به گزارش چهارشنبه ایرنا، سطح کیفی آثار بر اساس آنچه که در بیانیه این جایزه قرائت شد، به جز چند کتاب برگزیده نخست که در صدر آنان نویسنده قهاری چون «حیدر عباسی» با نشان درجه یک هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار دارد، چندان بالا نبوده و این موضوع در بند نخست از بیانیه هیئت داوران نیز با صراحت بیان شده است.
هیئت داوران این رویداد فرهنگی در مجموع سطح کیفی در اغلب آثار را متوسط خواندند و با توجه به برگزاری اولین دوره این جایزه و همچنین نبود پیشینه الگودهی، این امر را تا حدود قابل درک و طبیعی دانستند.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مراغه نیز با تاکید بر تولید علم و خودداری از انتشار محتوای تکراری با هدف ارتقای کیفی تالیفات، معتقد است که مولفان باید نسبت به سطح کیفی کتاب، حساستر باشند و این موضوع در مجموعههای علمی همچون آموزش و پرورش و دانشگاه از اهمیت دوچندان برخوردار است.
«احمد دادرس فیاضی» با قدردانی از آموزش و پرورش مراغه به خاطر برگزاری نخستین دوره جایزه دوسالانه کتاب معلم، ابراز امیدواری میکند که این رویداد فرهنگی طی سالهای آینده با مشارکت همه نهادهای فرهنگی شهرستان برگزار شود و همزمان با آن نیز برگزاری کارگاههای مختلف آموزشی برای مولفانی که در حال نگارش کتاب هستند، برگزار شده و گامهای اساسی در جهت ارتقای سطح کیفی آثار برداشته شود.
دبیر علمی اولین جایزه کتاب سال معلم مراغه نیز بیان میکند که کتابهای تألیفی و تحقیقی در آذربایجان در بیشتر موارد از دو ضعف عمده رنج میبرد و از یک سو جای خالی ویراستاری مجرّب و متنشناس به عنوان همراه و راهنمای نویسنده در آثار دیده میشود و از سوی دیگر طراحی روی جلد چندان مورد توجه مولفان قرار نمیگیرد.
«محمد مشتری» با اشاره به اینکه حضور ویراستار، به خصوص در کنار نویسندگان تازهکار میتواند به بهبود و ارتقای متن کمک شایانی کند، اضافه کرد: متاسفانه بسیاری از ناشران در شرایط فعلی و با توجّه به اوضاع نامساعد صنعت نشر، میکوشند برای ایجاد تعادل در قیمت تمامشدۀ کتاب، هزینههای جانبی را به حداقل برسانند و در نتیجه از تصویرهایی از قالبهای پیشفرض و آماده نرمافزاری استفاده میکنند.
نکته قابل تامل دیگر اینکه بر اساس اعلام هیئت داوران، تالیفهای اندکی در بخش علوم پایه و رشتههای فنی به دبیرخانه این رویداد فرهنگی ارسال شده بود؛ این در حالی است که علوم پایه و فنی و مهندسی از دیرباز در این کهنشهر از جایگاه والایی در میان عالمان برخوردار بوده است و ضعف احتمالی در این حوزه، لزوم توجه به آن توسط دستاندرکاران را میطلبد.
بر اساس اعلام هیئت داوران در بخش کتابهای تکنولوژی آموزشی که از جمله بخشهای اساسی و مهم کتاب سال معلم به شمار میرود نیز اثر منتخبی برگزیده نشده بود و بدونشک این موضوع موید پایین بودن ظرفیت معلمان در این بخش نخواهد بود.
دبیر علمی اولین جایزه کتاب سال معلم مراغه با اشاره به نقاط قوت برخی از تالیفهای ارسالی به دبیرخانه این رویداد فرهنگی، اضافه میکند: در بخش علوم انسانی و تاریخ، قلم روان، دقت و احاطه علمی برگزیدگانی چون «مسعود غلامیه»، «شهرام اورنگ»، «سعید شاهمحمدی» و «مریم حشمت» ستودنی بوه اما در بخش شعر انتظار میرفت تا با توجه به اهمیت موضوع ادبیات، شعر و خاستگاه والای آن در مراغه، این دو حوزه مورد توجه بیشتری قرار میگرفت.
«مشتری» با بیان اینکه بخش عظیمی از مردم و به ویژه دانشآموزان با معلمان و دیدگاههای آنان سر و کار دارند، اظهار داشت: از پدیدآورندگان این گروه سنّی، اعم از مترجمان و نویسندگان انتظار میرود در آفرینش و ترجمه آثار، نیازهای روانشناختی و اجتماعی امروز مخاطبان را به صورت جدّیتر مورد مداقه قرار دهند؛ همچنین طرحهای روی جلد باید به گونهای باشد که ضمن جلب گروه سنی کودک و نوجوان به کتاب، زمینه رشد دانش و ارتقای ذوق ادبی و هنری آنان را فراهم کند.
به گفته وی در میان آثار رسیده در بخش ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس نیز ضعفهایی در روش و محتوا قابل مشاهده است و باید توجه داشت که پژوهش یا خاطره و تجربه زیسته انسانی به شرطی میتواند به روایتی ماندگار تبدیل شود که مولف، استناد و انسجام را در عین احاطه بر جزییات رعایت کرده و با نثری رسا و روان در خدمت اینگونه از ادبیات مستند باشد.
«مشتری» به عنوان دبیر علمی این رویداد فرهنگی ابراز خرسندی میکند که آثار رسیده بر محور چهرهها و شخصیتهای بومی منطقه پرداخته شده که نوید فصلهای جدید پرباری در فرهنگ این کهنشهر را میدهد.
پیشنهاد هیئت داوران نخستین جایزه دوسالانه کتاب معلم مراغه
هیئت داوران این رویداد فرهنگی پیشنهاد میکند که در دورههای بعد، بخش ادبیات و علوم انسانی در جایزه کتاب سال معلم مراغه به دلیل گستردگی موضوعات و فراوانی آثار در این دو حوزه، به دو بخش مستقل و جداگانه تقسیم شود تا زمینه رقابت بیشتری فراهم گردد.
به عقیده هیئت داوران این رویداد فرهنگی همچنین پیشنهاد کرد که با توجه به قلمفرسایی ارزشمند و خامه شگفت اندیشه و هنر استاد «حیدر عباسی» و مصوبه کنگره بزرگداشت مفاخر و چهرههای ماندگار در سال ۱۳۹۷، جایزه کتاب سال معلم مراغه با نام جایزه باریشماز(حیدرعباسی) تثبیت گردد.
همچنین هیئت داوران این رویداد فرهنگی در کنار سایر علاقهمندان و فعالان بخش فرهنگی این کهنشهر ابراز امیواری میکنند که با کوچکترین تغییر در فضای مدیریتی و سیاسی کشور و به تبع آن در شهرستان، اینگونه حرکتها و فرآیندهای علمی، فرهنگی و اجتماعی، دستخوش سلایق و تصمیمگیریهای شخصی مسئولان نشود.
به گزارش ایرنا در این رویداد فرهنگی کتابهای «شرح انور» اثر استاد «حیدر عباسی» متخلص به «باریشماز»، «مراغه کهنشهر ایران» نوشته مسعود غلامیه، «فیضنظر» نوشته شهرام اورنگ، «سرمایه اجتماعی و حاشیهنشینی» نوشته مریم حشمت، «هیدروژلها در پزشکی زیستی» نوشته محمدحسن کریمی، «اسطورههای تاریخ ۱و۲» نوشته محمدرضا موسوینژاد و «خوانش تحلیلی شهریار» نوشته سعید شاهمحمدی به عنوان هفت اثر برگزیده معرفی شد.
نظر شما