توصیه رییس اندیشکده پاکستانی به بایدن، فکری به حال امنیت آمریکا بکن

اسلام‌آباد- ایرنا- «ظفراقبال چیما» رئیس اندیشکده «چشم‌انداز راهبردی»پاکستان گفت: با توجه به چالش های موجود آمریکا که نتیجه رویکرد ترامپ در این کشور است، جو بایدن باید پس از استقرار به فکر اوضاع داخلی و امنیت ایالات متحده باشد.

به گزارش ایرنا، این تحلیلگر ارشد پاکستانی که از صاحب نظران مطرح این کشور در امور دفاعی، مطالعات هسته ای و راهبری است، روز دوشنبه و در آستانه مراسم تحلیف جو بایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا در مصاحبه ای اختصاصی با خبرنگار ایرنا پیرامون موضوعات مختلفی از جمله رویکرد دولت جدید آمریکا به برنامه توافق جامع هسته‌ای با ایران (برجام)، تعامل آمریکا با جمهوری اسلامی ایران، اوضاع افغانستان و خاورمیانه، چالش‌های پیش روی دولت جدید آمریکا و چشم‌انداز سیاست آتی کاخ سفید در منطقه؛ مطالبی را مطرح کرد.

خبرنگار ایرنا در ابتدای این گفت و گو پرسید "با توجه به اینکه دو روز تا مراسم تحلیف رئیس جمهوری منتخب آمریکا باقی مانده است و جو بایدن نیز در کارزار انتخاباتی با توجه به اینکه سیاست های تهاجمی ترامپ موجب انزوای ایالات متحده در سطح جهانی شده، تمایل خود را برای بازگشت واشنگتن به برجام اعلام کرد. اما جمهوری اسلامی ایران تنها پیوستن مجدد آمریکا به توافق هسته ای را کافی نمی‌داند و معتقد است که همراه آن باید تحریم‌های غیرقانونی ایران هم برداشته شود. نظر شما در این زمینه چیست؟"

دکتر چیما در پاسخ گفت: تقریباً به طور قطعی می‌توان گفت دولت بایدن به برجام برمی‌گردد اما ممکن است شروط خاصی از سوی واشنگتن مطرح شود. من از جزئیات اطلاع ندارم.

وی افزود: تهران سابقه خوبی در مذاکرات دارد، وزیر خارجه ایران در روند گفت وگوهای پیشین بسیار شایسته عمل کرده و تیم بایدن نیز متشکل از افرادی است که صلاحیت مذاکره را دارند. ایران خواهان لغو تحریم‌هاست و اینکه آیا آمریکایی‌ها این شرط را بدون هیچ نظری بپذیرند مشخص نیست.

ظفر اقبال چیما در ادامه گفت: تاریخ آمریکا بسیار متفاوت است، آنان خود را ابرقدرت یکه تاز دنیا می‌دانند غافل از اینکه روسیه، چین، سازمان همکاری شانگهای و سایر کشورهای جهان نیز در اطراف آنان دیده می‌شوند.

نگرانی بایدن از اوضاع داخلی آمریکا

رییس این اندیشکده پاکستانی در پاسخ سوال خبرنگار ایرنا درباره نتایج و پیامدهای حمله حامیان ترامپ به کنگره، گفت: آن وقایع چالشی غیرمنتظره برای بایدن پیش از فعالیت رسمی اش به عنوان رئیس جمهوری جدید آمریکا بوجود آورد و جبران عقب افتادگی کشور ناشی از رویکرد ترامپ و رسیدگی به اوضاع داخلی این کشور، نگرانی اصلی بایدن خواهد بود.

خبرنگار ایرنا در ادامه از دکتر چیما پرسید "ترامپ حتی در واپسین روزهای اتمام کار دولت خود، به اجرای سیاست‌های تهاجمی متوسل شده و اخیرا بار دیگر تحریم‌های ضدایرانی را افزایش داده و در اقدام جنجالی دیگری گروه انصارالله یمن را به فهرست گروه‌های تروریستی اضافه کرده که انتقادات بین المللی را به همراه داشته است. آیا بایدن می‌تواند اشتباهات دولت ترامپ را جبران کند؟"

چیما گفت: دولت بایدن پس از استقرار بیش از آنکه نگران خارج از کشور و دیگر نقاط جهان شود، باید به فکر اوضاع داخلی خود باشد و حتی رسیدگی به چالش‌های سنگین داخلی فعلی آمریکا که میراث ترامپ برای وی است، می‌تواند اولویت جو بایدن حتی قبل از پیوستن به برجام و مذاکره با ایران باشد. چند روز پیش ما شاهد یورش به ساختمان کنگره بودیم و بسیاری از ناظران گفتند این رفتار نوعی تروریسم است؛ بنابراین نگرانی جدی در آمریکا ایجاد شده است.

وی افزود: خاورمیانه و وضعیت یمن برای آمریکایی‌ها بسیار اهمیت دارد اما بایدن باید ابتدا چالش‌های داخلی را ساماندهی کند، و پس از آن به موضوع یمن و یا اختلافات میان ایران، عربستان و امارات بپردازد. بهترین راه برای حل بحران یمن آشتی با حوثی‌ها (انصارالله) است که سهم بیشتری در این کشور دارد.

این تحلیلگر پاکستانی اضافه کرد: آمریکایی‌ها به خیال خود انصارالله یمن را گروه کوچکی فرض کرده اند که نمی تواند با آمریکا که خود را ابرقدرت می‌داند، تقابل داشته باشد. بنابراین حوثی‌ها را به فهرست گروه‌های تروریستی اضافه کردند که ممکن است چشم‌انداز واقع بینانه‌ای نباشد. اصرار آمریکا و متحدان آن شامل عربستان و امارات در جنگ یمن برای تقابل نظامی با انصارالله جلوی هرگونه راهکار آشتی جویانه توسط این کشورها با انصارالله یمن را گرفته است.

نگرانی برخی کشورها از روابط دوستانه ایران و پاکستان

ظفر اقبال چیما در ادامه گفت و گو در پاسخ خبرنگار ایرنا که پرسید "با توجه به اینکه ایران و پاکستان جزو معدود کشورهای همسایه‌ای هستند که هیچ اختلافی بین آن‌ها وجود ندارد اما گاهی اوقات گروه‌های تروریستی با اقداماتی باعث بروز سوء تفاهم‌هایی میان دو کشور می‌شوند. آیا ممکن است طرف سومی باشد که مخالف روابط قوی میان دو کشور دوست و همسایه ایران و پاکستان باشد و به این صورت عمل کند؟" گفت: قطعاً طرف‌های ثالثی هستند که نمی‌خواهند روابط قوی میان دو کشور همسایه وجود داشته باشد.

وی افزود: برخی آشفتگی‌ها در مرز ایران و پاکستان وجود دارد که برای رسیدگی به آن به مقدار قابل توجهی منابع و هزینه بالایی نیاز است اما نیروهایی وابسته به طرف‌های ثالث از این وضعیت سوء استفاده کرده و برای تخریب اعتماد میان دو کشور تلاش می‌کنند که نباید این موضوع را ساده گرفت.

مدیراجرایی اندیشکده چشم‌انداز راهبردی (SVI)گفت: نیروهای پاکستانی در مرزهای شرقی این کشور (مرز مشترک با هند) به صورت دائم مستقر هستند و استقرار چشمگیری نیز در نوار مشترک مرزی ما با افغانستان وجود دارد، بنابراین پاکستان در موقعیتی نیست که بتواند نیروهای بیشتری در مرزهای مشترک با ایران مستقر کند. هر دو کشور عزم بالایی برای مراقبت از مناطق مرزی مشترک دارند و جمعیت کم این مناطق و دورافتاده بودن آن مشکل ساز است، اما دو کشور با مدیریت مرزی خواهند توانست بر این مشکل نیز غلبه کنند.

این تحلیلگر پاکستانی در پاسخ این سوال که "با توجه به طرح راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین (CPEC) و برنامه راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین، همکاری مشترک سه کشور در منطقه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟" گفت: کریدور اقتصادی پاکستان و چین شرایط بسیار خوبی برای جذب همکاری‌های منطقه‌ای دارد و می‌تواند چشم‌اندازهای فعالیت و همکاری زیادی برای ایران، پاکستان و چین در منطقه داشته باشد. این منطقه ظرفیت خوبی برای توسعه همکاری‌های چندجانبه در خود جای داده و با توجه به روابط نزدیک ایران و پاکستان با چین، شانس بزرگی برای همکاری‌های سه جانبه وجود دارد.

معامله قرن برای تضعیف فلسطین بود

ظفر اقبال چیما همچنین در پاسخ این سوال که "اقدام برخی کشورهای منطقه برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی و خیانت به آرمان‌های فلسطین را چگونه ارزیابی می‌کنید؟" گفت: کشورهای سازشگر هرگز حامی سیاست‌های فلسطین نبودند. در عین حال موضع پاکستان کاملاً روشن است و ما نمی‌توانیم دست به کاری بزنیم که باعث تضعیف آرمان‌های فلسطین و هدف اصلی آن یعنی آزادی این کشور شود.

مدیر اجرایی اندیشکده پاکستانی چشم‌انداز راهبردی درباره طرح به اصطلاح معامله قرن گفت: معامله قرن طرح پوچی است که ترامپ به کمک آن درصدد تضعیف فلسطین بود و هیچ شکی در آن نیست و ما این طرح را معامله قرن تلقی نمی کنیم.

این تحلیلگر پاکستانی در پایان این گفت و گو درباره "همکارهای منطقه ای ایران و پاکستان در بحث افغانستان و ارزیابی وی از این همکاری ها" گفت: ما در گذشته شاهد تفاوت هایی در مواضع ایران نسبت به اتحاد شمال و حمایت پاکستان از طالبان بودیم و در برخی موارد اختلاف نظرهایی احساس می شد اما دو کشور اکنون و با روی کار آمدن دولت جو بایدن نیاز به اجماع در سیاست‌های خود در بحث افغانستان دارند.

وی افزود: ما حامی روابط قوی پاکستان با جمهوری اسلامی ایران هستیم و معتقدیم هرگونه اختلاف نظر میان دو کشور برادر امری طبیعی است اما موضوع مهم، تلاش و عزم ایران و پاکستان برای دریافت نقطه نظرات و رفع سوء تفاهمات میان یکدیگر است. در زمان فعلی نیز دولت پاکستان از سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران اطمینان دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha