آنها با یادآوری ضعف محسوس در زمینه میزان سرانه مطالعه کتاب در شهرستان لارستان با توجه به پیشینه تاریخی ، فرهنگی و ادبی این دیار و اینکه کفه میزان روی آوری خانواده ها و جامعه به سمت کتاب و حوزه فرهنگ بسیار سبک تر و ناچیزتر از حوزه ها و مسایل دیگر است؛ خواستار تغییر این رویه و ساماندهی و بهبود وضعیت سرانه مطالعه در این شهرستان شدند.
لزوم آسیب شناسی و تعیین مشوق در موضوع کتابخوانی
امام جمعه شهر لار در این زمینه بر ضرورت یک آسیب شناسی جدی و البته نیازسنجی درست و دقیق برای ترویج و تعمیم فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در لارستان تاکید کرد.
حجت الاسلام سید مختار موسوی خرم گفت: باید برای هر یک از دستگاه های متولی به ویژه اعضای شورای فرهنگ عمومی شهرستان، وظیفه ای مشخص تعریف و بعد هم ضمانت اجرایی و الزام برای انجام دقیق آن وظایف نیز تدوین شود.
وی بیان کرد: فرآیند مطالعه کتاب و گسترش فرهنگ کتابخوانی باید به عنوان یک ضرورت اولویت نخست دستگاه های مسئول و متولیان امور فرهنگی از جمله دانشگاه ها ، مراکز علمی و پژوهشی و از همه مهمتر آموزش و پرورش شود.
امام جمعه لار با اشاره به برخی پیش نیاز های مهم برای افزاییش میزان مطالعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی علاوه بر ضروت هم افزایی و تعامل دانشگاه ها و موسسات آموزشی و پژوهشی برخی الزام های مشوق زا از سوی نهادهای متولی به ویژه فرهنگ و ارشاد اسلامی و کتابخانه های عمومی را نیز ضروری دانست.
او گفت: باید شیوه های علاقه مندی به فرهنگ مطالعه و کتابخوانی طراحی و تعریف شود و زمینه جذب بیشتر شهروندان به ویژه نسل جوان و نوجوان و حتی کودکان به کتاب فراهم شود.
موسوی خرم فضاسازی مطلوب شهری، توجه به نیازهای مخاطبان و ارایه کتاب های خوب، اعطای بُن کتاب به فرهنگ دوستان و نخبگان و تعامل بیشتر با نهادهای فرهنگی و آموزشی به ویژه حوزه های علمیه و مراکز پژوهشی و همچنین تجهیز فضای کتابخانه های این مراکز و استفاده از رسانه ها در بالابردن فرهنگ کتاب و کتابخوانی را از دیگر ضروریات افزایش میزان مطالعه در جامعه و این شهرستان عنوان کرد.
ضرورت هم افزایی و فهم مشترک میان دستگاه های اجرایی و فرهنگی
معاون استاندار فارس و فرماندار ویژه لارستان هم گفت: تاکید و ضرورت بررسی ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی و حمایت از نویسندگان و ناشران در شهرستان لارستان و کشاندن این موضوع به شورای فرهنگ عمومی خود نوید بخش بهبود وضعیت در آینده خواهد بود.
جلیل حسنی اضافه کرد: البته باید مصوبات و کارکرد های هر دستگاه و مدیر مربوط مشخص شود و برای آنکه این تصمیم ها و سیاست گذاری های این شورای به مرحله اجرایی و عملیاتی برسد پشتوانه و الزام اجرایی شدن برای آن تعیین کرد.
او ابراز امیدواری کرد که مصوبات شورای فرهنگ عمومی شهرستان بتواند به برخی مشکلات و تنگناهای موجود به ویژه در زمینه حوزه نشر کتاب و حمایت از انجمن های ادبی و فرهنگی در لارستان کمک شایانی کند.
حسنی ادامه داد:با هم افزایی و فهم مشترک میان همه اعضا و دستگاه های متولی فرهنگی می توان به پرکردن خلاءهای موجود و حل برخی چالش های انباشت شده از گذشته امیدوار بود.
وی ابراز داشت: بسیاری از امتیازها و شاخص های مثبت در حوزه های مختلف به ویژه سیاسی، اقتصادی و حتی امنیتی در شهرستان لارستان ناشی از سطح بالای فرهنگ و دیرینگی و پیشنه فرهنگی و تاریخی مردمان این خطه است. لارستان تنها در زمینه خیرخیز بودن و بحث های اقتصادی زبانزد نیست بلکه در حوزه های مختلف فرهنگی و حتی سیاسی و امنیتی دارای شاخص های خوب و مثبت است که همه اینها ریشه در فرهنگ بالای مردمان این منطقه دارد.
فرماندار لارستان ادامه داد: البته نقش نویسندگان و میزان سرانه مطالعه و داشتن نخبگان و فرهیختگان و بزرگان دینی شهرستان در تحقق و عملیاتی کردن این شاخص ها نیز بسیار تعیین کننده بوده است.
حسنی بیان کرد: هر چه میزان سرانه مطالعه و فرهنگ کتابخوانی در جامعه رشد کند و سواد رسانه ای و آگاهی های مردم ارتقا یابد به همان میزان نیز ناهنجاری های اجتماعی و برخی تضادها و تنش های فرهنگی تا حد قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.
وی ادامه داد: شهرستان لارستان هم اینک با وجود تنوع های فرهنگی و دینی امروز از این امتیاز مهم برخوردار است و با توجه به سطح بالای فرهنگ عمومی جامعه و پیشنیه تاریخی و اهل کتاب و مطالعه بودن همواره با کمترین تنش ها و ناهنجاری ها و یا درگیری های سیاسی مواجه بوده است.
مکان و محتواهای ناشناخته
مدیر کتابخانه های عمومی شهرستان لارستان نیز در این نشست بیش از همه اعضا و جمع حاضر بر وجود ضعف و سرانه پایین مطالعه و کاهش محسوس کتابخوانی در این شهرستان اشاره کرد و این وضعیت را به هیچ وجه زیبنده منطقه لارستان کهن با ادعای پیشینه تاریخی فرهنگی و ادبی آن ندانست.
محمد معتمدیان گفت: کتابخانه ها برای شهروندان در لارستان همچون بسیاری از مناطق کشور اگرچه نامی آشنا هستند اما مکان و محتوای آنها برای مردم همچنان ناشناخته است و به نظر می رسد کتاب و مقوله مطالعه در مهجوریت بسر می برد.
وی بیان کرد: امروزه اگر از بسیاری جوانان لارستان و مردم این دیار سئوال شود که چند تن از چهره ها و نویسندگان این دیار را نام ببرید و یا حتی مکان کتابخانه های شهرستان را از آنها سئوال کنیم شاید پاسخی نداشته باشند و این یک درد عمیق است.
معتمدیان ادامه داد: با اینکه تعداد اعضای کتابخانه ها از ۶ هزار نفر در سال ۹۷ به ۹ هزار نفر تا نیمه نخست امسال رسیده و سرانه مطالعه در شهرستان هم رو به افزایش است اما این به معنای بهبود اوضاع مطالعه و افق در نظر گرفته شده برای خطه لارستان نیست.
وی تعداد کتاخانه های فعال در لارستان را هم اینک ۱۹ باب اعم از دولتی و مشارکتی و بخش خصوص بیان کرد و گفت: بر اساس استاندارد به ازای هر هشت نفر باید ۱۰۰ متر مربع فضای مطالعه موجود باشد.
وی با بیان اینکه هم اینک بییش از ۱۵۰ هزار نسخه کتاب در حوزه های مختلف در این کتابخانه ها موجود است، گفت: با شمارش جمعیت حدود ۲۳۰ هزار نفری لارستان میزان فضای فیزیکی به ازای هر هشت نفر حدود ۱۶ هزار متر مربع می شود که هم اینک نصف این رقم تحقق یافته است.
جامعه را نسبت به کتاب حساس کنیم
مدیر فرهنگ و ارشاد اسلامی لارستان نیز در این نشست گفت: همین که این حساسیت برای افزایش میزان مطالعه و تلاش برای رفع موانع و آسیب های فراروی ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در بین مسئولان اجرایی و متولیان امور فرهنگی شهرستان ایجاد شده می توان به آینده امیدوارتر بود.
عنیات الله موحدی اضافه کرد: البته باید این حساسیت و ضرورت ترویج فرهنگ کتابخوانی نیز به سایر بخش های جامعه ، نخبگان و دانشگاهیان و اهالی فرهنگ و هنر و حتی خانواده ها نیز تعمیم یابد.
وی گفت: با توجه به تاکید امام جمعه و اعضای شورای فرهنگ عمومی و بهره گیری از کمک همه دستگاه های فرهنگی و مدیران و حتی بخش خصوصی این مهم در دستور جدی و ویژه فرهنگ و ارشاد اسلامی لارستان قرار گرفته است.
وی گفت: از حدود یک ماه پیش جمعی از مسئولان و مدیران و فرهنگوران و متولیان امور فرهنگی و روسای دانشگاه ها و مراکز علمی و پژوهشی لارستان با محوریت امام جمعه طی نشست ها و دیدارهای تخصصی و تشکیل کمیته های مختلف و بازدیدهای میدانی از کتابخانه ها ، موشکفانه و فرآیندمحور مساله مهم ترویج فرهنگ کتابخوانی در لارستان را مورد بررسی قرار دادیم.
موحدی گفت: تشکیل شورای فرهنگ عمومی با محوریت ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی نیز در راستای همان نشست ها و هم اندیشی های قبلی است.
در این نشست از کتاب دانشنامه آثار تاریخی لارستان به نوسیندگی صمد کامجو رونمایی شد.
نظر شما