به گزارش ایرنا، اکنون قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی در بازار استان کرمانشاه ۱۵۰ هزار تومان و قیمت هر کیلوگرم گوشت گوساله نیز ۱۳۰ هزار تومان است در حالیکه قیمت بطور مثال قیمت این فرآوردههای دامی در بازار تهران به ترتیب ۱۳۰ و ۱۱۰ هزار تومان است این یعنی گوشت قرمز در محل تولید بیش از قیمت آن در استانهای مصرف کننده، است.
تولید گوشت مازاد نیاز در کرمانشاه
در استان کرمانشاه سالیانه ۴۰ هزار تن گوشت قرمز و ۷۵ هزار تن گوشت مرغ تولید میشود که از این تولیدات، سالیانه ۱۰ هزار تن گوشت قرمز و ۱۲ هزار تن گوشت سفید (مرغ) مازاد بر مصرف نیاز به سایر استانها ارسال میشود.
با توجه به اینکه کرمانشاه یکی از قطبهای تولید گوشت قرمز کشور است لذا میبایست قیمت این محصول پر مصرف ارزانتر از دیگر مناطق کشور باشد اما این موضوع برعکس است و دلیلش را باید در چرخه معیوب توزیع گوشت از دامدار تا قصاب جستجو کرد.
از این رو با توجه به اینکه کرمانشاه یکی از قطب های تولید گوشت قرمز در کشور است، باید قیمت گوشت در این استان ارزانتر از دیگر استانها باشد اما این موضوع برعکس شده است و دلیلش را باید در چرخه معیوب توزیع گوشت از دامدار تا قصابی جستجو کرد.
واسطهها دلیل افزایش قیمت گوشت
رییس سازمان جهاد کشاورزی نیز عمده دلیل افزایش بیرویه قیمت گوشت را مربوط به بعد از کشتارگاه و از طرف واسطهها دانست و افزود: وجود این واسطهها باعث شده شاهد حباب قیمت ۲۰ تا ۳۰ هزار تومانی قیمت گوشت قرمز باشیم.
«نوربخش حاتمی» یادآور شد: با اینکه زحمات اصلی بر دوش دامدار است اما کمترین سود را او میبرد و بیشترین سود به جیب واسطه و دلالان سرازیر میشود.
نکته دیگری که رییس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه به آن اشاره کرد تفاوت قیمت گوشت گاو پیر، ماده با گوشت گاو و گوساله جوان در میدان دام بود بطوریکه از ۲۰ تا ۴۵ هزار تومان در هر کیلوگرم متغیر است اما در عمل قصابیها این نوع گوشت را با حداکثر قیمت و به صورت برابر میفروشند.
طبق فرمولی که او ارایه داد اگر هر کیلوگرم گوشت گوساله زنده را حداکثر ۴۵ هزار تومان فرض کنیم باید در نهایت بعد از کشتار با قیمت ۹۰ هزار تومان در قصابی عرضه شود حتی اگر برخی هزینههای جانبی هم به آن اضافه شود این قیمت باید ۱۰۰ یا ۱۰۵ هزار تومان باشد اما در عمل اینگونه نیست.
روند معیوب فعالیت کشتارگاهها
۲ کشتارگاه دام بیستون و ماهیدشت در کرمانشاه فعال هستند و سالیانه حدود ۳۰ هزار تن گوشت قرمز را برای عرضه به بازار آماده میکنند که به گفته مدیران اقتصادی کرمانشاه روند فعالیت این کشتارگاهها با مشکلاتی روبه رو است و در نهایت به افزایش قیمت گوشت در بازار استان منجر می شود.
ستاد تنظیم بازار کرمانشاه در آخرین نشست خود، موضوع ساماندهی کشتارگاههای دام را مورد بررسی قرار داد و تصمیمات لازم برای تغییر در روند این واحدها اتخاذ کرد.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمانشاه در این نشست گفت: بر اساس هماهنگی انجام شده کشتارگاههای استان از ۲۰ تیر امسال صنعتی خواهند شد.
«بهزاد باباخانی» افزود: نواقص لجستیکی و بهداشتی این کشتارگاهها تقریبا حل شده و تا ۲ ماه دیگر موظفاند همه نواقص را برطرف و به استانداردهای لازم جهت ادامه فعالیت دست یابند.
انحصار کشتارگاهها
انحصار کشتارگاهها دیگر موضوعی بود که رییس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه به آن اشاره کرد و گفت: ما در استان هم اکنون ۲ کشتارگاه اصلی بیستون و زاگرس را داریم اما انحصارگرایی افرادی خاص باعث شده تا کشتارگاه بیستون به عنوان یکی از سه کشتارگاه صنعتی برتر کشور تقریبا تعطیل شود و دیگر کشتارگاه نیز با کمتر از ظرفیت و استاندارد فعال باشد.
حاتمی با اشاره به کشتار روزانه حداکثر تا ۵۰۰ راس گوسفند و ۲۰۰ راس گوساله در استان بر خارج کردن انحصار از کشتارگاه و رقابتی کردن فضای کاری آنها تاکید کرد.
فعالیت قصابان به صورت حق العملی و اعتباری دیگر موضوعی بود که مسوول جهاد کشاورزی استان به آن اشاره کرد و افزود: تعداد زیادی از قصابان به صورت حق العملی و اعتباری برای افراد خاص فعالیت میکنند.
به گفته حاتمی، برخی از قصابان سرمایه کافی برای خرید گوشت به صورت مستقیم را ندارند در این شرایط واسطهها و دلالان، دام میخرند و پس از ذبح در اختیار قصاب قرار داده و سهم بیشتری از سود را میبرند که این کار در قیمت تمام شده گوشت اثر دارد.
سود بیشتر قصاب
مدیر کشتارگاه دام بیستون در خصوص چرایی گرانی گوشت به خبرنگار ایرنا گفت: حاشیه سود قصابان باید هشت درصد باشد اما در عمل میبینیم اینگونه نیست و برخی با هزینه تراشی عمدی میخواهند دستشان در افزایش سود باز باشد.
«سیاوش میری» ادعا کرد تحویل گوشت از کشتارگاه تا قصابی بدون هزینه است در نتیجه حتی اگر قصاب سود ۲۰ هزار تومانی بر روی هر کیلوگرم گوشت ببرد نباید قیمتها اینگونه باشد که میبینیم حتی تا کیلویی ۱۴۰ هزار تومان هم میرسد.
از کشتارگاه تا قصابی بدون هزینه گوشت تحویل می شود و در نتیجه حتی اگر قصاب سود ۲۰ هزار تومانی بر روی هر کیلو گوشت ببرد نباید قیمت ها اینگونه باشد که می بینیم حتی تا کیلویی ۱۴۰ هزار تومان هم می رسد.
به گفته وی، اگر گوساله زنده کیلویی ۴۰ هزار تومان قیمت داشته باشد زمانی که به کشتارگاه میرود به صورت پاک شده قیمتش ۲ برابر میشود و دیگر هیچ هزینهای برای قصاب ندارد.
کمبود نظارتها
رییس اتحادیه قصابان کرمانشاه هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، کمبود نظارتها را دلیل افزایش قیمت گوشت دانست و گفت: در نهایت این نهادهای نظارتی هستند که باید مشخص کنند قصاب دام را فلان مبلغ بخرد و به فلان مبلغ هم بفروشد اما از طرفی باید حق داد که با ۱۴ بازرس در سازمان بازرسی اصناف نظارت بر ۶ هزار عضو کار دشواری است.
«حسن آمویی» با اشاره به فعالیت ۲۱۰ قصابی جواز دار در شهر کرمانشاه، حاشیه سود آنها را از محل فروش هر کیلوگرم گوشت ۱۰ درصد اعلام کرد و افزود: بسیاری از قصابان مستاجر هستند و هزینههایی برق و مالیات و ذبح را اگر به اجاره مغازه اضافه کنیم میبینیم درآمد زیادی ندارند.
افزایش کشتار غیرمجاز دام در کرمانشاه
گرانی گوشت و عدم مدیریت مناسب باعث شده تا این روزها شاهد رشد قارچ گونه لاشههای دام آویزان «کشتار غیرمجاز» در گوشه و کنار شهر باشیم موضوعی که علاوه بر زشت کردن سیمای شهری سلامت شهروندان را هم تهدید میکند.
در گذشته وقتی از کرمانشاه خارج میشدیم در کنار جاده شاهد ذبح گوسفند و لاشههای آویزان بودیم اما امروز این اقدام غیرمتعارف را در مناطق شهری نیز میبینیم.
به گفته فرماندار کرمانشاه، موضوع کشتار غیر مجاز دام آنقدر افزایش پیدا کرده که چند نقطه شهر از جمله انتهای دولت آباد، شهرک اسلامی و ده مجنون علاوه بر ذبح دام به محلی برای فروش دام زنده نیز تبدیل شدهاند.
موضوع کشتار غیر مجاز آنقدر افزایش پیدا کرده که چند نقطه در شهر کرمانشاه از جمله انتهای دولت آباد، شهرک اسلامی و ده مجنون علاوه بر ذبح دام به محلی برای فروش دام زنده تبدیل شده است.
«فضل الله رنجبر» در کارگروه سلامت و امنیت غذایی شهرستان خواستار ورود دادستان برای پلمب دایمی (جوشکاری) اماکن فروش دام زنده شد و گفت: جزیرهای عمل کردن دستگاههای مربوطه و متولی باعث افزایش کشتار غیرمجاز دام در این شهر شده است.
او از کوتاهی برخی دستگاهها در برخورد قاطع با متخلفان انتقاد کرد و اظهار داشت: لازم است برای برخورد با این پدیده، اجراییات شهرداری، دامپزشکی، مرکز بهداشت، نیروی انتظامی، بازرسی اصناف و سازمان صنعت، معدن و تجارت و حفاظت محیط زیست پای کار بیایند.
رنجبر خواستار مطرح شدن موضوع کشتار غیرمجاز در جلسه شورای تامین استان که مصوباتش لازم الاجرا است، شد.
به گزارش ایرنا، موضوع گرانی قیمت گوشت در کرمانشاه نسبت به دیگر نقاط کشور از سالهای گذشته در ستاد تنظیم بازار مطرح شده اما تاکنون به غیر از زمانهای کوتاهی، این اختلاف قیمت جبران نشده است.
بدون شک برای کنترل قیمت گوشت در یکی از قطبهای تولید دام کشور، بیش از هر چیز نیازمند ورود جدی دستگاههای نظارتی و کوتاه کردن دست واسطههایی است که سود خود را در افزایش قیمت گوشت در بازار کرمانشاه میبینند.
نظر شما