آن طور که مسوولان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد می گویند: ۷۰ درصد از دیمزارهای گندم مناطق گرمسیری استان به دلیل خشکسالی خسارت دیده اند اما آنان با توجه به پیش بینی بارش ۱۰ میلی متری باران در آخرین روزهای فروردین ماه امسال از سوی هواشناسی ابرازامیدواری می کنند که میزان خسارت این محصولات در مناطقی مانند باشت و کهگیلویه کمتر شود.
بارندگی های جدی سال زراعی جاری از ۲۰ آذر ماه سال ۱۴۰۰ در کهگیلویه و بویراحمد آغاز شد این در حالی است که میانگین بلندمدت بارندگی مهرماه در شهر یاسوج مرکز استان ۵.۲، آبان ۱۰۰ و بارندگی آذرماه در این شهر۱۳۸.۴میلی متر بوده است.
همچنین میانگین بلندمدت بارندگی های مهرماه گچساران ۲.۷، آبان ماه ۳۶.۵ و آذرماه ۹۵ میلی متر بوده است و میانگین بلندمدت بارندگی مهر ماه شهر دهدشت کمتر از یک میلی متر، آبان ماه ۵۲.۵ و آذرماه ۱۲۰.۹ میلی متر به ثبت رسیده است.
اما بخش عمده ای از خسارت های خشکسالی به ویژه در مناطق جنوبی استان مربوط به کم بارشی اسفند و فروردین است به طوری که شهرستان های گرمسیری نظیر گچساران و بهمئی ۶۰ روز گذشته شاهد بارندگی اثرگذاری نبوده اند.
بهره برداران تولید گندم در کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به تجربه کمبود ماشین های کشاورزی برداشت محصولات زراعی در سال های گذشته همچنین نگران در دسترس نبودن این تجهیزات هستند.
با وجود این دغدغه ها اما افزایش ۲ برابری قیمت خرید تضمینی گندم باعث شده که بهره برداران نسبت به جبران بخشی از هزینه های خود امیدوار باشند.
افزایش ۲ برابری قیمت خرید تضمینی
خرید محصولات کشاورزی به ویژه گندم به قیمت مناسب یکی از دغدغه های همیشگی کشاورزان کهگیلویه و بویراحمد است،آنان با اشاره به اینکه معیشت خانواده هایشان با درآمد حاصل از تولید محصولات زراعی تامین می شود و همچنین هزینه های زیادی برای تامین بذر،کود و ماشین های کشاورزی متحمل می شوند خواهان قیمت منصفانه محصولات تولیدی هستند که خوشبختانه امسال دولت با افزایش ۲ برابری بهای گندم تاحدودی به انتظارات آنان پاسخ داده شده است.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی کهگیلویه و بویراحمد گفت:نرخ خرید تضمینی محصول استراتژیک گندم امسال نسبت به پارسال ۲ برابر شده است.
ابوالحسن صداقت کیش تاکید کرد: قیمت خرید تضمینی هر کیلو گرم گندم امسال ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده و این در حالی است که پارسال هر کیلوگرم گندم کمتر از پنج هزار و ۵۰۰ تومان خریداری شده بود.
بهای خرید تضمینی محصول دانه های روغنی کلزا هنوز اعلام نشده است این محصول پارسال هر کیلویی ۱۱ هزار تومان از بهره برداران خریداری شد.
وی بیان کرد: برنامه ریزی لازم برای شروع خرید تضمینی گندم و دانه روغنی کلزا در کهگیلویه و بویراحمد فراهم شده است.
صداقت کیش تصریح کرد: ساماندهی بازسکول ها به منظور اندازه گیری دقیق وزن محصولات، پیش بینی کارشاسان خرید و آماده سازی دیگر امکانات خرید تضمینی انجام شده است.
مطالبات بهره برداران کی پرداخت می شود؟
وصول به موقع مطالبات بهره بردارانی که محصولات زراعی خود را به دولت می فروشند از دیگر دغدغه های این قشر زحمتکش است که براساس وعده مدیرکل غله و خدمات بازرگانی کهگیلویه و بویراحمد نسبت به تحقق آن امیدوار هستند.
وی گفت: پول خرید تضمینی محصولات زراعی نیز یک تا حداکثر هفت روز پس از تحویل محصولات به حساب بهره برداران واریز می شود.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی کهگیلویه و بویراحمد به بهره بردارانی که قصد فروش محصولات خود به دولت را دارند خواست تا مشخصات و شماره حساب خود را به طور دقیق در سامانه خرید تضمینی وارد کنند تا روند پرداخت مطالبات آنان در کمترین زمان ممکن صورت گیرد.
پیش بینی ماشین آلات کشاورزی
رئیس اداره امور فناوری های مکانیزه سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۲۸۲ دستگاه ماشین آلات کشاورزی برای برداشت محصولات کشاورزی در استان پیش بینی شده است.
سیامک شفائی اضافه کرد: ۲۲۱ دستگاه ماشین آلات کشاورزی مهاجر از استان های فارس ، خوزستان و اصفهان و همچنین ۶۱ دستگاه ماشین آلات بومی کار برداشت محصولات زراعی کهگیلویه و بویراحمد را به عهده دارند.
وی بیان کرد: همچنین برای هر یک ماشین های کشاورزی که در برداشت محصولات زراعی استان مشارکت دارند روزانه ۲۰۰ لیتر سوخت پیش بینی شده که پس از راستی آزمایی فعالیت آنان در برداشت اختصاص می یابد.
پیش بینی مراکز خرید
جهاد کشاورزی با پیش بینی ۱۱ مرکز خرید در تکاپو است تا محصولات زراعی تولید شده بهره برداران کهگیلویه و بویراحمدی را از آنان تحویل بگیرد تا ضمن تضمین درآمد محصولات گندم و کلزا نیازهای استان به این محصولات را برطرف و از قاچاق آن از سوی سودجویان پیشگیری کند.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: برداشت محصولات زراعی استان از اوایل هفته آینده آغاز می شود و ۱۱ مرکز در شهرستان های مختلف استان برای خرید تضمینی پیش بینی شده است.
خسارت کم بارانی به محصولات زراعی
راستین نسب بیان کرد:۷۰ درصد از کشتزارهای دیم محصولات زراعی به ویژه گندم مناطق گرمسیری استان به دلیل کم بارانی های امسال دچار خسارت شده است.
وی اظهار داشت: بیشترین خسارت خشکسالی های امسال در مناطق باباکلان و بی بی حکیمه در شهرستان گچساران به میزان ۹۰درصد برآورد شده است.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد پیش بینی کرد که امسال ۳۰ هزار تن گندم سیلویی مازاد بر مصرف کشاورزان کهگیلویه و بویراحمد خریداری شود.
راستین نسب در مورد گندم بذری نیز گفت: میزان خسارت به این محصول به دلیل زمین های مرغوب و نوع بذر کمتر است و انتظار می رود ۹ هزار تن گندم بذری در استان برداشت شود.
وی عنوان کرد: میزان خرید تضمینی دانه های روغنی کلزا نیز ۲ هزار تن پیش بینی شده است.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: پاییز سال ۱۴۰۰ بیش از ۹۴ هزار هکتار از مزارع این استان زیر کشت محصولات زراعی پاییزه مانند گندم، کلزا،جو، کاملینا و چغندر قند رفته بود.
وی بیان کرد: پاییز پارسال گندم آبی در ۱۸ هزار هکتار و گندم دیم در ۵۵هزار هکتار ،جو آبی در ۲هزار هکتار، جو دیم در۱۸هزار هکتار ، دانه های روغنی کلزا در یک هزار و ۲۰۰هکتار، کاملینا ۵۳ هکتار و چغندر قند در ۳۰ هکتار از مزارع مناطق گرمسیری و سردسیری استان کشت شده است.
راستین نسب اظهار داشت: پاییز سال ۱۴۰۰ کشت محصولات زراعی در ۱۳۱ هزار هکتار از مزارع این استان هدفگذاری شده بود اما تاخیر در بارندگی باعث شد میزان کشت کمتر از برنامه ریزی باشد.
البته دولت هر ساله محصول جو را نیز در کهگیلویه و بویراحمد از بهره برداران خریداری می کند که به دلیل پایین بودن قیمت آن با استقبال بهره برداران مواجه نمی شود.
نیمه نخست سال ۱۴۰۰، به میزان ۳۸هزار و ۷۵۲ تن گندم ، افزون بر ۲۰ هزار تن جو و یک هزار و۵۱۳ تن کلزا در مزارع کهگیلویه و بویراحمد برداشت شد.
۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که ۱۶۰ هزار هکتار آن زراعی است.
بهره برداران کهگیلویه و بویراحمد سالیانه ۹۷۲هزار تن محصول کشاورزی تولید می کنند.
نظر شما