اسماعیلی چه کسی است؟ او متولد ۱۳۵۴ در کبودرآهنگ و از طلاب دانشآموخته مدرسه عالی شهید مطهری و دارای مدرک دکترای علوم سیاسی از پژوهشگاه علومانسانی و مطالعات فرهنگی است.
عضو هیات علمی و مدیر گروه جامعهشناسی سیاسی موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران، مدیرکل ارزیابی برنامههای تولیدی سیما و مؤسس قرارگاه رسانه سازمان صدا وسیما، معاون فرهنگی و اجتماعی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری و معاون سیاسی، امنیتی، فرهنگی و اجتماعی استاندار اصفهان بخشی از سوابق اوست.
همچنین عضویت در کارگروه تحول فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس دفتر تحقیقات اجتماعی آستان قدس رضوی، مشاور فرهنگی و اجتماعی رئیس قوه قضاییه و معاون پژوهشی مرکز اسناد انقلاب اسلامی بخشی دیگر از سوابق اجرایی اسماعیلی به شمار می آید.
به تازگی برنامههای محمدمهدی اسماعیلی وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت سیزدهم منتشر شده است و در این برنامه ۸۳ صفحهای، وضع موجود در حوزههایی همچون هنرهای نمایشی، موسیقی، سینما، کتاب، مطبوعات و فرهنگ عمومی توصیف و راهبردها و راهکارهایی ارائه شده است.
بخشی از برنامه این وزیر پیشنهادی در حوزه رسانه به شرح ذیل است:
طی چند روزی که از معرفی کابینه آیتالله رییسی به مجلس می گذرد اظهارنظرهای متعددی در خصوص وزرای پیشنهادی از جمله اسماعیلی از سوی صاحبنظران به ویژه نمایندگان مجلس شورای اسلامی شده است که در یک جمع بندی نظرات را مرور میکنیم.
خبرنگاران ایرنا در استانها در این چند روزی که از معرفی کابینه آیتالله رییسی به مجلس شورای اسلامی می گذرد در گفت و گوهایی که برای کنکاش در خصوص وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام داده اند به این نکات قابل توجه دست یافته اند مبنی بر اینکه اینطور به نظر می رسد، نخبگان استانی ، اسماعیلی را فردی خوش اخلاق ، متعهد، متخصص، دارای ذکاوت ، خوش فکر ، معتقد به چند صدایی در رسانه ها ، توانا در جذب منابع مالی برای وزارت متبوع، دارای نقشه راه امید بخش و معتقد به چند صدایی ارزیابی کرده اند.
او همچنین کسی است که دیدگاهش آنطور که نمایندگان مجلس اظهارداشته اند با آنچه که درباره او در فضای مجازی ، درج شده است ، تفاوت دارد . اسماعیلی دارای برنامه ای منطبق با واقعیت است و هنر و فرهنگ را می شناسد و در نتیجه پیش بینی می شود که می تواند از مجلس رای اعتماد بگیرد .
البته خواسته هایی هم از وزیر احتمالی فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود دارد که مهمترینش توجه به معیشت هنرمندان، امنیت شغلی آنان وجذب بودجه کافی است. ضمن اینکه توجه به رسانه های رسمی، جریان سازی فرهنگی و توجه به بیماری ساختاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از دیگر مطالبات مطرح شده است.
اسماعیلی فردی خوش اخلاق و اخلاق محور است
حسینعلی شهریاری نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی از جمله کسانی است که با ایرنا در خصوص وزیر پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صحبت کرد و اظهار داشت: به تمامی لیست کابینه پیشنهادی رییس جمهوری رای موافق میدهم.
از نظر شهریاری، وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی جوانی متعهد، کارآمد، متخصص، لایق و اخلاق محوراست که می تواند نسبت به وزرای قبلی اقدامهای شایسته ای در مسائل فرهنگی و هنری انجام دهد و اثرات خوب و ماندگاری در حوزه فرهنگ و هنر و رسانه ایجاد کند.
رییس کمیسیون بهداشت و درمان ادامه داد که اسماعیلی فردی خوش اخلاق است و سالها فعالیت به عنوان استاد دانشگاه، مدیریت فرهنگی در صدا و سیما، مدیریت در برخی مطبوعات و مسوولیت در نهادها و سازمانهای مختلف از وی مدیری لایق ساخته است که امیدواریم توانایی وی در مسوولیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منصه ظهور برسد.
نقشه راه و جلب اعتماد مجلس
سید مسعود خاتمی نماینده مردم خوانسار و گلپایگان در مجلس شورای اسلامی هم یکی دیگر از کسانی است که نظرش را در خصوص اسماعیلی به ایرنا گفت.
از نظر خاتمی، گزینه پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دلیل دغدغه مندی، آینده نگری و تسلط بر حوزه هنر و فرهنگ، رای اعتماد مجلس را کسب میکند. ضمن اینکه برخورداری از سابقه فرهنگی و اجرایی مرتبط و آشنایی با مسائل حوزه فرهنگ مهمترین ویژگی محمدمهدی اسماعیلی است.
خاتمی پیشبینی کرد گزینه پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می تواند رای اعتماد مجلس را کسب کند چرا که نمایندگان پس از توضیحات وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی بر این موضوع اتفاقنظر دارند که وی از برنامهها و نقشه راه امیدبخشی در این حوزه برخوردار و نظر اکثریت اعضا نسبت به وی قابلقبول است.
وی همچنین به نگاه مثبت اسماعیلی نسبت به هنرمندان و رسانهها اشاره کرد و افزود: وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی بر این باور است که باید از ظرفیت هنرمندان و روحیه لطیف آنان باید بهره جُست.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی همچنین اضافه کرد: ضرورت ایجاد کرسیهای آزاداندیشی که مورد تأکید منویات رهبر معظم انقلاب نیز هست از برنامههای اسماعیلی است تا کسی از بیان نقد سازنده و منصفانه واهمه نداشته باشد.
توان ریل گذاری انقلابی در حوزه فرهنگ و هنر
و اما از نظر پرویز اوسطی،نماینده مردم قروه و دهگلان در مجلس شورای اسلامی ، محمدمهدی اسماعیلی به عنوان گزینه پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، توان ریلگذاری انقلابی را در حوزه مهم فرهنگ و هنر دارد و میتواند رویههای ناموفق قبلی را بهبود دهد چرا که این کاندیدا، فردی جوان و پرانرژی است و قدرت اندیشه ورزی بالایی دارد و همین قدرت تحلیلگری ،یکی از مهمترین خصیصه هایی است که باید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی داشته باشد.
به گفته اوسطی، اسماعیلی با توجه به برنامه های ارائه شده و نیز سابقه مدیریتی ، گزینه قابل قبولی است و پیش بینی می شود در مجلس شورای اسلامی با حداکثر آراء سکان این وزارتخانه را به دست بگیرد.
وی ماموریت اصلی وزارات فرهنگ و ارشاد اسلامی را مقابله با جنگ نرم برشمرد و افزود: این مهم متاسفانه در سالهای گذشته با غفلت مواجه بوده و اغلب وزرا نتوانسته اند کارنامه موفقی از خود به جای بگذارند.
اوسطی به استراتژی و راهبرد خوب اسماعیلی در حوزه فرهنگ و هنر اشاره و اظهار داشت: وی می تواند رویه های ناموفق قبلی را اصلاح و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را از حال انفعال و رکود خارج کند.
اسماعیلی، توان خارج کردن وزارت ارشاد از حال انفعالی را دارد
محسن فتحی که رییس مجمع نمایندگان کردستان در مجلس شورای اسلامی است ، دیگر مصاحبه شونده ایرنا است که همچون اوسطی به خروج وزارت ارشاد از انفعال امیدوار است . او که درباره اسماعیلی این نظر را دارد: اسماعیلی توان خارج کردن این وزارتخانه از حالت انفعالی فعلی و احیای حوزه فرهنگ و هنر را دارد.
فتحی به نکته ای مهم دیگر اشاره کرد و گفت: چندین جلسه مختلف با گزینه پیشنهادی داشتهایم و برنامه هایی که وی ارائه کرده است حاوی نقطه نظرات کاربردی و ارزشمندی است که با آنچه که گاهی در فضای مجازی منتشر می شود، تفاوت قابل توجهی دارد و فضای مجازی خلاف آنچه که گزینه پیشنهادی در کمیسیونها ارائه می دهد، منتشر می کند.
پیش بینی نماینده مردم سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی این است که با توجه به ارتباطاتی که اسماعیلی دارد می تواند منابع مالی مناسبی را برای این وزارت جذب کند.ضمنا برنامه هایی که وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسات مختلف کمیسیونهای مجلس ارائه داد، منطبق با واقعیتهای روز جامعه است.
از انفعال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سخن به میان آمد . البته این نظر شماری از نخبگان است که یکی از آنان فتحی و اوسطی هستند که در بالا بدانها اشاره شده است اما کسان دیگری هم این نظر را دارند مثل محمد علی روزبهانی ، رییس حوزه هنری قم که امیدوار است در دوران جدید این وزارتخانه ، فعالیت ها از حالت رفع تکلیفی و فعالیت های روزمره اداری خارج شود و به مرحله سیاست گذاری های عمیق و کلان فرهنگی ارتقاء یابد.
روزبهانی از جمله کسانی است که انتخاب اسماعیلی را با توجه به سیاست ها و برنامه های اعلامی، انتخابی امیدوارکننده برای اهالی فرهنگ و هنر دانسته است.
البته رییس حوزه هنری قم این نظر را هم داشت که وزیر پیشنهادی در حوزه هنر از تجربه لازم برخودار نباشد و امید این است که در این عرصه وی در صورت انتخاب شدن باید از مشاوران و معاونان اهل فن، دلسوز و کارکشته بهره ببرد تا دغدغه اهالی هنر به نحو درستی مدیریت شود.
نظر مساعد نمایندگان اردبیل، تهران و ملایر نسبت به اسماعیلی
حجت الاسلام سید کاظم موسوی نماینده اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس، وزیر پیشنهادی وزارت فرهنگ را یک جوان پرکار ،سالم و شایسته ارزیابی کرد که پای کار و ذکاوت این وزیر پیشنهادی زبانزد خاص و عام است و به یقین در امور محوله موفق خواهند شد.
به گفته عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نظر اعضای این کمیسیون در خصوص رای اعتماد به محمد مهدی اسماعیلی مثبت است و پیش بینی کرد که وی با اکثریت آرا انتخاب میشود.
حجت الاسلام سید رضا تقوی ، نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی هم نظر مساعد خود را اعلام کرد و گفت: به وی (اسماعیلی) رای مثبت می دهم.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که اسماعیلی تا چه حد میتواند موجب ارتقای سطح فرهنگ و هنر کشور شود، بیان کرده است: این موضوع بستگی به پیشامدها و جذب امکانات در آینده دارد.
حجت الاسلام احد آزادیخواه، نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز به برنامه محوری اسماعیلی تاکید کرد و هم اینکه اظهارداشت این کاندیدا از جمله افرادی است که میتواند رای اعتماد نمایندگان مجلس را کسب کند.از نظر آزادیخواه، وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی فردی است که تحصیلاتش مرتبط است و رزومهکاری و سوابق او مرتبط با حوزه فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
خوش فکری، پر انرژی و انقلابی
از نظر محمدحسن جوادی رییس سازمان بسیج اساتید آذربایجانغربی و عضو هیات علمی دانشگاه ارومیه، محمدمهدی اسماعیلی، وزیر پیشنهادی دولت سیزدهم برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یک جوان خوشفکر، نخبه، پر انرژی و انقلابی است که توان تحول مثبت در این وزارتخانه را دارد.
وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد به حوزه هنری تسلط دارد
حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمدرضا میرتاجالدینی، نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی هم به ایرنا گفت: درچندین جلسه از ارائه برنامههای اسماعیلی وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی حضور داشته ام و اینکه کاندیدای مورد نظر دارای اطلاعات جامع، تسلط به حوزه فرهنگ و هنر و دارای برنامه است.
تقویت بودجه فرهنگی و پاسخگویی فرهنگی
و اما به گفته رضا اسماعیلی، پژوهشگر فرهنگی در اصفهان ، تجارب قبلی محمدمهدی اسماعیلی گزینه پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و فعالیت های او موید این موضوع است که رای اعتماد مجلس به وی، جوانگرایی و نوگرایی را در این وزارتخانه به دنبال دارد.
همچنین به گفته این پژوهشگر فرهنگی اهل اصفهان، جریان سازی فرهنگی و بیان آرمانهای انقلاب اسلامی با زبان هنر از مهم ترین وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که با توجه به احاطه علمی و پیشینه مدیریتی وزیر پیشنهادی میتوان انتظار داشت در عمل تحقق یابد.
وی تقویت بودجه فرهنگی و تنظیم رابطه منطقی بین منابع مالی و پاسخگویی فرهنگی را از جمله مهمترین موانعی پیش روی وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی دانست و افزود: این وزارتخانه با سهم پایین در بودجه عمومی کشور، باید پاسخگوی کمیت و کیفیت فعالیت های فرهنگی باشد که در آن مسوولیتی ندارد.
همچنین اگر بخواهیم علت مناسب بودن اسماعیلی برای تصدی وزارت ارشاد را از نظر حجت الاسلام احمدحسین فلاحی، رئیس مجمع نمایندگان استان همدان در مجلس شورای اسلامی بدانیم باید آن را در سوابق، فعالیتها و برنامه های این کاندیدا جستجو کنیم . ضمن اینکه فلاحی این پیش بینی را هم داشت که در این پست موفق خواهد شد.
وضعیت نامطلوب معیشت هنرمندان و برنامه های وزیر پیشنهادی
وضعیت معیشت برخی هنرمندان به ویژه در ۲ سال اخیر و با شیوع کرونا چندان مطلوب نیست اما به گفته فلاحی ، نماینده مردم همدان و فامنین در خانه ملت توجه به معیشت و مشکلات هنرمندان، ساماندهی فعالان بخش فرهنگ و هنر و نگاه ارزشی به این بخش از نقاط قوت برنامه های اسماعیلی است که اعلام شده است.
فتحی رییس مجمع نمایندگان کردستان در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه در ۲ سال اخیر به دلیل شرایط شیوع کرونا، امکان بهرهمندی از ظرفیتهای ویژه استان را کمرنگ کرد و زمان از دست رفت، افزود: انتظار می رود که با کاهش شیوع کرونا، تمامی این کمبودها جبران و با رویکردی فرهنگی، شاخصه فرهنگی بودن کردستان بیش از پیش نمایان شود.
خلیل شفیعی،هنرمند و شاعر آیینی کشور هم این نظر را بیان کرد : اغلب هنرمندان پرآوازه کشور که آثارشان در سراسر جهان مورد استقبال قرار میگیرد، در شرایط کنونی وضعیت معیشتی اسفناکی دارند. در واقع کمترین حمایتی از اهالی فرهنگ و هنرمندانی که متعهد به ارزشهای اسلامی و انسانی هستند، صورت نمی گیرد.
احد دهبزرگی ، شاعر انقلابی و آیینی کشورمان نیز مشکلات مالی و معیشتی را عمدهترین معضل هنرمندان دانست و گفت: اکثر هنرمندان وضعیت معیشتی خوبی ندارند و با مشکلات عدیده مالی روبهرو هستند. متأسفانه اغلب هنرمندان از پس هزینه های زندگی بر نمیآیند. انشاءلله دولتمردان بتوانند تدابیر لازم را برای رفع مشکلات معیشتی هنرمندان اتخاذ کنند.
وی همچنین به فعالیتهای خود در عرصه هنری اشاره کرد و افزود: بنده دارای مدرک درجه یک هنری هستم. آثار بسیاری را خلق کردم و در اختیار جامعه هنری گذاشتم و فعالیتهای بسیاری را در قالب برگزاری مراسمهای مختلف و شب شعرهای عاشورا برای ارتقا فرهنگ و هنر در سطح استان فارس انجام دادهام و هم اکنون از دولتمردان انتظار دارم که به قشر هنرمندان توجه بیشتری داشته و به فکر معاش هنرمندان باشند.
توان اسماعیلی برای پایان دادن به موازی کاری در حوزه فرهنگ
اگر بخواهیم به یکی دیگر از مشکلات حوزه فرهنگ اشاره کنیم، میتوانیم بگوییم که موازی کاری در حوزه فرهنگ همواره به عنوان یکی از چالشهای این حوزه از سوی صاحب نظران مطرح شده است.
در همین زمینه سیدجلیل میرمحمدی، نماینده تفت و میبد در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه حرکت نهادهای فرهنگی بر اساس مأموریتهای تعیین شده و پرهیز از موازی کاری میتواند زمینه به سرانجام رسیدن برنامههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شود، گفته است که در این زمینه محمدمهدی اسماعیلی توانمندی لازم را برای تحقق اهداف این وزارتخانه دارد.
به گفته وی، محمدمهدی اسماعیلی، گزینه پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فردی با روحیه جهادی، خوش فکر و دارای برنامه های اجرایی است و می تواند با متولیان فرهنگی کشور هم افزایی مناسبی برای اتقای حوزه فرهنگ داشته باشد.
این نماینده مجلس همچنین برنامه محوری برای استفاده از توانمندی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه و توانمندی همراه کردن نهادها و متولیان مختلف حوزه فرهنگی کشور را از ویژگی های وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی برشمرده است.
میرمحمدی همچنین بیان کرده است که پرداختن به تولید آثار کیفی دیگر نقطه قوت برنامه های اسماعیلی است و او تشکیل تیمی برای کیفی سازی تولیدات فرهنگی و جلوگیری از تولید آثاری که با تحکیم بنیان خانواده و مسائل اعتقادی سازگار نیست را در برنامه های خود آورده است.
ساماندهی حوزه های زیر مجموعه در وزارت ارشاد
بد نیست در پایان ، یکی دیگر از مشکلات در عرصه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را از زبان شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی بشنویم که در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به آن اشاره داشته: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حوزه های مختلف فرهنگی، هنری، رسانه، حج و زیارت، اوقاف و امور خیریه، کتابخانه های عمومی و سایر حوزه های مرتبط را زیر مجموعه دارد که هر یک نیاز به ساماندهی و توسعه و پیشرفت دارند و وزیر پیشنهادی در این زمینه نقش مهمی خواهد داشت.
شفیعی شاعر آیینی کشور هم این اعتقاد را دارد که ساختار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیاز به اصلاح دارد که باید در دوره جدید یه این موضوع نگاه ویژه ای شود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی از ساعت هشت صبح امروز(شنبه) نشستهای علنی برای رسیدگی و رای اعتماد به وزیران پیشنهادی دولت سیزدهم را آغاز میکنند.
براساس آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی در زمان بررسی برنامهها و صلاحیت وزرای پیشنهادی، ابتدا رئیس جمهوری به مدت دو و نیم ساعت فرصت خواهد داشت که در صورت ضرورت در صحن علنی مجلس حضور یافته و به دفاع از برنامههای دولت و همچنین معرفی وزرای پیشنهادی و برنامههای آنها بپردازد.
پس از پایان بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی که پیش بینی میشود حدود چهار روز به طول انجامد، رای گیری کلی برای وزرای پیشنهادی در صحن علنی انجام و نتایج آن در آن جلسه اعلام خواهد شد.
گزارش از لیلا خطیبزاده
نظر شما