۲۹ فروردین ۱۴۰۱، ۱۱:۱۴
کد خبر: 84721161
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

ادامه تنش های مرزی بین تاجیکستان و قرقیزستان؛ مرزنشینان دعوت به خویشتنداری شدند

تهران - ایرنا - رئیسان جمهوری تاجیکستان و قرقیزستان از مرزنشینان خود خواستند تا با خویشتنداری و کنترل احساسات از درگیری های مرزی با شهروندان کشورهای همسایه خودداری کنند.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا رئیس جمهوری تاجیکستان به دنبال درگیریهای مرزی هفته گذشته این کشور با قرقیزستان با سفر به شهر مرزی اسفره  و دیدار با مردم این منطقه،گفت: «یک بار دیگر به ساکنان اسفره یادآوری می کنم که باید با همسایگان خود در فضای تفاهم متقابل و حسن همجواری زندگی و ارتباط دوستانه برقرار کرده، بردبار باشند و تسلیم احساسات نشوند».

امامعلی رحمان تاکید کرد: حل مسائل مرزی-سرزمینی، هماهنگی مرزهای دولتی و تعیین مرزهای آن فرآیندی بسیار پیچیده است و مستلزم صرف زمان و تلاش فراوان متخصصان است.

رحمان گفت: «تاجیکستان حامی قاطع مذاکره و یافتن راه حل سودمند برای مشکلات موجود با در نظر گرفتن منافع ملی هر دو طرف است. من بار دیگر تأکید می کنم که مسائل مرزی بین دو کشور تنها از طریق مذاکره حل می شود و راه دیگری وجود ندارد.» 


ادامه تنش های مرزی بین تاجیکستان و قرقیزستان؛ مرزنشینان دعوت به خویشتنداری شدند

رئیس جمهوری تاجیکستان خاطرنشان کرد: «نباید فراموش کرد که ما تاجیک ها به عنوان یکی از قدیمی ترین ملت های جهان در طول تاریخ طولانی خود، همه مشکلات و مسائل نوظهور را به طور منطقی و با خویشتنداری و صبر حل کرده ایم.»

رحمان گفت: «من کاملاً به احساس بالای خودآگاهی ملی و میهن پرستی ساکنان سرافراز شهر باستانی اسفره ایمان و به آن اعتماد دارم و با کمال خرسندی متذکر می شوم که جوانان اسفرایی پیشرو و آغازگر همه اقدامات سازنده هستند.»

جباروف: مردم و رسانه های قرقیزستان از توهین به رهبران کشورهای همسایه پرهیز کنند


«سادیر جباروف» رئیس جمهوی قرقیزستان نیز در صفحه فیسبوک خود از مردم، روزنامه نگاران و وبلاگ نویسان این کشور درخواست کرد که به مردم و رهبران کشورهایی که قرقیزستان با آنها مشکل مرزی دارد توهین نکنند.

جباروف نوشت: «زمانی که صحبت از مسائل درگیری با کشورهای همسایه می شود، به خود اجازه ندهید که مطالب مختلف رسانه ای که اطلاعات را تحریف و به رهبران این کشورها توهین می کند، پخش کنید. این با معیارهای اخلاقی و اخلاقی مطابقت ندارد. این توهین ها، تنها  باعث بروز اختلافات بیشتر و  نزاع بین دو ملت می شود.»


ادامه تنش های مرزی بین تاجیکستان و قرقیزستان؛ مرزنشینان دعوت به خویشتنداری شدند


وی به مردم قرقیزستان قول داد که موضوع تحدید حدود مرزها تا سال ۲۰۲۵ حل شود. جباروف اظهار داشت: «مشکلات مرزی اکنون ۳۰ سال است که حل نشده و  نیاز به دقت و آینده نگری زیادی دارد. مذاکرات در حال انجام است و  من قصد دارم این موضوع را قبل از پایان دوره ریاست جمهوری خود حل کنم».

سابقه اختلافات مرزی بین تاجیکستان و قرقیزستان 

پس از استقلال کشورهای آسیای میانه از شوروی سابق، میان این کشورها به ویژه ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان اختلافات مرزی وجود دارد و این کشورها تاکنون به‌طور کامل برای حل این اختلافات به نتیجه نرسیده‌اند. قرقیزستان و ازبکستان بر سر حدود ۳۰۰ کیلومتر از یک‌هزار کیلومتر مرز مشترک اختلاف دارند. تاجیکستان و قرقیزستان نیز از ۹۸۷ کیلومتر مرز مشترک بین دو کشور تا امروز در مجموع ۶۶۳.۷ کیلومتر را مشخص و علامت‌گذاری کرده‌اند.  

اختلافات مرزی قرقیزستان با تاجیکستان باعث چندین بحران از جمله درگیری‌های مسلحانه بین ساکنان دو طرف در مناطق لیلک و بادکند قرقیزستان با نواحی اسفره و باباجان غفورف تاجیکستان شده‌است. تنها در سال ۲۰۱۴ در مرز قرقیزستان با تاجیکستان ۳۰ درگیری رخ داد که زخمی‌های نیز دربرداشت. قرقیزستان در ابتدای سال ۲۰۱۴ در پی یک نزاع، مرزهایش با تاجیکستان را برای سه ماه بست و سفیرش را از دوشنبه فراخواند.

 تاجیکستان از سال ۲۰۰۲ در چارچوب کمیسیون بین دولتی تعیین حدود و تعیین مرز بین دو کشور با جمهوری قرقیزستان مذاکره می کند.

تا امروز بیش از ۱۷۰ جلسه و مذاکره بین هیات های کمیسیون بین دولتی و کارگروه ها درمورد مسائل تحدید حدود و تعیین مرزهای دولتی برگزار شده است.

در نتیجه فعالیت ۲۰ ساله کمیسیون، ۶۶۳.۷ کیلومتر از ۹۸۷ کیلومتر مرز دو کشور یعنی ۶۸.۴ درصد خط مرزی شناسایی و مورد توافق قرار گرفته است.


ادامه تنش های مرزی بین تاجیکستان و قرقیزستان؛ مرزنشینان دعوت به خویشتنداری شدند


در آخرین تنش های مرزی بین دو طرف، ۱۲ آوریل (۲۳ فروردین) در مرز تاجیکستان و قرقیزستان درگیری دیگری بین مرزبانان دو کشور رخ داد. یک مرزبان ۲۷ ساله تاجیک به نام زویر سعیدوماروف در تیراندازی کشته شد. تیراندازی پس از نشست نمایندگان مناطق مرزی متوقف شد.


در ۱۳ آوریل ( ۲۴ فروردین)، نشست هیات های تاجیکستان و قرقیزستان در گذرگاه مرزی "اوچی-کالاچا" - "کولوندو" برگزار شد. و با توافق بر سر خروج نیروها از مرز به مکان های دائمی، روشن شدن علت حادثه و سایر توافقات در بخش های امنیتی و کشاورزی به پایان رسید.
 

ادامه تنش های مرزی بین تاجیکستان و قرقیزستان؛ مرزنشینان دعوت به خویشتنداری شدند

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha