به گزارش ایرنا، «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا در قالب سفر دوره ای خود روز یکشنبه وارد تل آویو شد و با مقامات نظامی و سیاسی این رژیم دیدار کرد.
آستین درپی ورود به تل آویو با «بنی گانتز» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی دیدار و درباره مسائل دوجانبه و تحولات منطقه ای نظیر مسائل سوریه، لبنان و ایران از جمله موضوع هسته ای گفت وگو کرد.
این اولین سفر یک وزیر دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا به فلسطین اشغالی محسوب می شد که تنها چند روز بعد از آغاز مذاکرات برجامی بین ایران و گروه ۴+۱ و نیز قصد آمریکا برای بازگشت به برجام در سایه شکست فشار حداکثری این کشور علیه ایران و تاکید ایران برای برداشته شدن همه تحریم های غیرقانونی و یکجانبه آمریکا انجام شد؛ امری که باعث نگرانی و در عین حال مخالفت علنی مقامات رژیم صهیونیستی شده است.
همین نگرانی باعث شده که رژیم صهیونیستی اخیرا بر اقدامات تروریستی و تنش آفرینی های خود در منطقه بیفزاید تا از این راه شاید بتواند روند مذاکرات وین را به شکست بکشاند چرا که به خوبی می داند که اگر این مذاکرات به نتیجه مورد نظر ایران برسد، معادلات در منطقه را تغییر داده و جایگاه ایران را در سطح منطقه ای و جهانی بیش از پیش تقویت خواهد کرد.
تحلیلگران سیاسی حمله اخیر به کشتی ایرانی «ساویز» در دریای سرخ همزمان با آغاز مذاکرات در وین را در همین راستا ارزیابی کرده اند. به عقیده آنها، این اقدام رژیم صهیونیستی تلاشی شکست خورده برای برهم زدن مذاکرات بود که ناکام ماند.
روزنامه «نیویورک تایمز» چهارشنبه گذشته به نقل از یک مقام آمریکایی تایید کرد که این حمله کار رژیم صهیونیستی بوده است.
این روزنامه نوشت که رژیم صهیونیستی، آمریکا را از حمله به کشتی ساویز در دریای سرخ مطلع کرده است.
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا نیز به نوبه خود مدعی شد که اطلاعی در این باره ندارد و با رد هرگونه نقش نظامیان آمریکایی در این حمله تاکید کرد که هیچیک از نیروهای آمریکایی در حمله به این کشتی نقشی نداشتهاند.
«بنی گانتس» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز در واکنش به گزارش نیویورک تایمز گرچه به صورت مستقیم نقش داشتن تلآویو در حمله به کشتی ایرانی را نپذیرفت، اما اظهار داشت: تلآویو هرجا لازم باشد ورود کرده و از منافع امنیتی خود حفاظت خواهد کرد.
واکنش دوپهلوی رژیم اسرائیل مسبوق به سابقه است و این رژیم در موارد متعددی بعد از ارتکاب اقدامات شرورانه، از ترس تلافی آن، از برعهده گرفتن مسئولیت این اقدامات سرباز می زند.
سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز در واکنش به این موضوع اعلام کرد: رژیم صهیونیستی تمام حیات و ممات خود را در بحران، جنگ و ناآرامی جسته است. اگر برای ایران مشخص شود که کدام طرفها در این عملیات خرابکارانه دست داشتهاند، تمامی گزینهها را مدنظر قرار میدهد و از همه گزینهها برای دفاع از حقوق خود استفاده خواهد کرد. مسئولان اسرائیل میدانند که ایران چگونه از خود دفاع میکند.
برخی تحلیلگران رژیم صهیونیستی از جمله «عاموس هرئیل» تحلیلگر امور نظامی و امنیتی روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» انگیزه تنش آفرینی های اخیر از جمله حمله به کشتی ایرانی و حملات اخیر به خاک سوریه را در ارتباط با آغاز مذاکرات وین و پیامی به بایدن و نیز صدور بحران داخلی رژیم صهیونیستی توسط نتانیاهو به علت ناتوانی در تشکیل دولت ائتلافی در این رژیم و فرایند محاکمه اش به خاطر فساد و کلاهبرداری دانستند.
اختلاف مواضع دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی در شیوه برخورد با موضوع هسته ای ایران و به دنبال آن تلاش تل آویو برای به شکست کشاندن مذاکرات وین باعث شد که بایدن وزیر دفاع خود را به فلسطین اشغالی بفرستد تا به نوعی بتواند رفتار این رژیم را در جریان مذاکرات وین مهار کرده و جلوی تنش آفرینی این رژیم را برای به نتیجه رسیدن مذاکرات بگیرد و در عین حال به طور سنتی به مقامات صهیونیست تضمین دهد که واشنگتن از رژیم صهیونیستی حمایت می کند و منافع آنها را در نظر می گیرد.
تصمیم بایدن برای اعزام وزیر دفاع خود به جای وزیر امور خارجه به تل آویو نیز خود گواه این مسئله است که واشنگتن بیش از آنکه نگرانی سیاسی از جانب رژیم صهیونیستی داشته باشد، از تنش آفرینی های نظامی این رژیم در منطقه در این برهه زمانی که مذاکرات وین در جریان دارد، نگران است.
واشنگتن به خوبی می داند که درسایه شکست فشار حداکثری علیه ایران و تصمیمات اخیر ایران در زمینه افزایش توانمندیهای صلح آمیز هسته ای خود، زمان به نفع تهران در حرکت است لذا ناگزیر است تا مذاکرات وین هرچه زودتر به نتیجه برسد.
مقامات رژیم صهیونیستی که از اهداف سفر آستین به تل آویو و تلاش او برای مهار تنش آفرینی این رژیم که در این برهه زمانی به زیان منافع آمریکا است، آگاه بودند، همزمان با ورود او نیز از تنش آفرینی دست برنداشتند و دست به اقدام تروریستی خرابکارانه جدیدی علیه تاسیسات غنی سازی ایران در نطنز زدند تا شاید در پی تلاش ناکام قبلی خود، این بار بتوانند مذاکرات وین را که دور بعدی آن فردا (چهارشنبه) برگزار خواهد شد، تحت تاثیر قرار دهند.
هرچند مقامات رژیم صهیونیستی همانند گذشته به طور مستقیم دست داشتن خود در این اقدام تروریستی را اعلام نکردند اما رسانه های رژیم صهیونیستی از جمله شبکه تلویزیونی «کان» و نیز روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز، تل اویو را در پس پرده آن دانستند.
نیویورک تایمز روز دوشنبه در گزارشی به همزمانی این حادثه با مذاکرات برجامی در وین اشاره کرد و نوشت: این موضوع شک و تردیدها را در مورد برخی توطئه ها برای تحت تاثیر قرار دادن سرنوشت دیپلماسی هسته ای مضاعف کرده است.
این درحالی است که دولت آمریکا دست داشتن در این اقدام تروریستی را رد و بر پایبندی خود به مذاکره تاکید کرد.
وزیر دفاع آمریکا روز دوشنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با نتانیاهو در تل آویو درباره حادثه حمله تروریستی به تاسیسات هسته ای نطنز گفت: از این گزارش ها در باره ایران آگاهی داریم و واشنگتن به تلاش های دولت بایدن برای مذاکره همچنان متعهد است.
روزنامه «یدیعوت آحارنوت» در سرمقاله خود به نقل «ایتمار آیخنر» نوشت: یکی از پیام های سفر آستین به تل آویو این بود که آمریکا تلاش می کند تا مطمئن شود که اسرائیل قصد خدشه وارد کردن به مسیر دیپلماتیک درقبال ایران در وین را ندارد. برخی معتقدند که سفر اوستین در این برهه زمانی تلاش آمریکا برای مهار اسرائیل است.
طرف های ذیربط در برجام نیز در قبال این اقدام تروریستی موضعگیری کرده و بر پایبندی به تداوم مذاکرات تاکید کردند.
وزارت خارجه روسیه روز دوشنبه با انتشار بیانیه ای ابراز امیدواری کرد که حادثه نطنز به "هدیه ای" برای مخالفان برجام تبدیل نشود.
این بیانیه تصریح کرد: مسکو امیدوار است که حادثه تاسیسات نطنز در ایران مشکلات مشارکت کنندگان برجام در توافق هسته ای با هدف احیای مجدد توافق نامه ها را خدشه دار نکند.
سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در واکنش به حادثه اخیر در تاسیسات اتمی نطنز گفت که این اتحادیه هرگونه اقدامی را که باعث انحراف در مذاکرات جاری برجام در وین شود رد میکند.
«هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان نیز روز دوشنبه گفت که تحولات رخ داده پیرامون تأسیسات اتمی نطنز برای مذاکرات در مورد توافق هسته ای ۲۰۱۵مفید و سازنده نیست.
هرچند وارد آمدن هرگونه خللی به برنامه صلح آمیز هسته ای ایران به نفع آمریکا نیز می باشد اما به نظر می رسد که در برهه کنونی و در سایه شکست سیاست اعمال تحریم و فشار حداکثری علیه ایران و حرکت زمان به نفع ایران، آنچه اکنون برای واشنگتن بیش از هر چیز دیگری مهم است به نتیجه رسیدن مذاکرات وین می باشد؛ خصوصا که به اذعان همگان و حتی خود کارشناسان آمریکایی، نمی توان جلوی پیشرفت کشوری را که به یاری دانشمندان خود به فناوری و توان هسته ای صلح آمیز رسیده است، با چنین اقداماتی تروریستی گرفت.
با این اوصاف ممکن است که چنین تنش آفرینی هایی از سوی رژیم صهیونیستی در آینده باعث شکاف بیشتر در مواضع تل آویو و واشنگتن در قبال موضوع هسته ای ایران شود.
نظر شما