به گزارش ایرنا، این کتاب در دو جلد تهیه شده و حاوی مطالبی است که مدیران شهری و جامعه دانشگاهی کشور را با موضوع مدیریت کلانشهرها، چالشها و آینده شهرها، بیشتر آشنا میسازد و اثرات و بنیانهای فکری مطلوب و کاراتری را در ارتباط با مکانیسمهای اجرایی شهر، فراهم میآورد.
در بخشی از دیباچه این کتاب آمده است: نظام مدیریت شهری ایران به سبب تمرکز در ساختار نهادی - سیاسی نسبت به سیستمهای بالادست و نظامهای ملی و منطقهای دارای رابطهای سلسله مراتبی خطی است که آن را به سمت مدیریتی منفعل سوق داده است.
عدم همافزایی و تشریکمساعی بین سازمانها و نهادهای سیاستگذار و اجرایی متعدد از دیگر چالشهای نظام مدیریت فضایی منطقهای است. برخی از محققان حوزه کلانشهری، به وجودآمدن چالشی چون واگرایی سیاسی، به معنای وجود همپوشی قلمروهای مدیریتی و حکومتی متعدد را ناشی از بسط و توسعه فرایندفرآیند شهرنشینی یا همان مسئله مقیاس مناطق کلانشهری دانسته و برخی نیز آن را نتیجه ساختارهای جغرافیایی، تاریخی و اقتصادی تمرکزگرا در سیستم مدیریتی در سطوح مختلف میدانند.
عدم انسجام کافی در تعاملات سیستمی با سطوح فرودست و داخلی، آن را تبدیل به مدیریتی نامنسجم کرده است؛ در نهایت از نظر ابعاد محیطی نیز مدیریت شهری ایران به دلیل عدم برخورداری از بسترهای مناسب سیاسی، اجتماعی، مالی، حقوقی و مشارکت ناکافی کنشگران اجتماعی در محیطی نامساعد در حال فعالیت است.
عناوین مندرج در فصل نخست این کتاب با عنوان جهانی شدن شامل شهرهای جهان در سال ۲۰۱۸، شهر چیست، شهرهای در حال رشد جهان از نظر اندازه و جمعیت، مردم ساکن در شهرهای بزرگ جهان، سبقت دهلی از توکیو تا سال ۲۰۳۰ و خطر ابتلای شهرهای آسیب پذیر به بلایای طبیعی است.
آنچه در فصل دوم با عنوان برنامه ریزی و مدیریت شهری آمده است شامل ویژگی های برنامه ریزی، ویژگی های شهری، برنامه ریزی شهری از دیدگاه سیستمی، عناصر و زیرسیستم های سیستم برنامه ریزی شهری، مدیریت ها و سیاست ها، بررسی مکانیزم اجرایی شهرداری، تعیین مولفه های اساسی سیستم مدیریت شهری و تبیین جایکاه و وظایف مدیریت شهری در نظام های برنامه ریزی و مدیریت اجرایی است.
در فصل سوم هم مطالبی شامل با هم آینده شهری را بسازیم؛ برنامه های توسعه جهانی و دولت های محلی، چشم انداز شهری در حال تغییر، اصول دستور کارنا، گزارش چهارم جهانی در خصوص دموکراسی محلی و تمرکززدایی، بیان و تشریح شده است.
در بخش دیگری از این کتاب مناطق کلان شهری؛پیچیدگی های عصر کلان شهری، مدل های تثبیت شده و در حال ظهور برای مناطق کلان شهری از جمله مدل های مختلف مدیریت کلان شهری، مناطق کلان شهری دموکراتیک و نقش دولت های محلی به عنوان نماینده اتحادیه، اصلاح اداره کلان شهری، نقش سایر رده های دولت در توسعه کلان شهری ذکر شده است.
از دیگر موضوعات عنوان شده در این بخش شامل شکل های نهادینه شده دموکراسی مشارکتی، بودجه های مشارکتی، مهاجرت، ادغام و استقبال از مناطق کلان شهری، برنامه ریزی استراتژیک، توسعه اقتصادی در مناطق کلان شهری، اثرات خارجی منفی و عواقب رقابت، اجرای استراتژی های شهری برای توسعه اقتصاد کلان شهر، ترکیب جذابیت با شمول است.
بیوگرافی مترجمین
سیروان بهرامی، پژوهشگر و محقق در حوزه شهرسازی است، دبیر علمی اولین همایش منطقهای اقتصاد پنهان، انتشار ۱۶ عنوان جلد کتاب، انتشار بیش از ۶۵ مقاله علمی در مجلات معتبر داخلی و خارجی و ۱۶ سال سابقه تدریس در مقاطع مختلف دانشگاهی، عضو بنیاد نخبگان و همچنین دارای پروانه اشتغال نظام مهندسی، طراحی و نظارت در رشته شهرسازی و نیز فعالیت در مناصب دولتی و اجرایی از جمله مشاور فنی شهردار سنندج، معاون مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری، سرپرست پدافند غیرعامل استانداری و همچنین مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری کردستان را در کارنامه خود دارد.
محمدعلی خلیجی هم عضو هیات علمی و مدیرگروه رشته شهرسازی و معماری واحد دانشگاه آزاد اسلامی اهواز، مدیرمسئول فصلنامه سیاستگذاری شهری و منطقه ای، عضو بنیاد ملی نخبگان، همکاری با نشریاتی همچون مجله شهرسازی و معماری، اندیشه جغرافیا، جغرافیا و توسعه، مطالعات شهری و غیره، دارای چند جلد کتاب و بیش از ۳۰ مقاله علمی و دبیر علمی همایش ملی بافت فرسوده و حاشیه نشینی راهکارها و چالشها را در کارنامه خود دارد.
نظر شما