۲۱ فروردین ۱۴۰۱، ۸:۳۰
کد خبرنگار: 1291
کد خبر: 84709486
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

سوخت‌نگاری، تکنیک هنری ایجاد نقوش روی چوب

۲۱ فروردین ۱۴۰۱، ۸:۳۰
کد خبر: 84709486
سوخت‌نگاری، تکنیک هنری ایجاد نقوش روی چوب

شهرکرد- ایرنا- یکی از صنایع چهارمحال و بختیاری که این روزها مورد توجه جوانان قرار گرفته است، سوخت‌نگاری (آذرنگاری) است، که از آن به عنوان تکنیکی هنری برای خلق نقوش روی چوب، چرم و نی یاد می‌کنند.

به گزارش ایرنا، سوخت‌نگاری (آذرنگاری) نوعی تکنیک هنری است که در آن هنرمند، نقش‌ها و طرح‌های تزئینی را با استفاده از هویه بر روی چوب، چرم و نی خلق می‌کند.

در سوخت‌نگاری (آذرنگاری)، رنگ‌های ایجاد شده بر روی چوب شامل طلایی، قهوه‌ای و مشکی است که روشن و تیره شدن رنگ‌ها به سرعت دستان هنرمند بستگی دارد و هر چه‌قدر سرعت دست کمتر باشد، رنگ‌های ایجادی تیره تر و هر چه سرعت دست بالاتر رود، رنگ‌ها روشن‌تر خواهد شد.

رنگ‌های ایجاد شده روی چوب که به‌دنبال سوزاندن روی چوب ایجاد می شوند، هم‌خوانی زیادی با یک‌دیگر دارند و به‌همین علت آثار سوخت‌نگاری جلوه و زیبایی جذابی را در دیدگان هنردوستان خلق می‌کند، به‌طوری که این جذابیت در سبک‌های دیگر نقاشی دیده نمی‌شود.

هنرجویان سوخت‌نگاری باید با سایه روشن و تکنیک‌های نقاشی آشنا باشند

سوخت‌نگاری، تکنیک هنری ایجاد نقوش بر روی چوب

هنرمند صنایع‌دستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری با سابقه ۱۰ ساله در هنرهای طراحی، نقاشی و سوخت‌نگاری (آذرنگاری) در این باره گفت: هنرجویان این رشته ابتدا باید با سایه روشن و تکنیک‌های نقاشی آشنایی داشته باشند و سپس برای یادگیری تکنیک‌های سوخت‌نگاری اقدام کنند.

علیرضا روشنی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: هویه، ابزار اصلی مورد نیاز برای سوخت‌نگاری (آذرنگاری) بوده که شامل انواع هویه‌های ۴۰ و ۶۰ وات است.

وی قیمت هر دستگاه هویه را یک میلیون و ۵۰۰ تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال دانست و افزود: تهیه این ابزار آسان و در تمامی فروشگاه‌های لوازم الکترونیکی موجود و قابل خرید است.

روشنی تصریح کرد: البته هویه‌های موجود در بازار عمرهای به نسبت کوتاهی دارند و به‌علت برخورداری از دسته‌های بلند، برای انجام کارهای دقیق قابل استفاده نیستند.

وی نبود هویه‌های مخصوص و مناسب را از مهمترین مشکلات فعالان این رشته دانست و یادآور شد: به‌همین علت هویه‌های دست‌ساز مخصوص سوخت‌نگاری (آذرنگاری) شامل ترانس، دیمر و دسته خوش‌دست طراحی و ساخته شده که بهترین گزینه برای تولید محصولات در این رشته است.

این هنرمند فعال در حوزه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: برای تولید محصولات مرتبط با سوخت‌نگاری (آذرنگاری) می‌توان از چوب‌های مختلف استفاده کرد اما برای خلق رنگ‌های طلایی و قهوه‌ای فقط از چوب‌های دارای رنگ روشن مانند اَفرا، نارنج، گلابی و صنوبر بهره‌گیری می‌شود.

سوخت‌نگاری، تکنیک هنری ایجاد نقوش بر روی چوب

وی با اشاره به نوپایی و ناشناخته بودن رشته سوخت‌نگاری گفت: هنرجویان آذرنگاری روزبه‌روز در حال شناخت این رشته و فراگیری تکنیک‌های مرتبط با آن هستند.

روشنی تاکید کرد: افزایش سه چهار برابری قیمت چوب نسبت به سال‌های گذشته باعث بروز مشکلاتی برای تولید آثار هنری در رشته سوخت‌نگاری (آذرنگاری) و سخت شدن ادامه فعالیت هنرمندان این رشته شده است.

وی هزینه مورد نیاز برای آغاز فعالیت در رشته سوخت‌نگاری (آذرنگاری) را ۱۰ میلیون ریال دانست و افزود: این میزان سرمایه‌گذاری پایین در صورتی پاسخ‌گو است که بتوان چوب را با قیمت مناسب خریداری و بازاریابی برای فروش تولیدات را تقویت کرد.

هنرمند فعال چهارمحال و بختیاری در رشته سوخت‌نگاری (آذرنگاری) تصریح کرد: آثار هنرمندان ایرانی این رشته نسبت به هنرمندان سایر کشورها از کیفیت بالاتری برخوردار است و در همین راستا لزوم بازاریابی خارجی برای عرضه محصولات باید مورد توجه قرار گیرد.

وی یادآور شد: البته خلاقیت در تولید آثار هنری مرتبط با رشته سوخت‌نگاری (آذرنگاری) بین هنرمندان ایرانی کم است و برای ورود به بازارهای جهانی بایستی این مهم تقویت شود.

روشنی اظهار داشت: سوخت‌نگاری (آذرنگاری) در میان سایر رشته‌های صنایع‌دستی و هنرهای سنتی مورد کم‌لطفی قرار گرفته و امید است حمایت‌های مسوولان مرتبط از هنرمندان این بخش بیشتر شود.

کمتر از ۱۰ نفر در چهارمحال و بختیاری در رشته سوخت‌نگاری فعالیت دارند

سوخت‌نگاری، تکنیک هنری ایجاد نقوش بر روی چوب

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: هنرمندان فعال در رشته سوخت‌نگاری (آذرنگاری) در استان هم‌اکنون کمتر از ۱۰ نفر هستند.

اسماعیل رمضانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: گرانی مواد اولیه از مهم‌ترین مشکلات هنرمندان صنایع‌دستی و هنرهای سنتی از جمله فعالان حوزه سوخت‌نگاری (آذرنگاری) به‌شمار می‌رود.

وی افزود: پیگیری‌هایی برای جذب سرمایه‌گذار به‌منظور تامین مواد اولیه مورد نیاز رشته‌های صنایع‌دستی و هنرهای سنتی به‌صورت عمده و ارائه آن به هنرمندان با قیمت پایین‌تر از بازار در دستور کار قرار دارد اما هنوز به نتیجه نرسیده است.

رمضانی تصریح کرد: معرفی هنرمندان صنایع‌دستی و هنرهای سنتی برای بهره‌مندی از بیمه تامین اجتماعی با محدودیت‌هایی در سطح ملی همراه است اما هنرمندان فعال استان می‌توانند تا زمان رفع محدودیت‌ها از مزیت‌های صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان، عشایر بهره‌مند شوند.

به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری افزون‌بر ۱۲ هزار هنرمند شهری، روستایی و عشایری صنایع‌دستی و هنرهای سنتی دارد که از این تعداد پنج هزار و ۵۰۰ تا ۶ هزار نفر در فصل‌های مختلف سال فعالیت می‌کنند.

بافته‌های داری مانند فرش‌بافی، گلیم‌بافی، جاجیم‌بافی و قالی‌بافی، چوخابافی، نمدمالی، کلاه‌مالی، گیوه دوزی، سرمه‌دوزی، منبت‌کاری، سفال‌گری، خورجین‌بافی، بافت سیاه چادر، قفل‌سازی، حجاری (سنگ‌تراشی)، گره‌چینی، احجام فلزی، خاتم و مشتقات آن‌ها از مهم‌ترین صنایع‌دستی و هنرهای سنتی شهری، روستایی و عشایری چهارمحال و بختیاری به‌شمار می‌رود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha