به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از روزنامه واشنگتن پست؛ هنگامی که ایالات متحده در اوایل دهه ۲۰۱۰ می خواست ناوگان بالگرد برای ارتش افغانستان تهیه کند، خرید بالگرد می – ۱۷ از یک شرکت دولتی صادرات تسلیحات روسیه را پیشنهاد کرد.
این پیشنهاد، نمایندگان کنگره امریکا را خشمگین کرد که می گفتند بایستی یک شرکت تسلیحاتی این کشور انتخاب می شد. اما پنتاگون بر این انتخاب پافشاری کرد، به این علت که بالگردهای روسیه نسبتا ارزان هستند، عملکرد خوبی در بخش های صحرایی و کوهستانی افغانستان نشان داده اند و خلبانان افغان با کاربرد آنها اشنا هستند.
در حالی که نه کنگره امریکا و نه کرملین پیش بینی نمی کردند که نزدیک به ۱۰ سال بعد، این ۱۶ فروند بالگرد نفربر در چارچوب کمک های تسلیحاتی ایالات متحده به اوکراین، در واکنش به حمله روسیه و همچنین در پی به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، علیه نیروهای روسیه به کار برده شوند.
جو بایدن در سخنان هفته گذشته خود در باره کمک امنیتی ۸۰۰ میلیون دلاری به کی یف، به سرنوشت این بالگردها اشاره ای نکرد و تنها گفت که ارسال بالگردهای اضافی را تصویب کرده که شامل سامانه های توپخانه و مهمات توپخانه و نفربر زرهی می شود.
این بالگردها که هم زمان با تشدید حملات روسیه به شرق و جنوب اوکراین ارسال می شود، توانایی مسلح شدن به توپ و راکت را برای حمله و برعهده گرفتن نقش تهاجمی و حمایت نزدیک هوایی دارند.
به گفته منابع آگاه که می خواستند ناشناس بمانند؛ درخواست شخصی ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین در تماس تلفنی از بایدن برای بالگرد، منجر به افزوده شدن این بالگردها به تازه ترین بسته امنیتی شده است.
راب لی عضو بلندپایه اندیشکده موسسه پژوهش سیاست خارجی که بر سیاست های دفاعی روسیه متمرکز است، می گوید اوکراین می تواند از این نوع بالگرد برای نقل و انتقال نیروهای نظامی شامل عملیات ویژه، تخلیه زخمی ها، انتقال مهمات و دیگر تدارکات و پشتیبانی و حمله به اهداف روسیه شامل نیروها یا زیرساخت ها بهره برداری کند. هر اندازه شمار بالگردهایش بیشتر شود، می تواند رفتار تهاجمی تری داشته باشد.
به گفته مایک کافکا سخنگوی پنتاگون؛ ایالات متحده در مجموع با تحویل ۱۶ فروند بالگرد می – ۱۷ به اوکراین موافقت کرده که در ماه اوت که در پی به قدرت رسیدن طالبان در ماه اوت در کابل و به غنیمت گرفتن میلیاردها دلار تجهیزات نظامی و تسلیحات غربی، در خارج از خاک افغانستان در دست تعمیر و سرویس قرار داشته است.
به گفته مقام های دفاعی آگاه ایالات متحده، این بالگردها در آن هنگام به دولت افغانستان تعلق داشته، اما از آنجا که بهای آنها از جیب مالیات دهندگان آمریکایی و در چارچوب صندوق نیروهای امنیتی افغانستان پرداخت شده بود، پنتاگون در دسامبر به کنگره اطلاع داد که قصد دارد مالکیت این بالگردها را به وزارت دفاع انتقال دهد.
اما در پی موافقت بایدن با انتقال ابن بالگردها به اوکراین، دشواری بعدی انتقال این هواپیماها بوده است. پنج فروند از این بالگردها قبل از دوره طالبان و جنگ اوکراین با توجه به تخصص این کشور در تجهیزات نظامی ساخت اتحاد شوروی سابق، برای تعمیر و نگهداری در این کشور قرار داشته است. ۱۱ فروند دیگر نیز در پایگاه هوایی دیویس مونتان در تیوسان آمریکا قرار دارند که پنتاگون تا چند روز آینده آنها را ارسال خواهد کرد.
سرازیر شدن سیل تسلیحات غربی به اوکراین موجب خشم مسکو شده که به واشنگتن هشدار داده در صورت پایان ندادن به مسلح کردن اوکراین، با پیامدهای غیرقابل پیش بینی روبرو خواهد شد.
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز چهارشنبه گفت: انتقال بالگردهای افغانستان توسط پنتاگون به اوکراین، باید هشداری در باره چگونگی رفتار واشنگتن با هم پیمان امنیتی خود تلقی شود. پنتاگون اکنون بالگردهایی را که برای ارتش افغانستان سفارش داده بود به اوکراین تحویل می دهد. با توجه به این واقعیت که واشنگتن در نهایت افغانستان را تنها گذاشت، آیا سرنوشت این کشور در اوکراین تکرار خواهد شد. خیانت به نزدیک ترین متحد آمریکا، در خون سیاستمداران این کشور جاری است.
مقام های اوکراین ضمن قدردانی از کمک امنیتی واشنگتن، به درخواست برای دریافت تسلیحات پیشرفته بیشتر ادامه می دهند.
اسلواکی در پی پیشنهاد ایالات متحده با جایگزین کردن سامانه دفاع موشکی ضدهواپیمای اس – ۳۰۰ ساخت روسیه با آتشبار موشک های پیشرفته تر پاتریوت، اعلام کرد که این سامانه را در اختیار اوکراین قرار می دهد. دولت های لهستان و جمهوری چک نیز تانک های تی – ۷۲ ساخت روسیه را به اوکراین تحویل داده اند.
ایالات متحده به عنوان بزرگ ترین فروشنده تسلیحات جهان، با پیامد چنین فروش هایی ناآشنا نیست، زیرا بارها با دشمنانی جنگیده که به سلاح های امریکایی مسلح بوده اند یا تسلیحات در اختیار کشورهایی قرار داده که بعدا مرتکب جنایت های وحشیانه شده اند.
نظر شما