تولید ۱۰ میلیون تن محصولات زراعی با اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها

تهران- ایرنا- رییس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم گفت: انتظار داریم با اجرای طرح پنج ساله جهش تولید در دیمزارهای کشور ،تولید محصولات زراعی در دیمزارها ۱۰ میلیون تن افزایش یابد.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، «خشنود علیزاده» افزود: پیش‌بینی می‌کنیم تا پایان این طرح، سطح زیر کشت اراضی دیم از حدود پنج میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار فعلی بر اساس آمارنامه رسمی سال ۹۸ به حدود ۸.۵ میلیون هکتار برسد.

وی با بیان این که طرح جهش تولید در دیمزار های کشور از سال گذشته در ۶ استان به طور محدود آغاز شده است، اظهار داشت: امسال گام دوم این طرح با همراهی و پشتیبانی ستاد اجرایی فرمان امام(ره) و مشارکت ۳۰۰ هزار بهره بردار در ۱۵ استان دیم‌خیز و در سطح ۲.۶ میلیون هکتار اجرا می‌شود.

رییس موسسه تحقیقات کشاورزی با اشاره به این که هم اکنون بیش از سه میلیون هکتار از اراضی دیم به صورت آیش رها می‌شود، گفت: در این طرح از فضای آیش برای کشت جو و محصولات جایگزین که در تناوب با غلات هستند، استفاده می‌شود.

وی درباره جزییات طرح جهش تولید در دیمزارهای کشور، توضیح‌داد: ما در قالب این طرح به دنبال افزایش بهره‌وری همه محصولات زراعی دیم و نیز افزایش سطح زیرکشت بعضی از محصولات مانند جو و محصولات جایگزین در تناوب با غلات هستیم.

علیزاده افزود: سطح زیر کشت گندم در این طرح افزایش نخواهد داشت، اما بر اساس برنامه‌ریزی‌ها ۵۰۰ هزار هکتار به سطح فعلی کشت جو با توجه به قابلیت‌های این گیاه و تحمل آن به خشکی اضافه می‌شود.

رییس موسسه تحقیقات کشاورزی، سطح فعلی کشت جو در اراضی دیم را نزدیک به ۹۰۰ هزار هکتار عنوان کرد.

وی ادامه‌داد: دست‌کم سه میلیون هکتار اراضی دیم که تحت آیش بودند به‌تدریج و در مدت پنج سال زیر کشت جو و محصولات جایگزین رفته و عملیاتی می‌شود.

علیزاده، معرفی یک الگوی کشت مناسب و قابل اجرا را از اهداف طرح جهش تولید در دیمزارهای کشور دانست و تصریح‌کرد: در گذشته اکثر محصولات زیرکشت در اراضی دیم محدود به غلات بود به‌طوری که در سال ۹۸ حدود ۸۶ درصد سطح کشت اراضی دیم به گندم و جو اختصاص داشت و ادامه این روند می‌توانست وضعیت خطرناک و ناپایداری را در این اراضی ایجاد کند.

وی اضافه‌کرد: برای تولید پایدار در درازمدت، سهم کشت غلات در دیمزارها در مدت پنج سال باید حدود ۶۰ درصد شود و بقیه اراضی دیم نیز به کشت محصولاتی همچون دانه‌های روغنی، حبوبات و علوفه اختصاص یابد.

رییس موسسه تحقیقات کشاورزی خاطرنشان‌کرد: کشت متوالی غلات موجب طغیان آفات و بیماری‌ها و فرسودگی خاک می‌شود، زیرا غلات از عمق و عناصر محدودی از خاک استفاده می‌کند.

وی درباره عملکرد اقتصادی تولید در دیمزارها، گفت: چنان‌چه کشاورزان از ارقام زراعی جدید بر اساس بسته‌های زراعی و دستورالعمل های فنی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم استفاده کنند، حتی در شرایط سخت خشکسالی نیز عملکرد کاملا اقتصادی خواهند داشت.

علیزاده در همین حال پیش بینی کرد در پروژه جهش تولید در دیمزارهای کشور با بکارگیری توصیه های فنی این موسسه، عملکرد تمام محصولات زراعی حداقل ۳۰۰ کیلوگرم در هر هکتار افزایش یابد.

وی با اشاره به تدوین ۱۰ دستورالعمل جدید محصولات زراعی دیم از سوی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم گفت: این دستورالعمل های فنی در مورد کشت انواع غلات، حبوبات، گیاهان علوفه ای و دانه‌های روغنی در مناطق مختلف اقلیمی تحت شرایط دیم و همچنین آبیاری تکمیلی برای ارقام گندم و جو دیم است.

رییس موسسه تحقیقات کشاورزی اضافه کرد: علاوه بر این، بروشورهای ترویجی از دستورالعمل‌ها برای دسترسی آسان و راحت کارشناسان و مروجان، آماده و در اختیار معاونت امور زراعت و سازمان‌های جهاد استان‌ها خواهد گرفت.

به گزارش ایرنا، وزیر جهاد کشاورزی پیش از این اعلام کرد که دیم‌زارها و شیلات از برنامه های محوری وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم است. 

«سید جواد ساداتی نژاد» از اجرایی شدن گام دوم «طرح جهش تولید در دیم‌زارها» در ۱۵ استان کشور خبر داد.

به گفته این عضو کابینه سیزدهم، در ایران ۷۰ درصد محصولات کشت آبی و ۳۰ درصد به صورت دیم است و این بخش توان جهش و تغییر را دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha