علی نجفی نژاد روز چهارشنبه در همایش گرامیداشت روز ملی آب اظهار داشت: گلستان جزو استان های دارای سرانه پایین آب در کشور است و مقدار قابل توجهی از آب شرب ساکنان آن از ذخایر زیرزمینی تامین می شود.
وی بیان کرد: سالانه در بخش کشاورزی گلستان حدود ۲ میلیارد متر مکعب، در بخش شرب ۱۵۰ میلیون مترمکعب، در بخش آبزی پروری و محیط زیست هر کدام ۱۰۰ میلیون مترمکعب و در بخش های صنعت و خدمات استان هر کدام سالانه ۵۰ میلیون مترمکعب آب مصرف می شود.
رییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان افزود: با تداوم شرایط فعلی و بی توجهی به بهینه سازی مصرف تا چند سال آینده این استان به حدود ۶.۵ میلیارد متر مکعب آب نیاز خواهد داشت که تامین آن با توجه به افزایش دمای استان و محدود بودن منابع دشوار خواهد بود.
نجفی نژاد ادامه داد: گلستان آمار بارش سالانه مطلوبی دارد اما به دلیل پراکندگی محدوده بارش و سرعت آن، بارانها به بروز سیلاب منجر شده و به جای بهره برداری در مسیر رفع نیاز آبی، خسارت فراوانی به استان وارد میشود.
رییس دادگستری کل گلستان نیز در این جلسه بر ضرورت فرهنگ سازی برای رعایت الگوی مصرف آب تاکید کرد و گفت: مردم باید از مشکلات تامین آب و ذخایر آبی آگاه شوند تا از انگیزه لازم برای بهینه مصرف برخوردار باشند.
هادی هاشمیان به ممنوعیت کشت برنج در گلستان اشاره کرد و گفت: معرفی شیوه های جدید کشت این محصول مانند خشکه کاری شالی به جای روش سنتی قرقابی از جمله راهکارهای تداوم کشت این محصول در استان است.
وی از خشک شدن و وجود ریزگرد در خلیج گرگان، ساخت و ساز غیرمجاز در حاشیه رودخانه ها، تخریب اراضی منابع طبیعی و وارد شدن خسارت به محیط زیست و منابع طبیعی ابراز نگرانی کرد و خواستار اندیشیدن تدابیر لازم برای رفع آن شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گلستان نیز در این جلسه با اشاره به وضعیت منابع آبی استان گفت: بخش عمده منابع آب گلستان با حدود ۸۷ درصد در بخش کشاورزی، ۱۰ درصد در بخش شرب و سه درصد در بخش صنعت مصرف می شود.
سیدمحسن حسینی افزود: میزان بارندگی سالیانه در گلستان ۴۵۰ میلی متر است و ذخایر آبی استان نیز بسیار محدود است و در این شرایط بهینه سازی مصرف در بخش های پرمصرف ضروری است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان نیز در این جلسه به ظرفیت گردشگری آبی استان اشاره کرد و گفت: این استان با داشتن سدها و آب بندان های فراوان ظرفیت زیادی در رونق گردشگری آبی دارد.
احمد تجری افزود: برای استفاده از این ظرفیت باید مشارکت بخش خصوصی را بیشتر به کار گرفت که با همکاری شرکت آب منطقه ای طرح معرفی سد و آب بندان های گلستان برای جذب سرمایه گذار آغاز شده است.
در این مراسم موزه آب گلستان مورد بهره برداری قرار گرفت.
در این موزه ۳۰ شیء قدیمی مرتبط با آب، ۳۷ تابلو معرفی تاسیسات آبی و ۱۵۰ تابلو معرفی ابزار آب وجود دارد .
برخی کارشناسان گلستان را جزو چهار استان نخست کشور در مشکل کمبود آب دانسته و گفته اند که براساس نقشه ماهواره ای پدیده خشکسالی مهمان ۳۰ سال آینده این استان خواهد بود.
گلستان با بیش از ۲۰ هزار کیلومتر مربع وسعت یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت در ۳۰ شهر و حدود هزار و ۷۵ روستا دارد که امرار معاش بیشتر آنان بهویژه در روستاها به کشاورزی و باران برای سیراب کردن اراضی زیرکشت وابسته است.
نظر شما