توهین به رییس‌جمهوری مصداق «بر سر شاخه نشستن و بن بریدن» است

شهرکرد- ایرنا- دانش‌آموخته رشته علوم سیاسی و مدرس دانشگاه گفت: به نظر می­‌رسد برخی افراد به ­طور عامدانه با توسل به راهبردهایی نظیر توهین به رییس‌جمهوری می‌کوشند درجه خشونت را در فضای سیاسی بالا ببرند که بسیاری این را مصداقی از «بر سر شاخه نشستن و بن بریدن» می­‌دانند.

فرزاد نعمتی روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: توهین به حسن روحانی رییس جمهوری تازگی ندارد و با وجود توصیه‌های مقام معظم رهبری مبنی بر دوری از هتاکی و بدزبانی بارها شاهد چنین رفتارهایی بوده‌ایم که هرچند این موضوع تنها برای رییس جمهوری تکرار نشده و هتاکی به برخی دیگر از مسئولان نیز در این میان مشاهده شده اما توهین به رییس جمهوری دارای تفاوت‌هایی با دیگر موارد است و نمود و بروز بیشتری داشته است.

نعمتی تصریح کرد: تفاوت مهم هتک حرمت به رییس‌جمهوری آن است که توهین به او هزینه قضایی و سیاسی چندانی ندارد و حتی گاه موجبات ترقی فرد را نیز فراهم می­‌کند.

نعمتی ادامه داد: نیروهای سیاسی در شرایطی که انتقادات به عملکرد مسئولان در سطح عمومی جامعه افزایش می‌یابد، می­‌توانند چند انتخاب داشته­ باشند، مواجهه نقادانه و مسئولانه با دولت با هدف حل مشکلات و کاهش حتی اندک خشم عمومی. 

وی ادامه داد: یک راه دیگر نیز افزودن چاشنی خشونت کلامی در مقابله با دولت و تلاش برای ارائه تصویری "سوپرمن‌­گونه" از خود نزد افکار عمومی است که رویه سوم در بسیاری از مقاطع تاریخی ایران توسط نیروهای مخالف دولت وقت و به ­خصوص پیش از برگزاری انتخابات شایع بوده است و این بار نیز خشونت کلامی در برخورد با حسن روحانی را باید بیش از هر چیز به همین واقعیت ربط داد.

این کارشناس مسائل سیاسی خاطرنشان کرد: اما چند ضعف این سناریو را نباید نادیده گرفت، نخست، به ­خصوص به ­واسطه فضای مجازی، میانگین آگاهی عمومی و حافظه تاریخی جامعه از این حربه و مقاصد و اغراض آن تا حدودی افزایش یافته است، برای نمونه توئیت­‌های نماینده ضارب سرباز راهور در نقد روحانی به ­سرعت به ضد خود او بدل شد. 

نعمتی ادامه داد: دیگر اینکه چنین کنش­‌های خشونت­‌زایی در نهایت و حتی در صورت موفقیت کامل ما را به منجلاب چرخه خشم و خشونت می­‌اندازند و به چنان واکنش‌­هایی می­‌انجامند که تر و خشک را می‌سوازند و می­‌توان در وصف­ آن گفت نه از تاک نشان می­‌ماند و نه از تاک­نشان.

وی در خصوص اتفاق اخیر در راهپیمایی روز ۲۲ بهمن به یک نکته متمایزکننده نیز اشاره کرد و گفت: مناسک‌زدگی حاکم بر وضعیت عمومی جامعه چگونه می­‌تواند به قالبی تهی از معنا و مضمون بیانجامد و در سالگرد انقلاب ۱۳۵۷ که ضدیت با غرب و آمریکا بخش مهمی از شعارهای آن را تشکیل داده است و در چهار دهه اخیر نیز همواره همین شعار در قالب انواع مراسم و مناسک تکرار می­‌شده است، شعاری شنیده شود که دشمن اصلی را نفر دوم مملکت و منتخب ملت بداند. این به نظر بیانگر دگردیسی­‌های گفتمانی مهمی در ساحت عمومی است که باید در جای خود مورد تعمق قرار گیرد  و به خصوص این پرسش را در ناظران برانگیزد که آیا سیاست، مجموعه‌­ای از مناسک شورانگیز است یا آن­که افزون بر شور، به آگاهی متکثر شهروندان و ترغیب حس مسئولیت­‌پذیری و مشارکت در آن­ها نیز نیازمند است؟

به گزارش ایرنا،در کلیپی که در فضای مجازی از راهپیمایی موتوری و خودرویی روز ۲۲ بهمن امسال در اصفهان منتشر شد در حالی که مجری مراسم تقاضای شعار مرگ بر آمریکا و اسراییل می‌کند راکبان تعدادی از موتورسیکلت‌ها علیه رییس جمهوری شعار دادند.

در حالی که انتظار می رفت راهپیمایی ۲۲ بهمن روز وحدت و انسجام و همبستگی ملی باشد، عده ای در این روز به رغم تاکیدات رهبر معظم انقلاب مبنی بر لزوم پرهیز از بی ادبی و هتاکی علیه رییس جمهوری شعار دادند.

این رفتار با واکنش‌های جدی از سوی شخصیت‌های سیاسی و حقوقی مواجه شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha