رئیس هیات ورزش های زورخانه ای و پهلوانی فارس چهارشنبه در مصاحبه با ایرنا گفت: در این جشنواره که سهشنبه در روز تولد مولای متقیان حضرت علی ( ع ) و با حضور وزیر ورزش و جوانان در تهران برگزار شد، محسن بحریان از فارس و محمدرضا حسن پور از خراسان جنوبی) توانستند سردم های زرین این دوره از جشنواره را به خود اختصاص دهند.
حسین غرقی ادامه داد: همچنین در بخش ضرب نوین و آواز کلاسیک هم محسن بحریان و محمد رضا نعمت الهی در رده سنی ۳۱ تا ۴۰ سال موفق به کسب سردم زرین شدند و علیرضا نعمت الهی از فارس در رده سنی ۱۹ تا ۳۰ سال هم در بخش ضرب نوین و آواز کلاسیک دیپلم افتخار گرفت.
وی اضافه کرد: در این جشنواره مرشدان راه یافته به مرحله نهایی به مدت ۶ دقیقه در ۲ بخش ضرب نوازی سنتی و مدرن به هنرنمایی پرداختند و ۱۱ داور مطرح کشور، آواها و نواهای مرشدان را مورد قضاوت قرار دادند.
سردم؛ جایگاه مرشد
سردم محلی منزه و قابل احترام است که مرشد بتواند با تسلط به فضای گود مقدس رسم تشریفات و آداب تعارف های زورخانه ای را در حق مستمعین داخل و خارج ادا کند.
رسم است که سردم را با پرهای طاووس و قو زینت می دهند چون در روزگاران قدیم این قبیل پرها را جنگجویان و سرداران جنگی به کلاه خودهای خود نصب می کردند.
نمای سکوی سردم را از سنگ مرمر و یا چوب گردو می سازند و بر بالای آن غرفه ای برپا می دارند که یک طاق نصرت زینت بخش آن است.
جای مرشد در کنار در ورودی و نشیمنگاه او بر سکوی نسبتا مرتفعی است که طاق های هلالی یا مربع شکل دارد که یک یا چند زنگ به آن آویخته اند.
به گزارش ایرنا، ورزش زورخانهای و پهلوانی نمادی گرانبها از فرهنگ، هویت دینی، ملی و تاریخی ایرانیان است که در آن پهلوانان زیادی پرورش یافته که اخلاق مدار وبه اصطلاح مرام مشتی گری داشته اند و ریش خود را برای حفظ حرمت به بزرگترها، گذشت و مردانگی به گرو می گذاشتند.
در گذشته ها رسم بر این بوده است که هر گاه در محله ای و یا خانواده ای اختلافی به وجود می آمده برای حل آن به سراغ پهلوانان و افراد مورد امین مردم می رفتند و این سنت نیز اگرچه این روزها کمرنگ شده اما هنوز هم در محله های قدیمی پا برجاست .
ورزش زورخانه ای و پهلوانی چگونه کلید خورد
روایت است در جنگ دلاورانه مولای متقیان حضرت علی (ع) با عمرو بن عبدود پهلوان معروف عرب و از برترین جنگجویان قریش که در جنگ خندق به دست امام علی(ع) کشته شد، پس از آنکه عمرو، آب دهان بر چهرهاش انداخت، امام علی چند لحظه از جنگیدن دست کشید تا خشم خود را فرونشاند، و سپس عمرو را کشت.
همچنین روایت شده است که پیامبر گرامی اسلام(ص) ضربه علیبنابیطالب(ع) بر عمرو بن عبدود را در این جنگ، برتر از عبادت همه انسانها دانسته است.
به پاس این پیروزی ۱۷ شوال ( بیستم خردادماه ) در تقویم جمهوری اسلامی ایران به روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای نام گذاری شده است و فرا رسیدن این روز یادآور نگاهی خاص به ورزشی ملی، مذهبی با پیشینهای تاریخی است.
پوریای ولی و تختی نماد ورزشکاران زورخانه ای
بر اساس آنچه که در تاریخ به ثبت رسیده است زورخانه حدود ۷۰۰ سال پیش ( قرن هفتم خورشیدی ) توسط فردی به نام محمود و معروف به پوریای ولی که اهل خوارزم بوده است درایران بنا نهاده شده است.
بسیاری از زورخانه های کشورمان به نام پوریای ولی و جهان پهلوان تختی نامگذاری شده اند، مردانی که به مرام و مسلک پهلوانی و گذشت شهرت داشتند و بسیاری از ورزشکاران زورخانه ای خود را مرید این ها می دانند و به مولا علی( ع) اقتدا می کنند.
در ورزش زورخانه ای نیز ورزشکاران به رتبه های مختلفی تقسیم می شوند که آخرین و برترین آن رتبه نهم است که ورزشکار بعد از ۴۵ سال ورزش کردن و داشتن حداقل ۶۵ سال سن به هنگام آمدن و یا رفتن از در زورخانه، مرشد برای او زنگ میزند که به این ورزشکاران، زنگی میگویند، ورزشکارانی که تعدادشان هم در کشور کم است.
زنگ،ضرب، میاندار (ورزشکار رهبر عملیات زورخانه ای) میل، میل بازی، میل سبک و سنگین، کباده، سنگ و تخت شنو از جمله ابزاری است که در ورزش های زورخانه ای استفاده می شود.
نظر شما