به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، دکتر حسین امیرعبداللهیان وزیرامورخارجه جمهوری اسلامی ایران در آخرین روزهای سال ۲۰۲۱ به پاکستان سفر کرد. این اولین سفر وی به اسلامآباد پس از تصدی پست وزارت امور خارجه محسوب میشود که با هدف شرکت در اجلاس اضطراری وزیران خارجه سازمان همکاری اسلامی با دستور کار اوضاع افغانستان صورت گرفت.
جمهوری اسلامی ایران و پاکستان در سال ۲۰۲۱ میلادی بار دیگر شاهد قرار گرفتن روابط حسنه با یکدیگر روی ریل رشد بودند؛ تقویمی که 'از آغاز تا پایان' آن شاهد شکوفایی این مناسبات بود و نقاط اوج آن، ۳ بار سفر وزیرخارجه پاکستان به، تهران، سفر رسمی سردار باقری به اسلامآباد و سفر وزیرخارجه کشورمان به پاکستان در واپسین روزهای این تقویم به یاد ماندنی در روابط دو کشور بود.
همزمان با این سفر، سران ایران و پاکستان که هیچ فرصتی را برای ملاقات، گفت و گو و تجدید روابط دوستانه دو کشور همسایه از دست نمیدهند، بار دیگر با یکدیگر دیدارهای دوجانبه انجام دادند تا این ملاقات به عنوان برگ زرینی دیگر از روابط دوستانه دو کشور همسایه، حسن ختامی ارزشمند برای تقویم روابط دوجانبه در سال ۲۰۲۱ باشد.
دیدار سران پاکستان با آیت الله رئیسی در آسیای میانه
به رغم پدیده همه گیری کرونا هیچ مانعی در مسیر رایزنیهای حضوری مقامهای بلندپایه ایران و پاکستان به وجود نیامد. در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ سران دولت پاکستان در حاشیه دو اجلاس مهم منطقهای سازمان همکاری شانگهای و سازمان همکاری اقتصادی فرصت دیدار با آیت الله دکتر رئیسی را به دست آوردند.
«عمران خان» نخست وزیر پاکستان در ماه سپتامبر در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در شهر دوشنبه با رئیس جمهوری کشورمان دیدار کرد. این اولین دیدار سران دو کشور همسایه پس از انتخابات ریاست جمهوری در ایران و انتخاب دکتر رئیسی به عنوان رئیس دولت سیزدهم محسوب میشود.
در ماه نوامبر نیز «عارف علوی» رئیس جمهوری پاکستان در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در عشق آباد با رئیس جمهوری کشورمان دیدار کرد.
همزمان «شاه محمود قریشی» وزیر امور خارجه پاکستان در سال ۲۰۲۱ به دهها کشور مختلف سفر کرد اما ایران تنها کشوری بود که وی ۳ بار مهمان مقامهای بلندپایه کشورمان بود. این هم حکایت از اهمیت ویژه و راهبردی روابط دوستان تهران-اسلامآباد دارد.
در همین سال دومین سفر رسمی سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به پاکستان صورت گرفت. سردار باقری در ماه اکتبر در راس یک هیات بلندپایه نظامی، امنیتی و دفاعی در شهرهای اسلامآباد و کراچی با مقامهای بلندپایه سیاسی و نظامی همسایه شرقی دیدار کرد.
در اواسط ماه آوریل ۲۰۲۱ (اول اردیبهشت ۱۴۰۰) همزمان با سفر وزیر امور خارجه پاکستان به کشورمان، تهران و اسلامآباد تفاهمنامه توسعه تجارت و گشایش گذرگاههای مرزی را امضا کردند و همان روز سومین گذرگاه رسمی مشترک دو کشور در منطقه «مند» (پاکستان) و «پیشین» (ایران) با حضور مقامات دو کشور افتتاح شد.
تحولات افغانستان و تسلط طالبان بر کابل در اواسط ماه اوت، بار دیگر اهمیت رایزنیهای مستمر همسایگان افغانستان را تقویت کرد و شاه محمود قریشی با دستور همفکری با مقامات ایرانی، دومین سفر خود در سال ۲۰۲۱ به ایران را انجام داد.
پیش از این دیدار دریادار «امجد خان نیازی» فرمانده نیروی دریایی پاکستان نیز با سفر به تهران با همتای ایرانی خود دیدار کرد. در همین سال کشتیهای نیروی دریایی پاکستان نیز از ایران بازدید و طی حضور در بندرعباس با نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تمرین مشترک برگزار کردند.
در ماه اوت «محمد صادق سنجرانی» رئیس مجلس سنای پاکستان به نمایندگی از رئیس جمهوری و نخست وزیر این کشور به تهران سفر و در مراسم تحلیف آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران شرکت کرد. وی در حاشیه این سفر ضمن حضور در مشهد و زیارت بارگاه حضرت علی ابن موسی الرضا (ع)، با دکتر رئیسی و رئیس مجلس شورای اسلامی نیز دیدار کرد.
سفر مشاور نخست وزیر و سرپرست وزارت بازرگانی پاکستان به تهران در ماه نوامبر صورت گرفت. در جریان این بازدید نهمین نشست کمیته مشترک تجاری ایران و پاکستان برگزار شد و طرفین تفاهم نامه گسترش همکاریهای بازرگانی و تجاری به ویژه پیشبرد طرح تهاتر را امضا کردند.
دستاوردهای امیدبخش همکاری ایران و پاکستان
تبادل هیاتهای بلندپایه میان ایران و پاکستان با آغاز سال ۲۰۲۱ و پایان آن همچنان به قوت ادامه یافت. ژانویه همین سال سردار کریمی رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به دعوت همتای پاکستانی خود سفر چهار روزه به این کشور انجام داد و در واپسین روزهای سال ۲۰۲۱ میلادی نیز پاکستان میزبان دکتر امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان بود.
تنها در ماه دسامبر ۲۰۲۱ نیز هیاتهای مختلفی میان دو کشور همسایه رفت و آمد کردند که عبارتاند از سفر رئیس پلیس آگاهی نیروی انتظامی ایران به پاکستان، سفر فرمانده نیروی مبارزه با موادمخدر پاکستان به تهران به دعوت همتای ایرانی خود، سفر حجت الاسلام و المسلمین حمید شهریاری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به پاکستان و باز در همین ماه سفر وزیر امور خارجه ایران به اسلامآباد.
یازدهمین دور گفتوگوهای سیاسی دوجانبه جمهوری اسلامی ایران و پاکستان نیز به ریاست معاونین وزیران امور خارجه دو کشور اوایل اکتبر ۲۰۲۱ در شهر «اسلامآباد» برگزار شد. «علی باقری کنی» معاون سیاسی وزارت امور خارجه کشورمان طی سفر به اسلامآباد ضمن دیدار با همتای پاکستانی خود با «شاه محمود قریشی» وزیر امور خارجه این کشور دیدار کرد.
دستاوردهای مثبت و امید بخش تعاملات دو همسایه نزدیک و برادر ایران و پاکستان در سال ۲۰۲۱ شامل خیز بلند دو کشور برای توسعه زیرساختهای مرزی، افزایش گذرگاههای مشترک، احداث بازارچههای مرزی، رفع موانع در مسیر تجارت، روانسازی رفت و آمد تجار و زائران، راهاندازی خط پروازی مستقیم میان دو کشور، حرکت مجدد قطار کانتینربر اکو پس از ۱۰ سال توقف و چشمانداز مشترک برای گشایش دو گذرگاه جدید دیگر است.
تقویم روابط و همکاریهای دوجانبه و منطقهای ایران و پاکستان در سال ۲۰۲۱، با سفر چندین هیات از ایران و پاکستان به کشورهای یکدیگر بسته شد تا دو دولت و دو ملت دوست و برادر به استقبال بهاری دیگر از روابط دیرینه و برادرانه بروند و روابط و همکاریهای دوجانبه و منطقهای خود را با انرژی و اراده مضاعف، در سال ۲۰۲۲ ادامه دهند.
فعالسازی بازارچههای مشترک مرزی و گشایش دو گذرگاه جدید دیگر میان ایران و پاکستان دستور کار دولتهای دو کشور در سال جدید میلادی به حساب میآید، رویدادی که از سوی نهادهای تجاری و اقتصادی ایران و پاکستان مورد ستایش قرار گرفته و همگان بر لزوم توسعه این همکاریها تاکید میکنند.
وزیر امور خارجه پاکستان هفته گذشته در جریان کنفرانس خبری مرتبط با دستاوردهای این کشور در حوزه سیاست خارجی در طول سال گذشته میلادی، گفت که روابط پاکستان با جمهوری اسلامی ایران به صورت تعاملات منظم در سطح مقامهای بلندپایه ادامه یافت.
قریشی با یادآوری ۳ سفر رسمی خود به ایران در سال ۲۰۲۱ افزود: مناسبات دو کشور همسایه ریشه در مشترکات مذهبی، تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی دارد و در سال گذشته دیدار سران ایران و پاکستان در مجامع منطقهای به صورت دوجانبه صورت گرفت.
در همین حال خانم «ملیحه لودی» دیپلمات نام آشنای پاکستان و نماینده دائم سابق این کشور در سازمان ملل و همچنین سفیر پیشین پاکستان در آمریکا و انگلیس نیز بود، با برشمردن چالشهای پیش روی اسلام آباد در حوزه سیاست خارجی در سال جدید میلادی، تداوم رایزنی با ایران در بحث تعاملات دوجانبه، تجارت مشترک و تحولات افغانستان را مهم دانست و گفت: اسلام آباد مانور دیپلماتیک خود از طریق ارتباط قوی با همسایگان و دیگر بازیگران مهم منطقهای را برای تثبیت اهداف سیاست خارجی گسترش دهد.
نظر شما