به گزارش خبرنگار ایرنا، اوج اعتراض ها به چکونگی داوری، مربوط به تیم استقلال در بازی مقابل تیم پرسپولیس در شهر آورد تهران بود که تیم آبیمعتقد به خطای پنالتی مدافع تیم پرسپولیس بود و گفته شد که کارشناسان داوری هم تایید کردند اما این اعتراض ها نادیده گرفته می شود و به غیر از نمک پاشیدن بر زخم هوادارها چیزی عاید معترض نمی شود.
به نظر می رسد هر چه زودتر فدراسیون فوتبال باید نسبت به راه اندازی کمک داور ویدئویی ( VAR) اقدام کند زیرا با راه اندازی این تکنولوژی که هم اینک در تمام کشورها استفاده می شود هم فشار از روی داوران بر داشته می شود و هم حق تیمی ضایع نمی شود.
این تکنولوژی از چه زمانی کلید خورد؟
در سال ۲۰۱۶، هیاتی از فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) آزمایش هایی برای استفاده از بازبینی ویدئویی حین بازی فوتبال را تایید کردکه در همین سال اتحادیه فوتبال استرالیا اعلام کرد در صورت موافقت به عنوان یکی از مشارکت کنندگان در آزمایش کمک داور ویدئویی داوطلب خواهد شد.
پس از آزمایش های متعدد در سال ۲۰۱۷، استرالیا در هفته ۲۶ لیگ خود بازی ۲تیم ملبورن سیتی و آدلاید یونایتد،به عنوان اولین کشور در بالاترین سطح لیگ باشگاهی از کمک داور ویدیوئی استفاده کرد.
تایید فیفا،هدف کاهش اشتباهات انسانی
سرانجام در ۲۰۱۸، هیات بینالمللی فوتبال در نشست سالانه عمومی فیفا ، استفاده از کمک داور ویدئویی را با هدف کاهش اشتباهات انسانی تأثیرگذار در نتیجه بازی با فلسفه تأثیر حداکثری ،دخالت حداقلی به اتفاق آرا تصویب کرد.
اتاق فرمان کمک داور ویدئویی
در این اتاق، کمکداور ویدیویی(VAR) ، دستیار کمکداور ویدیویی(AVAR) و اپراتور بازپخش(RO) مستقر میشوند، اتاق فرمان میتواند در محل برگزاری مسابقه یا با فاصله از استادیوم مستقر شود. در زمانی که کمکداور ویدیویی مشغول بازبینی صحنه هاست دستیار کمکداور ویدیویی اتفاق های بازی را دنبال خواهد کرد و تا پس از روی دادن حادثه یا رخداد دیگر کمکداور ویدیویی را مطلع می کند و آنها به داور وسط اعلام می کنند که برای بازیینی صحنه به اتاق فرمان برود.
رونمایی از VAR آف لاین در ورزشگاه آزادی که هیچ گاه آنلاین نشد
اما برای نخستین بار بیستم مهرماه ۱۴۰۰ و با کلی تبلیغات از سیستم کمک داور ویدیویی ورزشگاه آزادی بهصورت آفلاین به هنگام دیدار ایران و کرهجنوبی از سری مسابقات مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر رونمایی شداما این سیستم با گذشت حدود سه ماه هنوز آن لاین نشد ه است؟ ضمن اینکه حرف و حدیت هایی هم در مورد کشور خریداری شده این تکنولوژی به وجود آمده تا همچنان افتتاح رسمی این سیستم در هاله ای از ابهام قرار گیرد.
درخواست از رییس جمهوری
حتی داوران لیگ برتری فوتبال ایران با ارسال نامهای به رئیس جمهوری و وزیر ورزش و جوانان خواستار ورود سیستم داور ویدئویی شدند.
کمک داور ویدئویی به داد فوتبال ایران رسید
به هنگام دیدار تیم های ایران و امارات در مرحله مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر داور استرالیایی شجاع خلیل زاده مدافع ایران را به دلیل خطا روی مهاجم تیم امارات با کارت قرمز از بازی اخراج کرد اما داور ویدئویی به داد تیم ملی ایران رسید و پس از باز بینی صحنه مشخص شد که پیش از اینکه مدافع ایران خطا کند، مهاجم تیم امارات در آفساید قرار داشته است.
شرط میزبانی داشتن VAR
به نظر می رسد اراده ای برای راه اندازی این تکنولژِی از سوی فدراسیون دیده نمی شود ضمن اینکه یکی از شرط های فدراسیون بین المللی فوتبال( فیفا) برای میزبانی تیم ها در سطح مسابقات ملی و لیگ قهرمانان داشتن این تکنولوژی است.
جان مادرتان و بچههایتان VAR را به فوتبال ایران بیاورید
فرهاد مجیدی سرمربی تیم استقلال پس از بازی با نساجی مازندران در هفته پنجم مسابقات فوتبال لیگ برتر که به داوری اعتراض داشت گفت: جان مادرتان و جان بچههایتان VAR را به فوتبال ایران بیاورید زیرا تاکنون چهار امتیاز به دلیل اشتباه های سهوی داوری از تیم ما گرفته شده است.
علاوه بر این ها چهاردهم آذرهم ۱۴۰۰ هم باشگاه فجر شهید سپاسی با ارسال نامه ای به کمیته داوران فدراسیون فوتبال نسبت به ۲ گل زده تیم سپاهان در هفته ششم اعتراض کرده بود.
این باشگاه همچنین نسبت به پنالتی گرفته نشده مقابل تیم فولاد خوزستان در هفته هشتم نیز اعتراض کرد.
به نظر می رسد تا اتفاق خاصی به غیر از اعتراض مربیان نسبت به داوری رخ نداده است باید هر چه زودتر فدارسیون فوتبال نسبت به راه اندازی این سیستم تاثیرگذار اقدام کند تا نه حرف و حدیثی پیش آید و نه حقی ضایع شود.
نظر شما