۲۹ آذر ۱۴۰۰، ۸:۵۹
کد خبرنگار: 2104
کد خبر: 84582938
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

سوز گرانی در یلدای امسال

۲۹ آذر ۱۴۰۰، ۸:۵۹
کد خبر: 84582938
سوز گرانی در یلدای امسال

سنندج- ایرنا- با افتادن شماره ثابت روی گوشی، جواب می دهم، آن طرف خط می گوید: از فروشگاه فلان تماس می‌گیرم به خاطر شب یلدا، تخفیف ویژه داریم.

به گزارش ایرنا، هرچه به ذهنم فشار می آورم یادم نمی آید که آخرین بار و یا شاید اولین و آخرین باری چه وقتی به این فروشگاه برای خرید رفته‌ام اما آنها انگار خیلی مشتری مدار هستند که یادشان بوده تا با تماس تلفنی تخفیف‌شان را به من یادآور شوند.

با اینکه چیزی لازم ندارم ولی سری به فروشگاه میزنم ، تخفیف‌ها از ۳۰ و ۴۰ و ۷۰ درصد دارد روی صف قفسه‌ها خودنمایی می‌کند و من خوشحال از این همه تخفیف سبد به دست مشغول خرید می‌شوم، قیمت آجیل از ۳۶۰ هزار تومان شروع شده و آن قسمت که تنقلاتی از این دست گذاشته‌اند خلوت است.

از اجناسی که تخفیف‌شان مناسب بود تعدادی بر می دارم و به سمت صندوق می روم، حساب که می کنند سرم سوت می کشد، مگر چقدر خرید کرده بودم؟

به ۲ نایلون خریدی که در دست دارم نگاه می کنم، اصلا احساس سنگینی نمی کنم ولی پاهایم بخاطر کلاهی که سرم رفته قدرت حرکت ندارد.

تازه چیزهایی که گرفته بودم، ربطی به شب یلدا نداشت و در بین راه با خودم فکر می کنم، بچه هایی که یلدا برایشان خیلی طولانی‌تر از یک شب است، این روزها از پدر و مادرهایشان چه خواسته اند و بزرگترها چه تدبیری برای گذر از این یک طولانی دارند؟

 زمستان دارد از راه می‌رسد و اگرچه کرونا دورهمی‌های خانوادگی را محدود کرده اما بازهم اعضای هر خانواده به بهانه این «چند دقیقه‌ای بیشتر باهم بودن» دور هم جمع می‌شوند.

 همدستی کرونا و گرانی‌ها باعث شده تا خانواده ها عطای این دقایق را به لقایش ببخشند یا این گرانی حتی اعضای یک خانواده هم نمی تواند سهمی ازبلندترین شب سال داشته باشند.

سوز گرانی در یلدای امسال

مهمان پشت در

کردستانی‌ها و مخصوصا سنندجی‌ها زیاد اهل رفت و آمد و دورهمی هستند که آن هم ۲ سالی است کرونا آن را کمرنگ کرده است ولی با این حال وقتی برایشان مهمان می آید، سنگ تمام می گذارند و از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را فراهم می کنند ولی این روزها که دست و بال همه تنگ شده، شاید نه شیر مرغ و نه جان آدمیزاد را نتوانند فراهم کنند.

اینها را پیرزن همسایه می‌گفت وقتی که دیروز از نانوایی تا در خانه با او همکلام شدم، عطیه خانم را ۲ سالی است می شناسم، تنها زندگی می کند و همسرش را ۲ سال قبل از دست داد.

می گوید: هر سال بچه هایم شب یلدا با ما بودند پارسال به حرمت اولین سالی که پدرشان بین ما نبود، یلد را مثل قدیمها نداشتیم و امسال هم هر کدام تماس گرفتند و گفتند که بخشی از تنقلات و خوراکیهای یلدا را با خود می آورند.

از گرانیها دل پری دارد، همسرش بازنشسته بوده و او مستمری همسرش را دریافت می کند، از اینکه دیگر مثل قدیمها دست به جیب نیست تا چند روز قبل از یلدا وعده دعوت از بچه هایش برای طولانی ترین شب سال را بگیرد، دلگیر است.

می گوید: به بچه ها گفته ام آجیل نگیرند، اسراف است در این شرایط که بعضی پول خرید یک کیلو میوه ندارند، ما آجیل کیلویی فلان قدر داشته باشیم، خدا را خوش نمی آید، اگر می شد می گفتم نیایند و هرکدام خانه خودشان باشند ولی دلم نمی آید، تا حالا مهمان خانه‌ام پشت در نمانده است.

هزینه هر خانوار ۶۰۰ هزار تومان

با عطیه خانم خداحافظی می کنم، در یکی از کانالهای خبری نوشته هزینه هر خانوار ایرانی برای شب یلدا ۶۰۰ هزار تومان...

این هزینه برای خانوار پنج نفره پیش بینی شده و آن هم دست کم ۶۰۰ هزار تومان و این دست کم یعنی فقط برای چند قلم خوراکی و نه همه آنچه که از یلداهای قدیمی به یاد داریم.

 بازار میوه‌فروشان سیار کمی گرمتر از مغازه داران است، مغازه داری می گفت: میوه را در میدان میوه و تره بار هم گران کرده اند انگار بار این طولانی بودن شب یلدا باید از جیب من فروشنده و خریداران برود.

آقای شریفی در بهاران سنندج مغازه دارد و قبلا مغازه اش پر از انواع میوه و سبزی بود ولی اول سبزی ها را از روی تخت مغازه جمع کرد و بعد هم میوه‌هایش خیلی کمتر از قبل شد.

می گوید: هر سال این موقع از سال همهمه ای در بازار بود و همه داشتند خودشان را برای دورهمی یلدا آماده می کردند ولی امسال همه آنچه را که نیازدارند می خرند، همان خریدهای روزمره.

پایین‌تر از این میوه فروشی یک مغازه آجیل فروشی هم به تازگی باز شده، آنجا هم خلوت خلوت است و خبری از خرید نیست.

فروشنده می گوید: خیلی وقت است که مردم آجیل را از سبد خرید خود حذف کرده اند و این ربطی به یلدا ندارد، آنها حتی برای شب نشینی‌های زمستانی هم آجیل می گرفتند ولی حالا برای عید نوروز هم نمی گیرند و تخمه آفتابگردان جای تخم کدو و پسته و بادام هندی و فندق را گرفته است.

ادامه می دهد: خیلی از هم صنف‌هایمان جواز کسب‌شان را باطل و مغازه‌هایشان را جمع کرده‌اند چون قدرت پرداخت اجاره مغازه را هم نداشتند و شغل دیگری برای خودشان دست و پا کرده اند.

سوز گرانی در یلدای امسال

نظارت هست اما... 

در بحبوحه این گرانی‌ها، آنچه که مثل همه مناسبتها در بازار وجود دارد، نظارت گروههای گشت و بازرسی است، تعزیرات حکومتی کردستان چند وقتی است که راهی بازار می شود و از نزدیک ضمن بررسی قیمتها، متخلفان را در محل جریمه می کند.

سیدنجیم حسینی مدیرکل تعزیزات حکومتی کردستان که خود نیز با تیمهای گشت و بازرسی همراه شده به برخی تخلفات موجود در بازار اشاره کرده و می گوید: علاوه بر افزایش نامتعارف قیمت میوه، عدم درج قیمت و ارائه فاکتور را هم شاهد هستیم و همین باه گرانی‌ها دامن زده است.

وی ادامه می دهد: سازمان های حمایت، جهاد کشاورزی و صمت باید نظارت خود را تشدید کرده و با عمل به وظایف قانونی خود از این افزایش سرسام آور جلوگیری کنند.

رییس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان هم می گوید: طرح نظارت بر بازار شب یلدا به‌منظور برقراری تعادل و کنترل قیمت‌ها از ۲۴ آذر آغاز شده و تا یک هفته بعد از آن ادامه دارد.

فرزاد سردارزاده اضافه کرد: ۵۰ بازرس در این طرح همکاری می‌کنند که در سنندج ۱۰ گروه ۲ نفره و در تمام شهرها نیز گروه‌های دو نفره به‌منظور نظارت بر قیمت بازار آجیل، خشکبار و شیرینی فعالیت ‌دارند.

رییس نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان این را هم گفت که  در صورت هرگونه تخلف در زمینه گران‌فروشی، احتکار، درج نکردن قیمت، کم‌فروشی و سایر موارد مشابه در فروش کالاهای پرمصرف مانند آجیل، خشکبار، میوه و شیرینی با دستور مقام قضایی با متخلفان برخورد قانونی می‌شود.

او ادامه داد: درصد سود محاسبه شده برای مواد خوراکی مانند آجیل و خشکبار و شیرینی طبق قیمت فاکتور ۱۲ درصد پیش‌بینی شده و این میزان برای انواع میوه حدود ۳۰ درصد است.

نظارتها اگرچه می تواند منجر به جلوگیری از گرانی شود ولی باید جلوی آن از مبداء گرفته شود یعنی میوه فروش نگوید که میدان بار جنس را گران می فروشد و آنها هم مراکز دیگر را مقصر معرفی نکنند.

زمستان در راه است ولی سوز گرانی یلدا زودتر از ننه سرما خودش را به مردم رسانده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha