رییس جمهوری مصر: مذاکرات درباره سد النهضه نامحدود نخواهد بود

تهران - ایرنا - «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوی مصر تاکید کرد که گفت و گوها درباره «سد النهضه» (رنسانس) با اتیوپی نمی تواند به طور نامحدود ادامه داشته باشد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از منابع رسانه ای منطقه، السیسی گفت که مصر الزام ها و نیازهای توسعه در اتیوپی را درک می کند، اما این کار نباید به قیمت آسیب دیدن و قربانی شدن دیگران تمام شود.
مصر و اتیوپی نزدیک به یک دهه است که در مورد مدیریت و پر کردن مخزن سد النهضه که «آدیس آبابا» بر رود نیل ساخته در حال مذاکره هستند، اما تاکنون توافقی میان دو طرف حاصل نشده است.
این پروژه که در سال ۲۰۱۱ به بهره برداری رسید، در صورت تکمیل و آبگیری، بزرگترین تأسیسات برق آبی در آفریقا خواهد بود. دو کشور پایین دست یعنی سودان و مصر از اینکه این سد منابع آبی و تأسیسات آنها را تهدید کند، بیم و هراس دارند.
عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر در اظهاراتی تأکید کرد که ادامه مذاکرات با اتیوپی در مورد سد النهضه به شکل فرسایشی و به مدت نامحدود ممکن نخواهد بود و قاهره این را نخواهد پذیرفت.
وی در آیین بهره برداری از یک پایگاه دریایی در مدیترانه افزود که مصر به دنبال دستیابی به توافقنامه قانونی لازم در مورد سد النهضه مطابق با هنجارها و مقررات بین المللی است.
السیسی در اظهاراتی تهدید آمیز گفت که مصر با وجود توان نظامی بالا که بخش کوچکی از آن در رزمایش نظامی اخیر به نمایش درآمد، تاکنون و در طول تاریخ هیچ کشوری را تهدید نکرده است.
هفته گذشته پس از آنکه اتیوپی با میانجیگری شورای امنیت سازمان ملل متحد برای حل اختلافات بر سر سد النهضه مخالفت کرد ، «سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر، آدیس آبابا را به نادیده گرفتن روش های دیپلماتیک متهم کرد و خواستار برخورد جامعه جهانی با این کشور شد.
شکری در گفت‌و گو با شبکه تلویزیونی مصر گفته بود، اگر اتیوپی به قطعنامه های شورای امنیت پایبند نباشد، نشان دهنده عدم اراده سیاسی این کشور است و بنابراین جامعه جهانی باید با این سازش ناپذیری برخورد کند.
وی افزود: مصر و سودان تمام ابزارهای موجود در چارچوب های سیاسی از مذاکرات سه جانبه و یا تحت نظارت ایالات متحده، اتحادیه آفریقا و یا مذاکرات در چارچوب سازمان ملل متحد را  به کار گرفته اند.
وی ادامه داد: اگر اتیوپی همه این موارد را رد کند، جامعه بین المللی عدم فقدان اراده سیاسی آدیس آبابا را برای حل مساله شاهد خواهد بود و در مقابل انعطاف پذیری طرف های مصر و سودان را آشکار خواهد کرد.
شکری گفت: هرگاه مصر و سودان درخواستی را برای برگزاری جلسه امنیتی ارائه دهند، برگزاری جلسه کافی است و شرط نیست که جلسه توسط یکی از اعضای شورای امنیت تشکیل شود.
شکری درباره احتمال سفر خود به نیویورک نیز گفت که این سفر طبق رایزنی ها و تاریخ تعیین شده برای جلسه شورای امنیت، انجام می شود.
این اظهارات در حالی است که اتیوپی با ارسال نامه ای به شورای امنیت سازمان ملل، با تلاش مصر و سودان جهت دخالت شورای امنیت سازمان ملل در موضوع سد النهضه اعلام مخالفت کرد.
به گزارش «الجزیره»، آدیس آبابا اعلام داشت: این موضوع خارج از حوزه اختیارات شورای امنیت است .
آدیس آبابا از شورای امنیت خواست تا مصر و سودان را به ادامه مذاکرات بر اساس حسن نیت به سرپرستی اتحادیه آفریقا تشویق کند.

اتیوپی در نامه خود ابراز داشت : اقدامات اخیر مصر و سودان در واقع استمرار همان طرح سازمان یافته ای است که این دو کشور به منظور برهم زدن فرآیند شکل گرفته به رهبری اتحادیه آفریقا و ناکارآمد نشان دادن آن در پیش گرفته اند و این موضوع نتیجه ای جز از بین رفتن اعتماد میان سه کشور مصر، اتیوپی و سودان به همراه نخواهد داشت.
در نامه اتیوپی به شورای امنیت سازمان ملل تاکید شده است که دومین مرحله آبگیری در موسم باران پیش رو شکل خواهد گرفت که از ماه ژوئیه آغاز خواهد شد.
ریاست شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرده بود که پس از دریافت درخواستی از مصر و سودان به دلیل سازش ناپذیری آدیس آبابا در دستیابی به توافق در مورد سد، جلسه ای در روز پنجشنبه آینده درباره سد بزرگ رنسانس اتیوپی برگزار خواهد شد .
مصر با ارسال نامه ای رسمی از اتیوپی به شورای امنیت شکایت کرد و اعتراض خود را مبنی بر اتخاذ تصمیم یک جانبه آدیس آبابا برای پر کردن دومین آبگیری سد رنسانس اعلام کرد.
در همین پیوند دیروز (شنبه) خبرگزاری رسمی سودان (سونا) در بیانیه‌ای نوشت که «عمر فاروق سید کامل» سخنگوی رسمی تیم مذاکره‌کننده سودان در پرونده سد النهضه اعلام کرده که خارطوم از پاسخ مثبت رئیس شورای امنیت برای برگزاری نشستی در تاریخ هشتم ماه جاری به منظور بررسی پرونده سد النهضه استقبال می کند.
در ادامه این بیانیه آمده است، «مریم صادق المهدی» وزیر امور خارجه سودان پیشتر در بیست و دوم ماه ژوئن نامه‌ای به رئیس شورای امنیت نوشته و در آن از این شورا خواسته بود در نزدیک‌ترین زمان ممکن نشستی برای بررسی تحولات و اختلافات پیرامون سد النهضه برگزار کند، همچنین در این نامه از اتیوپی خواسته شده بود، دست از اقدامات یک‌جانبه بدون دستیابی به توافق نهایی بردارد.
قابل توجه است که بحران سد النهضه بین سه کشور به بن بست رسیده است، زیرا اتیوپی در میان مخالفت های کشورهای پایین دست و عدم موفقیت میانجیگری آفریقا و بین المللی در رسیدن به توافق، اصرار دارد که مرحله دوم آبگیری را آغاز کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha