استاندار: طرح‌های تقویت منابع آبی مازندران کند پیش می‌رود

ساری - ایرنا- استاندار مازندران با اعلام این که حجم زیادی از منابع آبی استان هر ساله بدون بهره‌برداری مفید به دریای خزر می‌ریزد ، در حالی که برخی مواقع کشاورزان با مشکل کم آبی و پر آبی مواجه می شوند، گفت : به رغم چنین وضعیتی طرح‌های تقویت و توسعه منابع آبی استان کند پیش می‌رود.

به گزارش ایرنا ، احمد حسین زادگان شنبه شب در جلسه بررسی نهایی برنامه سازگاری با کم آبی مازندران که با حضور ویدیو کنفرانسی وزیر نیرو برگزار شد، افزود: اگر چه مازندران به عنوان 

 استان پر آب شهرت دارد ، اما کاهش بارندگی و تغییر الگوی بارش ،کم شدن دبی آب رودخانه ها ،پایین رفتن ایستایی آب های زیرزمینی و پیشروی جبهه آب شور به سمت جبهه آب شیرین استان را با خطرات جدی مواجه کرده است.
وی تقاضای مصرف آب ، زمان بارش و حجم بارش در مناطق غرب ، مرکز و شرق استان را متفاوت و نامتجانس توصیف کرد و هشدار داد : اگر امروز به طرح های زیر ساختی  برای بهره گیری از منابع آب در بخش های کشاورزی ، صنعتی و  زیست محیطی  توجه جدی نشود ، بحران کم آبی و خشکسالی دور از انتظار نیست.

نماینده عالی دولت در مازندران همچنین از عقب ماندگی استان در اجرای طرح های فاضلاب شهری گله کرد و گفت : میانگین طرح های فاضلاب شهری در کشور ۵۰ درصد است ، اما این آمار در مازندران تنها به ۱۷ درصد رسیده  است.

وی با ابراز نگرانی از این که مشکلات کم آبی به شکنندگی زیست محیطی استان دامن زده است، افزود : امروز تالاب بین المللی میانکاله با کمبود آب مواجه است و این مشکلات موجب تلف شدن پرندگان مهاجر نیز شده است.

حسین زادگان از وزیر نیرو خواستار حمایت از اجرای طرح جامع حل مشکلات تالاب بین االمللی میانکاله شد و گفت: این تالاب نیاز به طرح جامع دارد که وزرات نیرو می تواند به صورت ویژه به آن توجه کند.

نماینده عالی دولت در مازندران به برخی از طرح های مهم آبی بویژه سد سازی و مهار آب های سطحی در چند سال اخیر اشاره کرد و در عین حال گفت : متاسفانه اجرای سد هراز به عنوان یک مخزن آبی مهم استان همچنان با کندی پیش می رود.

سد مخزنی هراز در شهرستان آمل از نوع خاکی با هسته رسی به ارتفاع ۱۵۰ متر و ۳۷۳ متر طول تاج سد به ظرفیت نهایی ۶۵۰میلیون مترمکعب بر روی رودخانه هراز درحال ساخت است و عملیات خاک ریزی این سد نیز در حال انجام است.

ساخت این سد که به عنوان سد " منگول " هم در طراحی‌های اولیه شناخته می شود در سال‌های ۶۹ و ۷۰ ردیف اعتباری در بودجه ملی کشور گرفت، اما به دلیل اختلافات سیاسی ، زیست محیطی و اجتماعی، عملیات اجرایی آن حدود ۱۸ سال بعد در سال ۱۳۸۸ آغاز شد.

قابلیت سد هزار تامین آب زراعی ۱۱۰ هزار  هکتار اراضی  کشاورزی ، آب شرب ۱۴ شهر و ۵۰۰ روستا منطقه و همچنین تامین انرژی برق‌آبی به میزان ۲۵ مگابایت و کنترل سیلاب و بهبود شرایط زیست محیطی است.

ضرورت و اهمیت تکمیل هر چه سریع تر و به بهره برداری رساندن سد هراز به این است که این سد به تنهایی می تواند حدود ۷۰۰ میلیون متر مکعب آب برابر با هشت سد بزرگ و کوچک و ۸۰۰ قطعه آببندان فعلی استان ، ذخیره سازی را انجام بدهد.

استاندار مازندران با بیان این که هنوز آب پر آب ترین رودخانه استان بدون استفاده در طول سال به دریا می ریزد ، اظهار داشت : هر چند در سال های اخیر ، بویژه پس از پیروزی انقلاب ، هشت سد کوچک و بزرگ در مازندران ساخته شد مانند سد شهید رجایی در ساری و البرز در سوادکوه و مشکل آب زراعی بخشی از زمین های استان نیز رفع گردید ، اما سرعت ساخت سد بر روی رودخانه پر آب هراز باید سرعت بگیرد.

وی به انتقال آب از رودخانه چالوس در غرب به مرکز و پشت سد هراز اشاره کرد و گفت : این طرح نیز همچنان به دلیل مشکلات اعتباری به کندی پیش می رود.

حسین زادگان به اجرای  طرح های الگوی کشت محصولات کشاورزی و مدیریت مصرف بهینه از منابع آبی استان اشاره کرد و بیان داشت: استفاده از چاه های کشاورزی دارای پروانه و برق دار کردن چاه ها و همچنین توجه به کیفیت آب نیز از برنامه های مهم شورای آب استان است.

آب ، مهم ترین نیاز کشاورزی مازندران محسوب می شود ، نیازی که بر اساس گزارش شرکت آب منطقه ای همزمان با شروع به کار دولت تدبیر و امید توجه ویژه ای به این مهم به عنوان شاه کلید توسعه کشاورزی استان شد که نتیجه آن افزایش مهار آب های سطحی از ۲۹۳ میلیون متر مکعب سال ۹۲ به ۴۴۳ میلیون مترمکعب در شرایط حاضر است. پیامد این گام بزرگ هم افزایش تثیبت منابع آبیاری زمین از ۶۵ هزار هکتار سال ۹۲ به ۸۵ هزار هکتار بوده است. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha