«یورگن هابرماس» دست رد به سینه امارات زد

تهران- ایرنا- «یورگن هابرماس» فیلسوف و جامعه‌شناس نامدار آلمانی در اعتراض به نقض گسترده حقوق بشر در امارات، از دریافت جایزه کتاب شیخ زاید انصراف داد.

به گزارش روز دوشنبه گروه فرهنگی ایرنا از دویچه‌وله انگلیسی، این اندیشمند ۹۱ ساله پیش‌تر با دریافت جایزه کتاب شیخ زاید از امارات موافقت کرده بود اما روز گذشته (یکشنبه ۱۲ اردیبهشت) در گفت‌وگو با تارنمای خبری اشپیگل از این کار به عنوان یک تصمیم اشتباه نام برد که با انصراف سعی در تصحیحش دارد.

هابرماس در توضیح تغییر موضع خود درباره دریافت این جایزه ادبی گفت: به قدر کافی به ارتباط نزدیک بنیاد اهدا کننده این جایزه و سیستم سیاسی حاکم بر امارات توجه نکرده بودم.  

با تصمیم بنیاد اهداکننده جوایز کتاب شیخ زائد، قرار بود جایزه چهره فرهنگی سال این دوره به هابرماس اهدا شود؛ به برندگان این جایزه علاوه بر یک مدال، ۱ میلیون درهم امارات معادل ۲۷۲ هزار و ۲۴۹ دلار جایزه نقدی تعلق می‌گیرد.  

هابرماس یکی از مهمترین فیلسوفان و نظریه پردازان آلمان در نیمه دوم قرن بیستم به شمار می‌رود و از آخرین بازماندگان مکتب فرانکفورت است. این اندیشمند معاصر از جمله متفکران مکتب انتقادی به شمار می رود که به سختی می توان وی را به یک حوزه معرفتی خاص محدود و مقید کرد. وی همزمان به چند حوزه معرفتی متفاوت از جمله فلسفه، جامعه شناسی، روان شناسی و زبان شناسی تعلق دارد. هابرماس برای حل معضلات بشر امروزین چندین رشته علمی را در هم می‌آمیزد که حاصل آن نظریه خویشتن نگری (تامل بر خویشتن) و نظریه کنش ارتباطی است. در هر دو نظریه تلفیقی از دانش های مختلف مشاهده می شود. از این رو، می توان تفکر میان رشته ای را یکی از شاخصه های اصلی نظریه انتقادی یورگن هابرماس برای رهایی جامعه مدرن از سیطره قدرت و ثروت دانست.

جایزه شیخ زاید که از سوی امارات متحده عربی از سال ۲۰۰۷ راه‌اندازی شده از معتبرترین جوایز جهان عرب است که با هدف تجلیل از نویسندگان، ناشران و اندیشمندانی که در راستای غنای فرهنگی و ادبی کشورهای عربی می‌کوشند به صورت سالانه جوایزی را به برگزیدگان اعطا می‌کند. این جایزه نام خود را از زاید بن سلطان آل نهیان می‌گیرد، اولین رئیس امارات که بیش از ۳۰ سال بر این کشور حکمرانی کرد.

وضعیت حقوق بشر در امارات چگونه است؟

وضعیت حقوق بشر در شیخ‌نشین‌های متحده عربی چندان تعریفی ندارد. حاکمان این کشور رسانه‌ها را سفت و سخت کنترل می‌کنند و اختیار تام دارند منتقدان دولت را به اشد مجازات برسانند.

اندیشکده آمریکایی فریدم هاوس (Freedom House) کشور امارات را به دلیل محدودیت‌های فراوان بر آزادی های مدنی، یک کشور غیرآزاد می داند. از دیگر موارد نقض حقوق بشر در امارات می‌توان به بهره‌کشی و سوءاستفاده حاکمان این کشور از مهاجران از هند و دیگر کشورها تحت سیستم کافالا اشاره کرد که برای نظارت بر کارگران خارجی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین ائتلاف عربستان و امارات علیه حوثی‌های یمن که به کشتن غیرنظامیان در یکی از فقیرترین کشورهای جهان منجر شده نیز امارات را در مظان انتقادات گسترده قرار داده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha