ظریف در مسکو ؛ سفری متفاوت با دستاوردهایی جدید

مسکو - ایرنا - محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ششمین سفر سال جاری خود به مسکو را انجام داد که به گفته خود او و نیز تحلیلگران، سفر ۷ بهمن، حاوی دستاوردهای جدیدی برای ایران و منطقه خواهد بود.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، ظریف در  سی و سومین سفر، در ابتدای ورود به مسکو و در پاسخ به سوال ایرنا که پرسیده بود آیا در بین سفرهای متعددش به مسکو؛ آیا این سفر متفاوت است را تایید کرد و گفت بله شاهد اتفاقات خوبی خواهیم بود.
 

سفر متفاوت ظریف به مسکو با هدف مذاکراتی در عرصه های مختلف انجام شد که موضوعات دوجانبه، چندجانبه، منطقه ای و بین المللی را شامل می شد.  

قره باغ فرصتی برای صلح و دوستی  

وزیر امورخارجه ایران همچنین در گفت و گو با خبرنگاران در مسکو از همکاری های شش جانبه نام برد که البته پیشتر از سوی الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان هم به ظریف پیشنهاد شده بود و مورد تایید او هم قرار گرفت یعنی همکاری بین شش کشوری که بعد از شرایط حساس قره باغ دلهایشان برای صلح و دوستی در منظقه می تپد.

این همکاری شش جانبه در صورتی که تحقق یاید به گفته تحلیلگران به بلوکی جدید در منظقه تبدیل خواهد شد که نتیجه آن تامین امنیت، رونق اقتصادی و گسترش روابط فرهنگی بین تهران، مسکو؛ آنکارا، باکو، ایروان و تفلیس خواهد بود.    

ظریف گفت که همکاری‌های شش جانبه برای منطقه و برای ایران اهمیت ویژه ای خواهد داشت و ادامه داد در سفر منطقه ای خود به جمهوری آذربایجان، روسیه، ارمنستان، گرجستان و ترکیه در زمینه بررسی همکاری‌های شش جانبه ای را با مقامات این کشورها به بحث گذاشته ایم.

وزیر خارجه در گفت و گوی خود با لاوروف که خبرنگاران هم حضور داشتند از عبارتی «امید بخش» برای منطقه سخن به میان آورد و اظهار داشت بحران قره باغ که سالها محل کینه توزی و جنگ و خونریزی بین دو ملت بود اکنون با همکاری های کشورهای منطقه و به عنوان نگرانی مشترک تهران و  مسکو با میانجیگری روسیه حل شده و اکنون به فرصتی برای «صلح و دوستی در منطقه» تبدیل شده است.  

حتی وزارت امورخارجه روسیه به اهمیت سفر هفتم بهمن ظریف اشاره کرد و در بیانیه ای نوشت این سفر در تاکید استمرار روند توسعه همکاری‌های سودمند متقابل و هم افزایی ظرفیت های قابل توجه روسیه و ایران انجام می شود که  می تواند نه فقط به شکل مساعدی بر وضع دو کشور تاثیر گذارد و بلکه اوضاع منطقه قفقاز جنوبی و خاورمیانه را بهبود بخشد و شرایط بهتری را برای تامین ثبات و امنیت در منطقه بوجود بیاورد.

صلح خلیج فارس 

ظریف و لاوروف در این نشست در پاسخ به پرسش ایرنا ضمن اشاره به طرح های صلح ایران و روسیه برای منظقه و حوزه خلیج فارس تاکید کردند که سالیان درازی است ایران و روسیه برای صلح پایدار در خلیج فارس تلاش می کنند

وزیر امور خارجه ایران گفت که جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۹۸۵میلادی نامه ای به خاویر پرز دکویار دبیرکل وقت سازمان ملل برای همکاری در منطقه خلیج فارس ارسال کرد که در قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت منعکس شد. وی افزود: آخرین مورد طرح صلح ایران برای منطقه طرح صلح هرمز(HOPE) بود که حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران آن را اعلام کرد.

ظریف همچنین به مطرح شدن چند طرح از سوی ایران از جمله پیمان عدم تجاوز در منطقه خلیج فارس اشاره کرد. وزیر خارجه ایران با بیان اینکه نمی خواهم مثل هفته قبل که همکار عربستان سعودی من حمله لفظی کرد اقدام کنم. همسایگان ما باید بدانند امنیت از خارج خریدنی نیست بلکه با همکاری و با دست دادن با یکدیگر بدست می آید. وی ادامه داد: آنهایی که امید داشتند تا آخرین سرباز آمریکایی می جنگند بدانند که این گونه اقدامات امنیت به منطقه نمی آورد.

ما آماده آیم با چین و روسیه و دیگر کشورهای ذی ربط برای امنیت منطقه خلیج‌فارس تلاش کنیم. وی با انتقاد از فروش گسترده سلاح کشورهای غربی و آمریکا به کشورهای عربی خلیج فارس افزود: توجه کنیم که ۲۵ درصد سلاح های جهان به کشورهای خلیج فارس فروخته می شود.

روابط دوجانبه ایران و روسیه

ظریف به سفرهای متعدد خود به روسیه اشاره کرد و در ابتدای نشست مطبوعاتی با لاوورف با خنده گفت شمار سفرهایم به مسکو انقدر زیاد بوده است که عدد ان را فراموش کرده ام و تاکید کرد روابط ایران و روسیه اصیل و دوستانه است و عمر این روابط از کل حیات آمریکا بیشتر است.

ظریف با بیان اینکه روابط ایران و روسیه وابسته به کسی نیست، گفت: آمریکا باید از ایجاد خلل و مزاحمت در روابط ایران و روسیه و دیگر کشورها دست بردارد.

وی افزود: دو کشور در خصوص بسیاری از مسائل منطقه ای و بین المللی از جمله افغانستان، سوریه، یمن و قفقاز بسیار نزدیک به هم است.

«اسپوتنیک وی»؛ واکسنی برای تقویت مناسبات ایران و روسیه

وزیر امور خارجه ایران  در نشست مطبوعاتی خود  از ثبت واکسن روسی کرونا با نام "اسپوتنیک وی" در ایران خبر داد. واکسنی که کارایی ان ثابت شده است.

ظریف اعلام کرد که  واکسن روسی اسپوتنیک وی در ایران ثبت و از سوی مقامات بهداشتی ایران تایید شده امیدواریم بزودی بتوانیم این واکسن را هم خریداری کنیم و هم از طریق موسسات مربوطه ایران و روسیه، تولید مشترک آن را داشته باشیم

لاوروف هم به همکاری ایران و روسیه در عرصه مبارزه با ویروس کرونا اشاره و اضافه کرد: در عرصه مبارزه با کرونا سازمان های مربوطه ایران و روسیه در تماس هستند.  

وی افزود: شرکای ایرانی گفتند که طرف ایرانی در عرصه واکسن ضدکرونا برای همکاری با طرف روسی آمادگی دارد.

موافقتنامه همکاری در حوزه امنیت ساییری 

امضای سند همکاری بین ایران و روسیه در حوزه امنیت و اطلاعات  بین محمد جواد ظریف و سرگئی لاوروف وزیران خارجه دو کشور از دستاوردهای دیگر این سفر بود بطوریکه امضای این موافقتنامه نقطه عطف مهمی در حوزه همکاری دو کشور در امنیت سایبری خواهد بود. از مزایای این موافقتنامه هماهنگی و همکاری طرفین در مجامع منطقه ای و بین المللی برای تضمین امنیت ملی و بین المللی اطلاعات است.



 در گروه امنیت اطلاعات سازمان ملل، ایران و روسیه مواضع مشترک و همکاری نزدیکی دارند. اجرای قانون با هدف پیگیری، کشف، مبارزه، تحقیق و پیگرد قضائی جرائم با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای اهداف تروریستی، واکنش به حوادث رایانه ای را شامل می  شود.

حوزه های خاص همکاری دو کشور وفق این موافقتنامه شامل تقویت امنیت اطلاعات، مبارزه با جرائم ارتکاب یافته با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات، کمک های فنی و فناوری، همکاری بین المللی شامل شناسائی، هماهنگی و انجام همکاری لازم در مجامع منطقه ای و بین المللی برای تضمین امنیت ملی و بین المللی است.

وزیر خارجه گفت علاوه بر این موافقت نامه سند همکاری های فرهنگی بین ایران و روسیه مراحل نهایی اش را طی کرده و به مرحله امضاء رسیده است که به یکی دیگر از حوزه های کاری بین ایران و روسیه تبدیل خواهد شد.

ظریف در باره سفر خود چه گفت؟  

وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران  در در پایان سفر به مرور دستاوردها پرداخت و گفت: مجموعا در این سفر از جهت همکاری های دوجانبه و چندجانبه منطقه ای بویژه در حوزه قفقاز اتفاقات خوبی رقم خورد. 

 ظریف در باره امضا توافق امنیت سایبری بین دو کشور افرود: همکاران من و لاوروف در وزارت خارجه بیش از یک سال در مورد همکاری های بین المللی درمورد حوزه امنیت سایبری گفت و گو کرده بودند و ما  توانستیم با همکاری مجموعه ای از همه دستگاه های ذیربط از داخل دولت و خارج از دولت در ایران و همچنین وزارت ارتباطات این سند را در تهران امضاء کنیم.
 



 وی به سند همکاری های فرهنگی بین ایران و روسیه هم اشاره کرد و گفت: این سند هم مراحل نهایی اش را طی کرده که به یکی دیگر از حوزه های کاری بین ایران و روسیه تبدیل خواهد شد.

او گفت: در مورد واکسن گفت و گوهای خوبی به همت وزارت بهداشت و سفارت ما در مسکو صورت گرفته و امیدواریم بتوانیم در زمینه خرید واکسن و تولید مشترک واکسن هر چه سریعتر به نتیجه برسیم.  

وی اظهار داشت: امروز گفت وگوهای ما طولانی تر از معمول بود بخاطر اینکه ما همه مسائل را مورد بررسی قرار دادیم و این سفر منطقه ای من به حوزه قفقاز بود.

ظریف اظهار داشت: ما بحث تحولات بین المللی و ضرورت همکاری بین ایران و روسیه در چارچوب 1+4 برای بازگرداندن آمریکا به اجرای برجام و همین طور مسائل منطقه ای را بحث کردیم.  

وزیر خارجه ایران تصریح کرد: بحث دوجانبه در حوزه های مختلف پیگیری شد و کارهای خوبی که دو کشور دارند انجام می دهند را مورد بحث مشترک قرار دادیم.  

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha