احمد تجری شامگاه روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این آثار شامل یک قلم آجر و یک قلم خمره سفالی برجایمانده از دوره ساسانی است که در کاوشهای باستانشناسی دیوار بزرگ گرگان بهدستآمده است.
وی اظهارداشت : بر اساس مجوز وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و طی فرآیند انتقال، به صورت امانی در اختیار موزه ملی ایران قرار گرفته تا در نمایشگاه «اسرار امپراتوری پارس باستان» شهر پکن در معرض نمایش جهانیان قرار بگیرد.
وی بدون اشاره به زمان برگزاری نمایشگاه تصریح کرد: مشارکت و برپایی نمایشگاههای مشترک داخلی و خارجی میان موزهها از جمله وظایف و اهداف بلند برای معرفی تاریخ، تمدن و فرهنگ این سرزمین است که گام مهمی در توسعه فرهنگی و دوستی جوامع و رونق گردشگری پایدار خواهد بود.
دیوار دفاعی، دیوار بزرگ گرگان یا دیوار سرخ که در برخی متون قدیمی با عنوان مار سرخ مطرح شده، طولانیترین دیوار آجری دنیا و سومین دیوار بزرگ جهان پس از دیوار چین و آلمان است.
دیوار تاریخی گرگان که در متون قدیمی با نام مار سرخ نامیدهشده از کنار دریای خزر در ناحیه گمیشان تا کوههای گلیداغ در شمال شرق کلاله امتداد داشت.
این دیوار با نامهای سد اسکندر، سد انوشیروان، سد فیروز، دیوار دفاعی، قزل ییلان، قزل آلانگ و آلان(به زبان ترکمنی) نیز در منابع جغرافیای تاریخی و سفرنامه ها نگارش شده و گفته می شود به عنوان طولانی ترین اثر معماری ایران باستان، در مدت ۹۰ سال ساخته شد.
طول دیوار بزرگ گرگان در حدود ۲۰۰ کیلومتر و عرض آن بین ۲ تا ۱۰ متر است.
امروزه بقایای دیوار تاریخی از کرانه های شرقی دریای خزر تا ارتفاعات و دره های البرز شرقی در دامنه بیلی کوه (پارک ملی گلستان نزدیک روستای زاو در شمال شرقی شهرستان کلاله) قابل مشاهده است.
پیشتر تاریخ ساخت دیوار گرگان را به دوره اشکانی نسبت می دادند اما مطالعات پژوهشی و آزمایشگاهی انجام شده در سال های اخیر نشان داد که این دیوار در دوره ساسانی و برای جلوگیری از هجوم اقوام شمالی احداث شد.
بررسیهای باستانشناسی نشان میدهد که مهندسی ایران و امپراتوری ساسانی به خوبی با مهندسی امپراتوری روم رقابت داشته یا حتی از آن پیشی گرفته، بررسیهای اخیر این دیوار، بینشی اروپایی مدار نسبت به تاریخ جهان را به چالش میگیرد.
نظر شما