نعمت الله غفوری کاخکی عصر سه شنبه در گفت و گو با خبرنگاران افزود: شهرستان گناباد در منطقهای کویری قرار گرفته که قنوات شاهرگ های حیاتی روستاهای این منطقه هستند که در پی بارندگی های چهاردهم اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ خسارت سنگینی بر بخش کشاورزی و دام شهرستان گناباد و به ویژه بخش قنوات وارد شد و ۶ رشته قنات و از جمله قنوات نوغاب، بهاباد، قوژد و سمویی با گذشت ۳۵ روز همچنان به طور کامل مسدود شده و بیش از ۸۰۰ هکتار از مزارع کشاورزی زیر گل و لای سیل مدفون شدند که این کشاورزان و روستاییان را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
وی با اشاره به این که بیشترین خسارت به قنات نوغاب وارد شده است ادامه داد: ۷۰۰ متر از محل کوره این قنات مسدود شده است و نیاز به بازگشایی دارد و در قنات بهاباد نیز ۵۰۰ متر از طول قنات مسدود شده و ۸۰ درصد لایروبی آن در دست انجام است.
مدیر جهاد کشاورزی گناباد گفت: در قنات قوژد با توجه به محیط کلوتی و نوع بافت ریزشی و نرم در محل مسیر قنات ۱۰۰ متر ورودی آن باید بازگشایی شود تا مشکل ریزشی بودن آن برای همیشه برطرف شود و در قنات سمویی نیز ۶۰۰ متر لایروبی انجام شده و مشکل آن طی چند روز آینده رفع می شود و در قنات روستای رهن هم نقاط ریزشی باعث کاهش دبی آب شده است و در مجموع هر کدام از این قنات ها بیش از ۱۰ میلیارد ریال خسارت دیده اند.
غفوری بدون توضیح آماری بیشتر با اشاره به این که برای کمک به قنوات آسیب دیده از سه محل اعتبار پیش بینی و تامین شده است افزود: در مرحله نخست از محل اعتبارات استانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی به پنج قنات خسارت دیده پرداخت شده است و در مرحله دوم پرداخت از محل اعتبارات بنیاد مستضعفان با رایزنی انجام شده توسط نماینده مردم گناباد در مجلس به زودی ۳۰ درصد اعتبار پرداخت می شود.
وی با بیان این که زمان لایروبی و جذب اعتبار بازسازی قنوات طولانی شده و با توجه به افزایش دمای هوا کشاورزان منطقه با مشکلات زیادی مواجه شده اند ادامه داد: امکانات لازم برای کمک رسانی به کشاورزان ضعیف است و پیگیر سایر منابع آبی هستیم و با اولویتهای آبرسانی تامین آب برای دام ها و همچنین حفظ و صیانت از باغات منطقه انجام می شود.
مدیر جهاد کشاورزی گناباد گفت: ابتدایی ترین اقدام برای نجات قناتها و باغات روستاها انتقال آب از محل بندسارها تا محل باز شده قنات است و باید در سریعترین زمان با توجه به گرمای شدید هوا برای نجات باغ ها آب از محل آب بند قنات ها تخلیه شده تا از خسارات بیشتر به قنات جلوگیری شود که این خود نیاز به امکانات و تجهیزات بحران دارد و متاسفانه در تامین تجهیزات ضعیف هستیم و تاکنون چاره ای اندیشیده نشده است و اقداماتی در دست انجام است.
فرماندار شهرستان گناباد نیز در گفت و گو با خبرنگاران با بیان این که مالکیت قنوات، خصوصی است و حفظ و نگهداری و صیانت از آن بر عهده مالکان آنهاست گفت: با توجه به این که مالکان، اقداماتی بایسته را در جهت حفاظت و صیانت از مسیر قنوات به طور کامل انجام ندادند در زمان بروز سیلاب با مشکلات و خسارتهای زیادی مواجه شدند.
حامد قربانی افزود: با اعتبارات تخصیصی استانداری خراسان رضوی برای احیا و مرمت قنوات استانی کار ایمنسازی و استحکام بخشی به قنوات گناباد به طور کامل انجام و مسیرهایی که همه ساله در بارندگی ها مسدود می شود ایمن سازی و استحکام بخشی خواهد شد.
در شهرستان گناباد قریب ۶۰۰ رشته قنات وجود دارد که ۱۵۰ رشته قنات آن با کاهش دبی آب مواجه شده ند.
بارش شدید باران و سیلاب ناشی از آن در چهاردهم اردیبهشت ماه امسال ۸۳۲ میلیارد ریال خسارت به بخشهای مختلف کشاورزی و دامداری، جادهها، تاسیسات عمرانی شهری و آب و فاضلاب شهرستان گناباد وارد کرد که بیشترین خسارت به میزان ۵۵۰ میلیارد ریال مربوط به بخش کشاورزی و عمده آن قنوات و آسیب به مزارع کشاورزی بوده است و ۴۰۰ راس دام هم به دلیل افتادن در مسیل و سیلاب تلف شد.
بارش های اخیر که در ۵۰ سال گذشته این شهرستان بی سابقه بود ۱۷ سیل بند را نیز تخریب کرد.
مرکز شهرستان ۹۳ هزار نفری گناباد در ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.
نظر شما