یکی از این آیینها، علمگردانی است که به یاد علمدار کربلا حضرت ابوالفضل عباس(ع) از سوی جوانان در دهه اول محرم پیش پای دستههای زنجیرزنی و سینهزنی انجام میشده است.
کارشناس باستانشناسی میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری گفت: عَلَمگَردانی از سنتهای ماه محرم در این استان بهویژه در دهه اول بهشمار میرود.
اردشیر آخوندی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: در گذشته مردم چهارمحال و بختیاری به فرزندانی که در دهه نخست ماه محرم متولد میشدند لقب وقفی میدادند و هر سال در این دهه لباس مشکی بر تن آنان میپوشاندند.
وی افزود: فرزندان متولد شده در این ماه، همه ساله در دهه نخست ماه محرم چوبی بلند را با پارچههای مشکل تزیین و با عنوان عَلَم آماده میکردند تا در روز عاشورا جلو هیاتهای عزاداری حرکت کنند.
آخوندی تصریح کرد: سایر خانوادهها که فرزند آنان به جز دهه نخست ماه محرم و در طول روزهای دیگر ماههای محرم و صفر متولد میشد، برای ساحت و تزیین عَلَم علاوه بر پارچه مشکی از پارچههای رنگی هم استفاده میکردند و تمامی این عَلَمها برای روز عاشورا مقابل دستههای عزاداری حرکت میکرد و در واقع عَلَمگَردانی میشد.
وی یادآور شد: اهمیت عَلَمگَردانی برای مردم چهارمحال و بختیاری بهخصوص در روستاهای این استان تا آنجا اهمیت داشت که در روز عاشورا باید عَلَمها همراه با هیاتها و دستههای عزاداری، سینهزنی، زنجیرزنی و روضهخوانی به امامزاده روستا میرفت و اگر در آن روستا امامزاده نبود به امامزادههای روستاهای مجاور میکردند.
این کارشناس باستانشناسی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: حضور در آرامستانها، گلزارهای شهداء و امامزادهها، پخت انواع آشها، خوراکها و غذاهای نذری، راهاندازی هیاتها و دستههای عزاداری، سینهزنی، زنجیرزنی و روضهخوانی و همچنین تعزیهخوانی از دیگر سنتهای مردم استان در ماههای محرم و صفر بهویژه در دهه نخست ماه محرم بهشمارمیرود.
وی گفت: حرکت هیاتها و دستههای عزاداری، سینهزنی، زنجیرزنی و روضهخوانی در شبها از خصوصیات عزاداری مردم چهارمحال و بختیاری در سوگ سید و سالار شهیدان امام حسین (ع) است.
آخوندی تعزیهخوانی را جزو جداییناپذیر مراسم عزاداری امام حسین (ع) در چهارمحال و بختیاری بهخصوص در دهه نخست ماه محرم اعلام و تاکید کرد: در دهه نخست این ماه ۱۱ روز تعزیهخوانی در نقاط مختلف این استان انجام میشد.
وی افزود: تعزیهخوانی ظهر عاشورا در چهارمحال و بختیاری مربوط به "تعزیه مختار" بود که در توصیف انتقام و خونخواهی امام حسین (ع) و یاران باوفایش برگزار میشد.
به گزارش ایرنا، با توجه به شرایط خاص تمامی ۱۰ شهرستان چهارمحال و بختیاری در وضعیت قرمز (خیلی پُرخطر) از نظر رنگبندی شیوع ویروس کرونا، باید نسبت به رعایت جدی پروتکلهای بهداشتی، فاصلهگذاری اجتماعی و پرهیز از اجتماع بهویژه در فضاهای سربسته اقدام شود.
از ابتدای شیوع ویروس کرونا تا ۲۲ مردادماه سالجاری ۱۷۲ هزار و ۴۳۵ مورد نمونهگیری تشخیص کرونا در چهارمحال و بختیاری انجام که بر اساس آن ۶۱ هزار و ۸۷۰ نفر در استان مبتلا به این ویروس شناسایی شده است.
هماکنون تمامی تختهای بیمارستانی چهارمحال و بختیاری تکمیل بوده و بیمارستان صحرایی برای خدماترسانی به بیماران کرونایی در مرکز استان برپا شده است.
نظر شما