنه جهانی را به بازی شطرنجی البته خودخواهنه تر تبدیل کرده است. اما به گفته "سوئری مون" مدیر مرکز بهداشت جهانی انستیتوی مطالعات بین الملل ژنو، "اینکه چه کسی به واکسن دست خواهد یافت همچنان پرسش کلیدی است".

در این میان اتحادیه اروپا که از آغاز شیوع بیماری همه گیر به دلیل عدم توانایی در ایجاد هماهنگی در پاسخگویی مناسب به این بیماری مورد انتقادهای فراوانی قرار گرفت در تلاش است تا با تضمین تامین واکسن قطعی کرونا در صورت تولید هر یک از شرکت های تولیدی، پرونده کم کاری ها و نقاط ضعف خود را جبران کند.

بر اساس داده های ارائه شده از سوی کمیسیون اروپا تا کنون قرارداد پیش خرید ۱۲۲۵ میلیون دوز واکسن نهایی و ۵۸۰ میلیون دوز واکس ذخیره از سوی اتحادیه با پنج شرکت تولیدی از جمله فایزر، جانسن، آسترازنکا و سانوفی امضا شده است. به این ترتیب رقم کل ۱۸۰۵ میلیون دوز واکسن بالقوه خریداری شده حدودا برابر با چهار دوز واکسن برای هر ساکن کشورهای عضو اتحادیه اروپا است. بروکسل همچنین از روند مذاکرات با شرکت های مودرنا و نوواواکس خبر داده است.

اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا روز پنج شنبه در گفت و گویی ویدئو کنفرانسی با مقام های کشورهای عضو اتحادیه ضمن اعلام آغاز احتمالی فرآیند واکسیناسیون از سال ۲۰۲۱، از توافق با دیگر شرکت های تولیدی واکسن کرونا در آینده نزدیک خبر داد.

تلاش ها برای تضمین دستیابی سریعتر به واکسن کووید_۱۹ به عنوان برگ برنده غلبه بر این بیماری عجیب در حالی ادامه دارد که "هانس کلاگ" مدیر منطقه ای سازمان جهانی بهداشت در اروپا اعلام کرد واکسیناسیون به خودی خود نمی‌تواند به همه گیری بیماری پایان دهد. به این ترتیب طبق اطلاعات سازمان جهانی بهداشت، واکسن بدون دسترسی به گزینه های جایگزین، کلید قطعی پیروزی بر شیوع ویروس کرونا نخواهد بود.

"الیاس موسیالوس" رئیس دپارتمان بهداشت عمومی دانشکاه اقتصاد لندن نیز پیشتر گفت: دستیابی به واکسن پیش از تایید قطعی اثرات دارویی و درمانی آن بی فایده است. چنان که روسیه بدون اطمینان از نتایج نهایی، از موفقیت در کشف نخستین واکسن خبر داد و به راستی سر دادن آواز پیروزی با رسیدن به پروژه ای موفقیت آمیز تفاوت بسیاری دارد.

خاویر لوپز نماینده کمیسیون بهداشتی پارلمان اروپا معتقد است نخستین کشوری که به واکس کرونا دست یابد نه تنها به منفعت اقتصادی چشمگیری خواهد رسید بلکه موقعیت خود را هم در میان شهروندان و هم در سطح بین المللی تقویت خواهد کرد. به نوشته این نشریه، اروپا اگرچه در محله نخست شیوع همه گیری در همکاری برای تامین و توزیع ماسک و تجهیزات تنفسی ناکام ماند اما به گفته لوپز، اروپا با توسل به نظام بهداشتی قوی در عرصه واکسیناسیون گسترده مورد توجه قرار خواهد گرفت.

به رغم دانسته‌های ناچیز بشر در برابر نادانسته‌های ویروس عجیب کرونا، رقابت جهان در تورنمنت دستیابی و تولید دارو و واکسن کووید-۱۹ و امیدها برای ریشه کن شدن این بیماری از یک سو و نگرانی‌ها از توزیع عادلانه این واکسن میان کشورهای مختلف از سوی دیگر به چالش سیاسی دولتمردان و دغدغه ملت‌ها تبدیل شده است.

تلاش محققان برای دستیابی به دارو و واکسن موثر و مورد اعتماد و تکاپوی دولت ها برای تامین نیاز شهروندان خود از مسیر امضای توافق های بین‌المللی همزمان با اتخاذ تدابیر مقابله با شیوع گسترده بیماری همه‌گیر در شرایطی است که تا کنون بیش از ۵۸ میلیون و ۵۴۳ هزار نفر در جهان به ویروس کرونا مبتلا شده و همچنین افزون بر یک میلیون و ۳۸۷ هزار نفر جان خود را در اثر ابتلا به این بیماری از دست داده‌اند.

شمار مبتلایان کرونا در جهان در حالی از ایستگاه ۵۸ میلیون نفر گذشته است که بیش از ۱۵ میلیون و ۴۹۵ هزار مورد از مجموع کل این آمار به قاره اروپا اختصاص دارد. فرانسه، روسیه، اسپانیا، انگلیس و ایتالیا به ترتیب با ثبت بیش از دو میلیون و ۱۲۷ هزار، دو میلیون و ۸۹ هزار، یک میلیون و ۵۸۹ هزار، یک میلیون و ۴۹۳ هزار و یک میلیون و ۳۸۰ هزار مورد ابتلا، پنج کشور نخست اروپایی به لحاظ شمار مبتلایان ویروس کرونا قرار دارند.  

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha