به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از خبرگزاری رویترز؛ "کریستالینا جئورجیوا" مدیرعامل این نهاد وام دهنده جهانی گفت: ارزیابی های تازه نشان می دهد که فجایع زیست محیطی در خاورمیانه به صورت میانگین سالانه هفت میلیون نفر را مصدوم و آواره می کند و موجب مرگ بیش از ۲۶۰۰ تن و وارد شدن زیان های مادی به میزان ۲ میلیارد دلار می شود.
وی افزود: سیاهه این فجایع مانند خشکسالی ها در شمال آفریقا، سومالی و ایران، همه گیری ها و هجوم گله های ملخ به شاخ آفریقا، روان شدن سیلاب های شدید در قفقاز و آسیای میانه، به سرعت طولانی تر می شود.
بر اساس این ارزیابی ها؛ تحلیل داده های مربوط به قرن گذشته نشانگر افزایش دما تا ۱.۵ درجه سانتیگراد در این منطقه است که ۲ برابر میزان افزایش دمای جهانی است که ۰.۷ درجه بود.
جئورجیوا افزود: رخدادهای شدید آب و هوایی معمولا رشد سرانه اقتصادی را یک تا ۲ درصد در سال کاهش می دهد.
به موجب این اطلاعات و داده ها، تغییرات اقلیمی بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران را درگیر کرده است؛ کارشناسان امداد معتقدند عبور از بحران ناشی از این تغییرات، با تجهیزات و همچنین مهارت های جدید محقق می شود.
تغییرات اقلیمی در قالب یک دوره خشکسالی، کمبود آب یا بیآبی متوالی، افزایش سالانه دمای هوا، افزایش آلودگی هوای شهرهای بزرگ، وقوع سیلها و طوفانهای شدید و گسترده ظهور کرده و اثرات بیسابقهای دارند. این تغییرات اقلیمی بهخصوص تغییرات آب و هوایی، محیط زیست انسان را به محیطی سختتر و نابسامان تبدیل کرده است.
انسان از ابتدای حضورش بروی زمین، همواره با حوادث و بحران های زیادی دسته پنجه نرم کرده است؛ برخی از این بلایا دست پخت خودش بوده؛ که انسانساخت نامیده می شود؛ همانند جنگ و شورش ها، آلودگی هوا و بسیاری از این شکل از بحران های انسان ساخت، است؛ یکی از آنها که همچنان روزانه جان هزاران نفر در سراسر جهان را می گیرد؛ همین ویروس کرونا است؛ که با دخالت های بی جای بشر در جوامع انسانی گسترش یافت و همه گیر شد و حدود دو سال است که همه جهان را تحت تاثیر قرار داده است.
بلایای طبیعی، شکل دیگر از حوادث است و به مجموعهای از حوادث زیانبار گفته میشود که منشاء انسانی ندارند. این حوادث معمولاً غیرقابل پیشبینی بوده و یا حداقل از مدتهای طولانی قبل نمیتوان وقوع آنها را پیشبینی کرد. هر یک از عناصر جوی به تنهایی میتواند بلایای مهمی مانند افزایش دما و گرمازدگی، سرعتهای زیاد باد و وقوع توفان، بارشهای تندری و وقوع تگرگ، یخبندان و سرمازدگی را ایجاد کند اما بیشترین خسارات جانی و مالی بر اثر پدیدههای جوی ترکیبی و خطرات ثانویه ناشی از آنها مانند توفان، رعد و برق، خشکسالیها، سیل و آتش سوزی است.
بلایای طبیعی پدیدههای ناشی از عواملی تحمیلی بر طبیعت شامل آلودگی هوا، بارانهای اسیدی، افزایش گاز کربنیک و آلایندهها در جو و اثرات گلخانهای ناشی از آنها، نازک شدن لایه ازن هستند که البته دستهای از پدیدههای ناشی از سازوکار و ساختار عوامل طبیعی همچون زلزله، سیل، خشکسالی، بیابان زایی، پیشروی آب دریاها در خشکی را نیز شامل میشود.
طبق آمار موجود، سه درصد از مجموع شهرهای ایران در نواحی کم خطر قرار دارند؛ از ۴۳ مورد حوادث غیر مترقبه ممکن در کل جهان نزدیک به ۳۲ مورد آن در کشورمان ایران تجربه شده است که شایعترین این حوادث عبارتاند از زلزله، سیل، خشکسالی، فرونشست زمین، آفات محصولات کشاورزی- دامی و آتشسوزی جنگلها. ایران که جز ۱۰ کشور بلاخیز، ششمین کشور زلزلهخیز و چهارمین کشور سیلخیز در جهان است، در حالی ۶ درصد تلفات بلایای طبیعی جهان را به خود اختصاص داده که فقط یک درصد جمعیت جهان را دارد.
نظر شما