به گزارش ایرنا، استان سیستان و بلوچستان در ایران و ایالت بلوچستان پاکستان سهم بسزایی از تجارت و سایر مراودات مرزی فی مابین را به خود اختصاص میدهند و مشترکات فرهنگی، دینی، تاریخی و اجتماعی میان آنها نیز عنصر اصلی نزدیکی ارتباطات میان ملتهای دو کشور محسوب میشوند.
چون احساسات مشترک و قرابت های زیادی میان مرزنشینان دو کشور به ویژه ساکنان دو استان همجوار یعنی سیستان و بلوچستان و ایالت بلوچستان به چشم میخورد.
سیستان و بلوچستان و بلوچستان در ایران و پاکستان به عنوان دو کشور دوست و همسایه مرز مشترک زمینی و دریایی میان دو همسایه را تشکیل میدهند که علاوه بر دروازه اصلی ورود به کشورهای یکدیگر، سهم زیادی از تجارت و سایر مراودات مرزی را هم به خود اختصاص میدهند.
جدای از بحث مراودات ساکنان دو سوی مرز، در کنار همکاری مرزبانان دو کشور برای مراقبت از نوار مرزی، مقابله با اشرار، مبارزه با قاچاق کالا، انسان و قاچاقچیان موادمخدر، باید از ظرفیتهای دیگر این دو استان همجوار نیز جهت همگرایی بیشتر و تقویت ارتباطات مردمی بهره برداری کرد، در این بین حوزه رسانه و فرهنگ چه در سطوح عالی میان دولت های ایران و پاکستان و چه در بخشهای استانی میتواند برای پیشبرد منافع مشترک یعنی تقویت روابط و گشایش روزنههای بیشتر همکاری سازنده باشد.
رسانه و فرهنگ، دو ظرفیت قوی در راستای افزایش تعامل همسایگان
دو کشور ایران و پاکستان به میزانی که همسایه های همدل، هم دین و دوست هستند، تحقق همکاریهای رسانهای دو کشور مسلمان برادر به ویژه تبادل هیاتهای فرهنگی در راستای ارتقای تعامل دو کشور، ضروری دانست.
این دو کشور بارها برای همکاریهای رسانهای ابراز تمایل کردند و طی سالها برنامه ریزیهایی هم صورت گرفته که لازم است برای پاسخگویی به نیاز رسانه ای در راستای ارتقای سطح همکاری های دوجانبه و روشن شدن افکار عمومی نسبت به اخبار در منطقه و تحولات دو کشور همسایه، توافقاتی هم در این خصوص انجام گرفته به اجرا درآیند.
لزوم افزایش تعامل میان استانهای همجوار مرزی
علاوه بر اینکه دو کشور از ویژگیهای مشترک تاریخی و فرهنگی برخوردارند، با چالشهای مشابهی نیز روبرو هستند، از اینرو ساکنان این دو استان همجوار مرزی می توانند با افزایش همکاریهای مشترک در حوزه رسانه و فرهنگ، طوری فرهنگسازی کنند که در مقابله با چالشها، نقش آفرینی خاص خودشان را داشته باشند.
به همین دلیل سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در شهر «کویته» مرکز ایالت بلوچستان پاکستان با هدف تقویت ارتباطات رسانهای و فرهنگی با استان همجوار مرزی با ایران به دیدار رئیس باشگاه خبرنگاران کویته شتافت و آمادگی کشورمان را برای تقویت همکاریها با جامعه رسانهای ایالت بلوچستان و همچنین باشگاه خبرنگاران این شهر اعلام کرد.
«حسن درویش وند» و «رضا الرحمان» رئیس باشگاه خبرنگاران کویته در این نشست بر نقش مهم رسانهها در توسعه روابط ایران و پاکستان تاکید و خواستار شناسایی زمینههای همکاری میان دو کشور در بخشهای فرهنگی و رسانهای شدند.
طرف پاکستانی گشایش دروازههای همکاری رسانهای و فرهنگی دو استان مرزی ایران و پاکستان را برای غلبه بر چالشهای مشترک، فرهنگسازی برای مقابله با فقر، قاچاق و ناهجاریهای اجتماعی موثر و ضروری دانست.
این دیدار با بازتاب گستردهای از سوی رسانههای چاپی و الکترونیکی در ایالت بلوچستان پاکستان همراه بوده و بیانگر اشتیاق طرفین برای افزایش همکاریهای رسانهای و فرهنگی است، موضوعی که از حمایت انجمنهای روزنامه نگاری و رسانهای ایالت بلوچستان این کشور نیز برخوردار شد.
«ظفر بلوچ» دبیرکل باشگاه خبرنگاران کویته امروز/ یکشنبه در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا، لزوم تقویت ارتباطات مردمی میان سیستان و بلوچستان ایران و بلوچستان پاکستان را چنین تعبیر میکند که ساکنان دو استان همجوار مرزی نه تنها غریبه نیستند بلکه آداب و رسوم نزدیکی داشته و از پیوندهای قبایلی نیز با یکدیگر برخوردارند و این یک امتیاز در جهت تداوم رفت و آمدهای مردم این دو استان به شهرهای یکدیگر محسوب میشود.
وی اظهار داشت: با گذشت زمان است که ضرورت ترویج بیشتر فرهنگها برای یکدیگر بیشتر مشخص می شود، هرچند مشترکات ایران و پاکستان به ویژه دو استان مرزی زیاد است اما افزایش تعاملات در حوزه رسانه و فرهنگ میتواند کمک بیشتری برای تقویت این ارتباطات کند.
افزایش تبادل هیاتهای رسانهای، نیاز امروز ایران و پاکستان
«علی رضا رِند» روزنامه نگار برجسته پاکستانی مستقر در ایالت بلوچستان و خبرنگار روزنامه انگلیسی زبان «داون» نیز امروز در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا گفت: ما طی سالهای اخیر شاهد تبادل هیاتها در سطوح دولتی و یا شاید محدود به تهران و اسلامآباد بودیم اما این همکاریها باید در سطح ایالتی و استانی نیز توسعه پیدا کند.
وی افزود: استانهای بلوچستان پاکستان و سیستان و بلوچستان ایران مرکز واقعی تحولات مربوط به مرزهای مشترک، تجارت، رخدادهای امنیتی و رفت و آمد است بنابراین لزوم تسهیل فعالیت های اصحاب رسانه در هر دو سوی مرز برای انجام ماموریت های خبری و حتی هماهنگی میان جامعه خبرنگاری دو کشور اجتناب ناپذیر است.
این خبرنگار پاکستانی بر حمایت دولت از ترویج همکاریهای رسانهای میان ایران و پاکستان و به ویژه انعقاد برنامههای فرهنگی میان دو استان مرزی تاکید کرد و گفت: تقویت همکاریها میان باشگاههای خبرنگاران و انجمنهای روزنامه نگاری ایالت بلوچستان و استان سیستان و بلوچستان زمینه را برای رفت و آمد هیاتهای رسانه و مشارکت در برنامههای فرهنگی فراهم میکند.
وی خواستار برگزاری دورههای آشنایی میان خبرنگاران بومی در نزدیکترین مناطق مرزی استانهای بلوچستان و سیستان و بلوچستان شد و افزود: مسئولان دو کشور باید در حاشیه برگزاری نشستهای تجارت مرزی به فکر تقویت مناسبات اجتماعی از جمله در حوزههای رسانه و فرهنگ باشند و زمینه های تعامل و همکاری اصحاب رسانه های دو سوی مرز را نیز فراهم آورند.
گفتنی است برای مناسبات رسانهای بین ایران و پاکستان و رساندن آن به سطح رضایت بخشریا، لازم است تا روابط بیشتر رسانهای با همکاریهای مشترک گسترش یابد. در این خصوص تبادل هیاتها، برگزاری دورههای آموزشی از جمله آشنایی با زبانهای ملی دو کشور یعنی فارسی و اردو و مشارکت در برگزاری رویدادهای فرهنگی و رسانهای موثر خواهد بود.
با توجه به نگاه مغرضانه رسانههای غرب به کشورهای اسلامی به ویژه تلاش برای تخریب روابط میان کشورهای دوست و همسایه، اتحاد و همکاریهای رسانهای کشورهای اسلامی از جمله ایران و پاکستان میتواند تبلیغات روانی و منفی غرب را خنثی کند.
باید اذعان داشت با توجه به اینکه ملتها در عصر اطلاع رسانی هستند رسانهها نقش مهمی در بازتاب افکار عمومی دارند، رسانههای غربی تلاش دارند تا با انعکاس تصاویر منفی از کشورهای اسلامی تاثیر نادرست در ذهن جهانیان و کشورهای اسلامی بگذارند.
بنابراین رسانههای ایران و پاکستان باید به عنوان نمایندگان دو کشور مسلمان از استقلال خود و کشورهای اسلامی دفاع کرده و جدای از کمک به تامین منافع مشترک و تحکیم پیوند میان ملتهای یکدیگر، پاسخگوی نیاز افکار عمومی در راستای شناسایی تحولات مثبت در جهان اسلام باشند.
نظر شما