محمدرضا اورانی روز دوشنبه در نشست ستاد مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی افزود: برخی واحدهای بزرگ تولیدی در بخش های کشاورزی و صنعتی هستند که می توانند نسبت به ایجاد نیروگاه های ۶ مگاواتی برای تولید برق اقدام کنند.
وی بیان کرد: هماینک بخشی از برق تولیدی خراسان رضوی به افغانستان صادر می شود، که می توان با اختصاص صادرات برق تولیدی نیروگاه های بخش خصوصی استان به افغانستان، توجیه اقتصادی سرمایه گذاری در ایجاد نیروگاه را برای این بخش افزایش داد.
وی اظهار داشت: علاوه بر روزهای آفتابی مناسب در خراسان رضوی، این استان از بهترین نوع تونل های بادی کشور برخوردار است و می توان با بهره گیری از تجربیات علمی پژوهشگاه هوا و خورشید دانشگاه فردوسی مشهد و مشخص کردن اراضی دولتی مناسب برای آنها، زمینه سرمایه گذاری در زمینه تولید برق از محل انرژی پاک را فراهم کرد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: ضروری است سند سازگاری برای مدیریت انرژی استان تهیه و وظیفه و جایگاه هر دستگاه اجرایی در آن مشخص شود تا بتوان با بهره گیری از ظرفیت علمی دانشگاه فردوسی از شرایط بحران عبور کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: شواهد و قراین نشان می دهد که میزان تولید برق در استان از نیاز آن کمتر و فرسودگی برخی از نیروگاه های استان مشهود است و به نظر می رسد در زمستان تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه ها با مشکل مواجه شود.
محمد علایی تاکید کرد: آب پشت سدها کافی نیست و تولید نیروگاه های برقابی کشور در زمستان به کمتر از ۱۰ هزار مگاوات خواهد رسید، برای پیشگیری از بروز بحران تامین انرژی در زمستان، به ویژه تامین انرژی صنایع، لازم است از هم اکنون برنامه مدونی برای تامین برق توسط دستگاه های اجرایی مسوول تدوین شود.
توقف خاموشی ها از هفته آینده
معاون تحقیقات و برنامه ریزی شرکت برق منطقه ای خراسان نیز در این نشست گفت: از آنجا که دمای هوا در هفته جاری در کشور افزایش یافته، هم اینک کمبود تولید برق به ۱۲ هزار مگاوات رسیده است و از هفته آینده با کاهش پنج تا ۶ درجه ای دمای هوا در کشور، خاموشی در بخش خانگی به کلی متوقف خواهد شد.
مهدی علومی افزود: هم اینک ۷۸ درصد از مخازن سوخت خراسان رضوی خالی است و اگر در این شرایط گاز این نیروگاه ها قطع شود، میزان سوخت موجود در مخازن تنها پاسخگوی نیاز سه روزه نیروگاه ها برای تولید برق خواهد بود.
وی میزان سوخت مصرفی نیروگاه های استان در زمستان را ۵۸۰ میلیون مترمکعب ذکر و بیان کرد: از سه شنبه هفته آینده نیز به دلیل تعمیرات، گاز نیروگاه های خراسان رضوی به مدت پنج روز قطع و دوباره نیروگاه ها با مشکل مواجه می شوند. ، باید هر چه سریعتر برای تامین سوخت مایع نیروگاه ها فکری کرد زیرا مخازن آنها خالی است.
مدیرعامل شرکت پخش فرآورده های نفتی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: در سال ۱۳۹۸ نیروگاه های استان ۸۰۰ میلیون لیتر گازوئیل مصرف کردند که این میزان در سال ۱۳۹۹ به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب رسید، از ابتدای امسال نیز تاکنون نیروگاه ها ۳۵۰ میلیون لیتر مصرف داشتند و روزی معادل ۱۰۷ نفتکش به نیروگاه های استان سوخت داده شده است.
علی اصغر اصغری افزود: مسوولیت شرکت پخش فرآورده های نفتی خراسان رضوی در تابستان ذخیره سازی سوخت برای زمستان است و تعهدی در خصوص تامین سوخت مصرفی نیروگاه ها در این فصل ندارد اما سوخت مورد نیازشان را تامین کرده است.
وی با بیان اینکه پر کردن مخازن نیروگاه ها از سوخت نیز حد مشخصی باید داشته باشد، گفت: برنامه شرکت پخش فرآورده های نفتی برای تامین سوخت مایع زمستانی مورد نیاز نیروگاه های استان مشخص نیست، با این حال این شرکت در سخت ترین شرایط سوخت نیروگاه ها را تامین کرده است اما بیش از حد توان خود قادر نیست به آنها سوخت دهد.
افزایش ۲۲ درصدی تحویل گاز به نیروگاه ها
مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: از ابتدای امسال ۲ میلیارد مترمکعب گاز تحویل بخش نیروگاهی خراسان رضوی شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۲ درصد افزایش یافته است.
حسن افتخاری افزود: هرچند تامین گاز نیروگاه ها جزو تعهدات ما است اما قطع گاز بخشهای خانگی و مراکز حیاتی کشور در زمستان به هیچ وجه امکانپذیر نیست و باید تدبیری بیندیشیم که هیچ قطعی گازی در فصل زمستان نداشته باشیم.
وی با بیان اینکه ظرفیت تولید و تحویل گاز در کشور محدود است، افزود: هر بخش از جمله بخش نیروگاهی کشور سهم مشخصی از گاز دارد و قرار نیست اگر امسال با کمبود آب مواجه هستیم، نقصان تولید برق از محل بخش گاز برطرف شود چون گاز مازادی وجود ندارد که بتواند این نقصان را جبران کند.
مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی تاکید کرد: باید روی افزایش راندمان نیروگاه ها و واردات برق به کشور برنامه ریزی کرد، زیرا میزان تولید پالایشگاه شهید هاشمی نژاد عدد مشخصی است و باید روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز تولیدی این پالایشگاه برای زمستان ذخیره شود.
وی با بیان اینکه چاه های گاز استان از ۲۵ مردادماه به مدت پنج روز وارد تعمیرات می شوند، لذا گاز نیروگاه ها در این مدت قطع خواهد بود، اضافه کرد: دیروز کل تولید پالایشگاه شهید هاشمی نژاد تقریبا ۳۰ تا ۳۱ میلیون مترمکعب گاز بوده است، روزانه ۲۰ تا ۲۳ میلیون مترمکعب گاز وارد استانهای خراسان می شود که فقط مصرف دیروز استان ۳۰ میلیون مترمکعب گاز بود.
افتخاری اظهار داشت: سبد گاز در تولید برق کشور میزان مشخصی دارد و نمی توان از سهم گاز بخش های کشاورزی یا صنعت کم و به سبد برق اضافه کرد، اگر قرار است سهم گاز نیروگاه های استان افزایش یابد، این میزان باید از استانهای دیگر تامین شود.
رییس اداره صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: واحدهای تولیدی از ابتدای خردادماه به علت قطعی اجباری برق ضرر زیادی متحمل شدند و به ناچار گاز واحدهای بزرگ نیز از آبانماه امسال قطع می شود که ضرر آنها را دوچندان خواهد کرد.
زهرا سپهری افزود: در صورتی که به دلیل قطعی انرژی، تولید صنایع خراسان رضوی در زمستان کاهش یابد، لطمات زیادی متوجه آنها خواهد شد لذا نیاز واقعی صنعت در بخشهای برق و آب را تهیه و ارایه می دهیم تا برای تامین آن تدبیر شود.
نظر شما