تعداد گوزن‌های زرد پناهگاه دشت‌ناز ۲۵ درصد افزایش یافت

ساری – ایرنا – رئیس اداره حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: تعداد گوزن‌های زرد تحت حفاظت در پناهگاه حیات وحش دشت‌ناز نسبت به سال قبل با ۲۵ درصد افزایش به ۶۳ رأس رسید و خوشبختانه این گونه‌های نادر در دشت‌ناز شرایط بسیار خوبی دارند.

کوروس ربیعی روز یکشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با توجه به اقدامات حفاظتی مناسبی که در پناهگاه حیات وحش دشت‌ناز ساری توسط همکاران و کارشناسان انجام می‌شود، خوشبختانه حال گوزن‌های زرد ایرانی در این پناهگاه بسیار خوب است و شاهد افزایش جمعیت این گوزن‌ها هستیم. به طوری که آمادگی انتقال تعدادی از گوزن‌ها به سایر سایت‌های تکثیر و پرورش گوزن زرد ایرانی را داریم.

وی افزود: پناهگاه حیات وحش دشت‌ناز یکی از بهترین سایت‌ها از نظر تکثیر گوزن زرد ایرانی است و معمولا گوزن‌های متولد شده و پرورش یافته در این مرکز به سایر سایت‌های کشور انتقال داده می‌شود. اکنون نیز از نظر تعداد در شرایطی هستیم که امکان انتقال تعدادی از گوزن‌های دشت‌ناز وجود دارد.

این مسئول با اشاره به شیوع طاعون نشخوارکنندگان کوچک در برخی زیستگاه‌های مناطق غربی مازندران و همچنین مشاهده تلفات در خراسان شمالی خاطرنشان کرد: خوشبختانه در منطقه شرقی مازندران شاهد تلفات و نشانه‌های شیوع نبودیم و خطری از این بابت گوزن‌های دشت‌ناز و مرال‌های سمسکنده را تهدید نمی‌کند. البته با توجه به محصور بودن این پناهگاه‌ها مراقبت به طور کامل انجام می‌شود.

رئیس اداره حیات وحش مازندران خاطرنشان کرد: پیشنهاد برای انتقال تعدادی از گوزن‌ها به سایر سایت‌های تکثیر و نگهداری گوزن زرد ایرانی را مطرح کردیم و هر زمان که سازمان در این زمینه تصمیم‌گیری کند تعدادی از گوزن‌ها از دشت‌ناز منتقل خواهند شد.

ربیعی افزود: ظرفیت مطلوب پناهگاه حیات وحش دشت‌ناز بین ۳۵ تا ۴۰ رأس با در نظر گرفتن ترکیب جنسی و رده سنیِ مناسب است. یعنی در حال حاضر این امکان وجود دارد که حدود ۲۰ رأس گوزن از این پناهگاه به سایر مراکز انتقال داده شود. خوشبختانه پناهگاه دشت‌ناز از این نظر بهترین سایت مولد گوزن زرد ایرانی محسوب می‌شود.

وی درباره دلیل انتقال گوزن‌ها به پناهگاهی دیگر گفت: معمولا وقتی جمعیت در یک محدوده افزایش یابد جدال و درگیری بین حیوانات نیز بیشتر می‌شود که می‌تواند سبب آسیب فیزیکی و حتی تلف شدن جانوران شود. به همین دلیل همواره با انتقال گوزن‌ها به سایر پناهگاه‌ها که ظرفیت پذیرش دارند، توازن جمعیتی در پناهگاه‌ها برقرار می‌شود.

این مسئول خاطرنشان کرد: برنامه احیای گوزن زرد ایرانی این است که در سایت‌هایی مانند دشت‌ناز جمعیت این گونه افزایش یابد و پس از رسیدن به جمعیت مطلوب، به مرور در طبیعت و خاستگاه اصلی‌شان که در خوزستان و حاشیه منطقه رودان است رهاسازی شوند.

پناهگاه حیات وحش دشت‌ناز مهم‌ترین سایت پرورش و تکثیر گوزن زرد ایرانی است که در محوطه‌ای ۵۵ هکتاری سال‌هاست به محل انحصاری زندگی و زاد و ولد این گونه جانوری زیبا تبدیل شده و زیر نظر کارشناسان حفاظت محیط زیست و محیطبانان به صورت ویژه‌ای تحت کنترل قرار دارد تا گوزن‌های زرد بتوانند بدون دغدغه و خطر در آن زندگی کنند.

طرح ملی احیای گوزن زرد ایرانی از دهه ۴۰ با زنده‌گیری این گونه آغاز شد و به دلیل شرایط اقلیمی مناسب منطقه دشت‌ناز و شباهتی که از نظر اقلیمی به خاستگاه این گونه جانوری دارد، پرورش و نگهداری از آن در مازندران آغاز شد. بسیاری از گوزن‌های زرد ایرانی که در سایت‌های سایر استان‌ها نگهداری می‌شوند نیز اکنون از گوزن‌های متولد شده و رشد یافته در پناهگاه حیات وحش دشت‌ناز هستند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha