به گزارش ایرنا، عشایر کشورمان با وجود اینکه جمعیت کمی را شامل می شوند اما نقش مهمی در تولید و تامین امنیت غذایی کشور ایفا می کنند. این قشر نماد همزیستی مسالمت آمیز با طبیعت هستند و بدون اینکه آسیبی به محیط زیست برسانند علاوه بر تامین نیازهای خود بخشی از نیاز جامعه را با محصولات غذایی تامین می کنند.
با تشکیل سازمان امور عشایر خدمات دولت به این قشر منسجم و پررنگ تر شده است، در دولت سیزدهم اما خدمات به عشایر فزاینده شده به طوری که در سفرهای استانی رییس جمهور به استان های دارای جمعیت عشایر بخش قابل توجهی اعتبار به منظور خدمات رسانی به این قشر اختصاص یافته که استان قزوین نیز جزو آنهاست.
حدود ۲ هزار و ۴۰۰ خانوار عشایری در استان قزوین زندگی می کنند که شغل اصلی آنها دامپروری شامل پرورش دام سبک و اندکی نیز گلیم بافی است.
ایل شاهسوند و کله کوهی که در فصل بهار از مناطقی از بویین زهرا به زرندیه در استان مرکزی کوچ می کنند و همچنین ایلات کلهر که از مناطق پایین دست طارم سفلی به ارتفاعات این منطقه کوچ می کنند، از مهم ترین عشایر استان قزوین محسوب می شوند.
بخشی از اقوام عشایری استان قزوین نیز لک و لر هستند و در بخش های کوهین و طارم سفلی شهرستان قزوین ساکن می باشند.
خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان قزوین به منظور اقدامات اداره امور عشایر سازمان جهاد کشاورزی این استان و خدمات ارایه شده به این قشر با "بهزاد غیاثوند" مدیر این دستگاه به گفت وگو نشست.
ایرنا: در حوزه فرهنگی و آموزشی به عشایر استان قزوین چه خدماتی ارایه می شود؟
خدمات دولت به عشایر امروزه محدود به حوزه های اقتصادی و معیشتی نیست و در حوزه های فرهنگی و آموزشی نیز به این قشر خدمات ارایه می شود.
در این رابطه با دستگاه های مختلف هماهنگ هستیم، به عنوان نمونه با سازمان جهاد کشاورزی و دامپزشکی برای برگزاری دوره های آموزش ، پرورش و نگهداری دام، بهداشت و تغذیه دام سبک و کشت و تولید گیاهان دارویی و همچنین با اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای برگزاری دوره های ساخت و تولید صنایع دستی به ویژه گلیم تعامل داریم و هرساله چندین دوره در این رشته ها برای عشایر استان برگزار می شود.
ایرنا: در حوزه کمک به تامین انرژی و ارتقای رفاه حال عشایر استان قزوین چه اقداماتی انجام شده است؟
سال گذشته در همین رابطه ۱۱۵ پنل خورشیدی را در اختیار جامعه عشایری استان قرار دادیم.
در سال جاری نیز به دنبال تامین اعتبار و تداوم ارایه این پنل ها به خانوارهای عشایری هستیم.
ایرنا: در خصوص مهم ترین طرح های عمرانی در حوزه عشایر در استان قزوین توضیحاتی بفرمایید.
مهم ترین طرح ها در این حوزه شامل طرح های تامین آب شرب و ساخت مخازن، آبرسانی سیار، بهسازی چشمه ها، آبشخور دام و مرمت و بهسازی راه های دسترسی عشایر به شمار می رود.
پارسال از محل اعتبارات دولتی ۱۸ دهانه چشمه بهسازی شد و همچنین ۲۳ مخزن تامین و نگهداری آب و ۱۶۰ آبشخور نیز برای استفاده دام های عشایر استان قزوین نصب و ایجاد شده است.
همچنین ۱۰ کیلومتر خط انتقال آب از محل اعتبارات دولتی برای عشایر استان قزوین را طی سالیان اخیر عملیاتی کرده ایم.
ایرنا: در حوزه راهسازی و ترمیم راه های عشایر چه اقداماتی انجام شده است؟
یکی دیگر از فعالیت های اداره امور عشایر مربوط به بهسازی راه های دسترسی عشایر است که با همکاری راهداری و اداره کل راه و شهرسازی دنبال و پیگیری می شود و در این رابطه طی سالیان اخیر بیش از ۱۰۰ کیلومتر راه مورد استفاده عشایر قزوین ترمیم شده است.
از این میزان سال گذشته ۱۷ کیلومتر راه دسترسی عشایر در مناطق الموت غربی و شرقی و کوهین شهرستان قزوین با اعتبار چهار میلیارد ریال از محل اعتبارات مالیات بر ارزش افزوده مورد مرمت و بهسازی قرار گرفت.
در مجموع حدود ۲ هزار و ۴۰۰ کیلومتر گذرگاه و ایل راه عشایر در استان شناسایی شده که مورد استفاده عشایر و دام های آنهاست که مرمت و بهسازی آنها جهت رفاه حال خانوارهای عشایرنشین در دستور کار قرار دارد.
ایرنا: عشایر استان قزوین آیا امکان دریافت تسهیلات بانکی را برای حوزه کاری خود (دامپروری) دارند؟
عشایر استان قزوین حدود ۳۰۰ هزار راس دام سبک در اختیار دارند و از محل آنها انواع لبنیات و همچنین گوشت تولید می کنند.
عشایر نقش مهمی در تامین امنیت غذایی جامعه دارند به طوری که آمار نشان می دهد حدود یک چهارم گوشت قرمز تولید شده در کشور مختص به این قشر است که گوشتی با کیفیت بسیار بالا و سالم به شمار می رود.
در همین راستا با تاکیدات دولت و هماهنگی های انجام شده به عشایر برای حفظ و اشتغال در حوزه دامپروری سالانه تسهیلات ارزان قیمت و با شرایط نسبتا آسان پرداخت می شود.
در همین رابطه سال گذشته ۱۳ هزار و ۲۵۰ میلیون ریال تسهیلات ارزان قیمت در اختیار عشایر استان قزوین قرار گرفت.
ایرنا: در جریان سفر رییس جمهور آیا اعتباری برای عشایر استان قزوین تخصیص یافت؟
سفر رییس جمهور به قزوین برای جامعه عشایری استان به معنی واقعی کلمه پرخیر و برکت بود.
در این سفر ۵۲ میلیارد تومان اعتبار برای ارایه خدماتی چون تامین آب شرب، آبرسانی سیار و ترمیم و مرمت راه های دسترسی عشایر استان قزوین اختصاص یافت که به زودی به استان ابلاغ می شود بدون شک موجب تحول در ارایه خدمات به این قشر تلاشگر خواهد شد.
نظر شما