به گزارش ایرنا، به رغم تنشها میان اسلامآباد و دولت کابل که یکدیگر را به کارشکنی در پیشبرد روند صلح و عدم همکاری برای پرداختن به نگرانیهای مشترک متهم میکنند، پاکستان بارها مخالفت خود را با هرگونه اقدام قهری و متخاصم طالبان برای به دست گرفتن قدرت در کابل اعلام کرده است.
اکنون که با ورود طالبان به کابل و اعلام پایان جنگ در افغانستان از سوی این گروه و اینکه دیگر خبری از اشرف غنی و دولت او نیست، اسلامآباد وارد یک آزمون مبنی بر چگونگی برقراری تعامل رسمیتر با طالبان شده است، موضوعی که رسانهها و ناظران سیاسی در پاکستان نیز آن را رصد کرده و میگویند: اسلامآباد برای به رسمیت شناختن طالبان منتظر واکنش جامعه جهانی است و هرگونه تصمیم مطابق با نگاه دیگر کشورها به طالبان خواهد بود.
رهبران سیاسی و نظامی پاکستان طی ماههای اخیر و همزمان با تشدید نابسامانیها در افغانستان ناشی از خروج غیرمسئولانه آمریکا و دیگر نیروهای اشغالگر از این کشور تاکید کردند که اسلامآباد حامی هیچ گروه یا جناح خاص در افغانستان نیست و آماده همکاری با هر دولتی در این کشور همسایه است که از جانب تمام افغانستانیها انتخاب شود.
ارزیابی از سیاستهای دولتمردان اسلامآباد در قبال افغانستان بیانگر قدمهای محتاط آنان نسبت به اوضاع فعلی و پرهیز از هرگونه اشتباه راهبردی در خصوص افغانستان است.
مقامات پاکستانی تاکید دارند که جنگ بی پایان میان دولت کابل و طالبان هیچ نتیجهای ندارد بلکه تشکیل یک دولت فراگیر با حضور همه ذی نفعان صلح از جمله طالبان راهکار غلبه بر بحران افغانستان خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان نیز در واکنش به رخدادهای چند روز اخیر در افغانستان و مستقر شدن نیروهای طالبان در حومه کابل اعلام کرد: پاکستان از نزدیک وضعیت موجود در افغانستان را زیر نظر دارد.
«زاهد حفیظ چودری» افزود: پاکستان به حمایت از تلاش ها برای حل و فصل سیاسی بحران افغانستان ادامه خواهد داد و امیدوار است تا همه طرفهای داخلی افغان با هم برای حل این بحران سیاسی همکاری کنند.
وی افزود: سفارت پاکستان در کابل به پاکستانی ها، اتباع افغانی و جامعه دیپلماتیک و بین المللی کمک های لازم را برای خروج از افغانستان، صدور روادید و استفاده ازپروازهای شرکت هواپیمایی کشوری پاکستان را ارائه میدهد.
اسلامآباد حامی پیوستن طالبان به روند سیاسی در افغانستان و مشارکت برای تشکیل یک دولت مشترک با رقبای داخلی است، موضوعی که چندان به مذاق رهبران کابل خوش نیامده بود و آنان اسلامآباد را به جانبداری به نفع گروه طالبان متهم کردند.
وزیر امور اطلاع رسانی پاکستان، تشکیل دولت فراگیر با حضور همه ذی نفعان داخلی افغانستان را بهترین راه برای پرداختن به بحران فعلی همسایه خود دانست و گفت: این ایده عمرانخان است و اگر به آن عمل میشد شاید امروز افغانستان دچار نابسامانیهای بیشتر نمیشد.
اختلاف پاکستان با آمریکا مبنی بر نحوه خروج از افغانستان و رویکرد یکطرفه برای دستیابی به اهداف سیاسی و امنیتی در منطقه نیز باعث نگرانی اسلامآباد از آینده افغانستان شده است.
نخست وزیر پاکستان هفته گذشته طی دیداری با نمایندگان رسانههای بین المللی در اسلامآباد با اشاره تلویحی به رویکرد دوگانه واشنگتن در قبال اسلامآباد، گفت: واشنگتن تنها زمانی به اسلامآباد توجه دارد که به دنبال جبران خرابکاریهای خود در افغانستان است.
در همین راستا پاکستان که از قبل برای کمک به پیشبرد روند صلح افغانستان از رهبران دولت و ذی نفعان سیاسی و مذهبی این کشور برای شرکت در کنفرانس صلح در افغانستان دعوت کرده بود، اکنون پس از تعویق این برنامه در تکاپوی دعوت از وزیران امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان از جمله ایران و روسیه برای شرکت در کنفرانس صلح به میزبانی اسلامآباد است.
برخی از منابع دیپلماتیک در پاکستان هفته گذشته اعلام کردند که وزارت امور خارجه این کشور در حال تنظیم و برنامه ریزی این ابتکار منطقهای است.
رسانههای پاکستانی نیز همزمان با رصد لحظه به لحظه تحولات افغانستان و اشاره به ضعف نیروهای امنیتی و مسوولان دولتی این کشور مقابل پیشروی طالبان، خلاء ایجاد شده ناشی از خروج دردسر ساز آمریکا و بی کفایتی دولت کابل را علل بحران فعلی عنوان میکنند.
روزنامه پاکستانی «دنیا» هم نوشت: شمارش معکوس برای تشکیل یک دولت فراگیر در کابل با مدیریت طالبان آغاز شده و البته این امر مشخص نیست که رویکرد طالبان با رقبای خود در داخل به ویژه آن دسته از سیاستمدارانی که دولت اشرف غنی را همراهی میکردند، چگونه خواهد بود.
نظر شما