به گزارش ایرنا، راستش پس از شیوع ویروس کرونا کمتر جرات می کنم به برخی جلسات و همایشها بروم اما از یکی از دوستان شنیدم که یکی از شکارچیان کهنهکار بانه قصد دارد که با شکار خداحافظی و برای همیشه شکار کبد را ترک کند و ادوات لازم برای آن را نیز از بین ببرد. به همین خاطر دل به جاده زدم و خود را به محل اجرای برنامه که در دامنه کوه جنیره در حدود ۲۰ کیلومتری شهر بانه بود رساندم.
در این منطقه طبق یک عادت قدیمی برخی افراد کبک را به صورت زنده شکار کرده و آن را در محیط خانه نگهداری می کنند، کبکها پس از مدتی اهلی شده و قدرت تخم گذاری و زادآوری را از دست می دهند، شکار بیرویه کبک و انتقال این پرنده زیبا به درون قفس، مایه نگرانی دوستداران محیط زیست شده است.
جمعی حدود ۲۰ نفر از دوستدان محیط زیست، خانواده این شکارچی و چند نفر از ماموران یگان حفاظت اداره حفاظت محیط زیست بانه نیز که بیشتر لباس محلی کُردی پوشیده بودند، حضور داشتند.
وقتی من به محل مورد نظر رسیدم هنوز برنامه شروع نشده بود، یکی از حاضران که صدای زیبا و دلنشیدنی داشت قصیده مشهور "خاسهکهوی لهو کهله ههنیشتوه" (کبکی در آن بلندی نشسته است) را می خواند و حاضران به آن گوش می دادند و برخی ابیات آن را با او همخوانی میکردند.
چند کبک در داخل قفسهای چوبی در انتظار آزادی بودند، شکارچی نادم لباس محلی کُردی به رنگ قهوهای بر تن داشت و مدام به کبکها نگاه می کرد و برای آزادی کبکها لحظه شماری می کرد.
سرانجام لحظه موعود فرا رسید و حاضران شکارچی نادم که محمدامین امین نام داشت، "کاک مینه" (مخفف محمد امین در زبان کردی) صدا می زدند و او را به خاطر آزاد کردن کبک ها تشویق می کردند.
قفس کبک در قسمت جلو یک درب دارد که با باز کردن یکی از چوبهای نازک قفس کبک می تواند بیرون بیاید، در قفسها یکی یکی باز می شد و کبک ها نیز با صدای خاصی از این آزادی ابراز شادمانی می کردند و صدای بال پرواز کبکها و تشویقهای مکرر حاضران موسیقی خاصی به این محل بخشیده بودند.
زمان به سختی سپری می شد، "کاک مینه" کبک ها را یکی یکی آزاد می کرد و برخی را می بوسید و سپس در دامن طبیعت رها می کرد.
اشک شادی از چشمان "کاک مینه" سرازیر می شد، حاضران هم برخی میخندیدند و برخی گریه می کردند و من هم در این فضای خاص قرار داشتم و برای ثبت این لحظات زیبا هراز گاهی هم عکاسی می کردم.
آزادی کبکهای اسیر در دامن طبیعت بهاری این منطقه زیبای خاصی داشت و با پرواز هر کبک آدم احساس می کرد خودش هم پرواز می کند، تاکنون پرواز را به این زیبایی لمس نکرده بودم. به یاد این شعر فروغ فرخزاد افتادم: پرواز را بهخاطر بسپار پرنده مُردنی است.
پس از پرواز کبکها "کاک مینه" و ماموران یگان حفاظت محیط زیست بانه قفس های چوبی را شکستند و لوح قدردانی را به این همیار و دوستدار طبیعت بخشیدند.
شرکت در آیین آزاد کردن کبکها زیباترین سوژه و تجربهای این بود که در طول این ۱۵ سال اخیر که خبرنگار هستم تجربه کردم و به همین خاطر تصمیم گرفتم که در خصوص این اقدام این شکارچی نادم مصاحبه ای هم با او داشته باشم.
از رفتار خودم در قبال طبیعت پشیمانم
محمدامین امینی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه ۳۰ سال شکار نتیجه ای بغیر از اذیت و آزار نداشته است، گفت: زمانی که ما توان خدمت به حیوانات را نداریم اجازه بدهیم آنها خود زندگی راحتی داشته باشند و به حیوانات آزار نرسانیم.
وی ادامه داد: برای اینکه نسل های آینده از وجود این حیوانات لذت ببرند باید برای بقای نسل انها تلاش کنیم چراکه با تجربه ۳۰ ساله ای که در این کار دارم شکار حیوانات نتیجه مثبتی ندارد که باید دوست دار طبیعت باشیم.
امینی با اشاره به نقش انجمن های مردم نهاد در زمینه فرهنگ سازی و اهمیت محیط زیست افزود: انجمن محیط زیست پاژین و اداره محیط زیست شهرستان بانه در تصمیم گیری من نقش زیادی داشتن و رفتار و فعالیت آنها باعث شده من از کارم پشیمان شوم و دست از آزار و اذیت حیوانات و تخریب محیط زیست بردارم.
وی گفت: کره زمین متعلق به همه است و دشت ها و کوه ها خانه حیوانات و پرندگان است که ما خانه آنها را غصب کردیم و طبیعت و زیبای ها آن را با دستان خود از بین می بریم.
وی اظهار داشت: اکنون که به گذشته خود نگاه می کنم احساس شرمساری می کنم که با این پشیمانی به الگویی برای دیگران تبدیل شویم ما قدرت زیادی داریم و توان انجام هر کاری را داریم شکار نیز یک عادت بد است و می توانیم آن را ترک و لذت ترک این عمل زشت بچشیم.
امینی با بیان اینکه بسیاری از حیواناتی که شکار می کنیم بچه دارند و از گرسنگی میمیرند، اضافه کرد: برخی از شکارچی ها بر سر تعداد کبک های که در روز شکار و می کشند شرط بندی می کنند که اگر یک نفر یک کبک شکارچی کمتر شکار باشد باید تعداد را مساوی کنند.
این دوستدار طبیعت گفت: تمام وسایل و ابزار شکار خود را نابود و در برابر خدای خود عهد می کنم که دیگر ذره ای به طبیعت آسیب نرسانم و از زیبای های آن لذت می برم.
وی یاد آور شد: شکار را به صورت سنتی از پدر و پدر بزرگ ها به ارث بردیم و این رویه اشتباه را ادامه دادم در گذشته مردم در زمان های مناسب شکار می کردند اما اکنون شکارچیان بی رحم زمان مشخصی برای شکار ندارند بطوری که نسل بسیاری از گونه های جانواری در حال انقراض است.
شکارچی نادم همیاری طبیعت
سخنگوی انجمن مردمی محیط زیست "پاژینگ بانه نیز که در این آیین حضور داشت گفت: آنچه که برای ما مهم است اینکه این شکارچی خود به این نتیجه رسیده که شکار هیچ لذتی غیر از آزار رساندن به حیوانات بی پناه ندارد و این برای ما بسیار اهمیت دارد.
فواد حسنی افزود: شکارچی نادم همیار و دوستدار طبیعت شده و به عنوان یک عضو انجمن "پاژینگ در فعالیت های این انجمن مردمی همکاری می کند و طبیعت دوستی را به یکی از برنامه های مهم زندگی خود می داند.
وی اظهار داشت: امیداورم شکارچیان دیگر نیز به این نتیجه برسند و از کرده خود پشیمان شود تا محیط زیست و حیات وحش در امان بماند.
فعالیت انجمن محیط زیستی پاژین بانه برایم جالب بود و به همین خاطر به سراغ مدیرعامل این انجمن نیز رفتم و از اقدام انسانی این انجمن در پشیمانی این شکارچی قدردانی کنم.
مدیر عامل انجمن مردمی محیط زیست پازین بانه گفت: انجمن مردمی پاژین کمیته های آموزش و روستا دارد که به روستاها می روند و دانش آموزان و روستا نشینان را اموزش می دهند و با تن پوش سنجاب با دانش آموزان گفت وگو کردند.
حامد اسراری افزود: به کودکان روستای آموزش دادیم که پدرانشان را قانع کنند بیش از این شکار نکنند و از محیط زیست محافظت کنند.
وی با بیان اینکه بسیاری از گونه های حیات وحش منطقه در خطر انقراض قرار دارند اظهار داشت: تعدادی از شکارچیان را شناسایی کردیم و قرار است با انها نشست های داشته باشیم که برای ابراز ندامت از کارشان قدم بردارند.
شکارچیان همیار طبیعت شوند
چند سال از که پویشی در این منطقه راهاندازی شده و بسیاری از شکارچیان با شکستن تفنگ و ادوات شکار برای همیشه با آن خداجافظی میکنند این پویش در شهرستان بانه نیز به راه افتاد و از تعداد شکارچیان کاسته می شود اما هنوز هم افرادی هستند که به شکار زیبایی های طبیعت می روند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست بانه گفت: شکارچیان برای اینکه دین خود را به محیط زیست و حیات وحش ادا کنند باید شکار را کنار بگذارند و همیار طبیعت شوند.
رحمان رحیمپور اظهار داشت: از شکارچیان درخواست کردم برای حفظ و احیای محیط زیست و حیات وحش دست از شکار بردارند و با فعالیت های محیط زیستی همراه شوند.
وی با اشاره به پیوند ناگسستنی حیات وحش و طبیعت گفت: کاهش جمعیت برخی از حیوانات باعث تولید مثل بیش از حد برخی حشرات شده که این تعادل طبیعت را به هم می زند و بر باغات و مزارع تاثیر مخرب گذاشته است.
وی اظهار داشت: تاکنون ۲ شکارچی اظهار پشیمانی کردند و ۱۰ کبک در طبیعت رها سازی شده که امیدوارم این روند همچنان ادامه داشته باشد.
رییس اداره حفاظت محیط زیست بانه گفت: برای هرگونه آسیب رساندن به حیات وحش براساس قانون جریمه ای تعیین شده اما این جریمه ها ابزار بازدارنده نیستند چراکه بیشتر افرادی که شکار می کنند از طبقه بالا جامعه هستند و بیشتر جنبه تفریحی دارد.
رحیم پور افزود: در راستای حفاظت از حیات وحش به منظور حفظ نسل گونه های مختلف حیات وحش و ذخایر ژنتیکی گونه های ارزشمند بومی برای نسل های آتی می طلبد که اقشار مختلف جامعه با اداره محیط زیست شهرستان همکاری لازم را باشند.
کبک در چرخه حیوانات ایران نقش بسزایی دارد و نر و ماده یک شکل و بدون تغییرات فصلی هستند؛ اما پرنده نر کمی بزرگ تر است، نوار سیاه پهن موربی از جلوی پیشانی تا گوشپرها ادامه دارد.
کبک ها گونه های مختلفی دارند. این پرندگان دارای پاها، دم و منقار کوتاه هستند و سرکوچک دارند و بیشتر از بذر گیاهان خانواده گندمیان و علف های هرز و کمی از حشرات تغذیه می کنند. جوجهآوری آنها از اواخر اسفند تا اواخر خرداد به شکل منزوی در دامنه های صخره ای با پوشش گیاهی شروع می شود.
شهرستان مرزی بانه با ۱۵۸ هزار نفر در ۲۷۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان واقع شده است.
نظر شما