به گزارش ایرنا، در تاریخ ۴ خرداد ماه سال جاری، کره شمالی یک روز پس از پایان سفر چند روزه «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا به آسیا،بار دیگر آزمایش موشکی انجام داد.
به گزارش رویترز، ارتش کره شمالی بامداد چهارشنبه (۴ خرداد) اعلام کرد که سه موشک بالستیک را در کمتر از یک ساعت آزمایش کرده است. این موشکها از منطقه سونان در پیونگ یانگ پایتخت کره شمالی پرتاب شدند.
بایدن در نخستین سفر آسیایی 5 روزه اش، از زمان حضورش در کاخ سفید با «یون سوک یول»، همتای خود در کره جنوبی و «فومیو کیشیدا»، نخستوزیر ژاپن دیدار کرد.
رئیس جمهوری آمریکا پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت (۲۰ مه) سفر 5 روزه خود به آسیا را آغاز کرد.
به دنبال این اقدام کره شمالی، دیپلماتهای ارشد سئول، واشنگتن و توکیو با انتشار بیانیه مشترکی پرتاب اخیر موشکهای بالستیک پیونگ یانگ را بشدت محکوم کردند.
به گزارش رویترز، «پارک جین» وزیر امور خارجه کره جنوبی به همراه همتایان آمریکایی و ژاپنی خود برای پیشبرد همکاری امنیتی سه جانبه توافق کردند.
این سه دیپلمات بلندپایه با تأکید بر اینکه کره شمالی از مهر ۱۴۰۰ به طور قابل توجهی آزمایشهای موشکی بالستیک خود را افزایش داده است، از پیونگ یانگ خواستند به سرعت اقداماتی را که ناقض قوانین بین المللی است متوقف کند.
آنها همچنین از شکست شورای امنیت سازمان ملل در تصویب قطعنامهای در پاسخ به آنچه اقداماتی وقیحانه و مکرر از سوی یک رژیم منزوی خوانده شده است، ابراز تاسف کردند.
آمریکا نیز در تاریخ ۶ خرداد سال جاری، در پی ناکامی در پیشبرد اهدافش در شورای امنیت سازمان ملل متحد، تحریم هایی را علیه دو بانک روس، یک شرکت کره شمالی و یک فرد متهم به حمایت از برنامه تسلیحاتی پیونگ یانگ وضع کرد.
این اقدام آمریکا یک روز پس از آن صورت گرفت که چین و روسیه قطعنامه پیشنهادی این کشور را برای اعمال تحریمهای بیشتر سازمان ملل علیه کره شمالی به دلیل آزمایش های بالستیک این کشور وتو کردند.
از سوی دیگر ژاپن نیز اعلام کرده است که کره شمالی ۲ موشک بالستیک پرتاب کرده اما تاکید کرده که ممکن است این تعداد بیشتر باشد.
وزیر دفاع ژاپن گفت، یکی از موشکها حدود ۷۵۰ کیلومتر در ارتفاع ۵۰ کیلومتری پرواز کرده و دومین موشک نیز مسافت ۳۰۰ کیلومتر را طی کرده اما توانسته به ارتفاع ۵۵۰ کیلومتری دست یابد.
در همین حال رئیس ستاد مشترک ارتش کره جنوبی پیش از این گفته بود که کره شمالی روز چهارشنبه (به وقت محلی) یک موشک بالستیک نامشخص را در سواحل شرقی خود آزمایش کرده است.
تحریمهای جدید آمریکا علیه کره شمالی
در تاریخ ۶ خرداد سالجاری، آمریکا در پی ناکامی در پیشبرد اهدافش در شورای امنیت سازمان ملل، تحریمهایی را علیه دو بانک روس، یک شرکت کره شمالی و یک فرد متهم به حمایت از برنامه تسلیحاتی پیونگ یانگ وضع کرد.
این اقدام آمریکا یک روز پس از آن صورت گرفت که چین و روسیه قطعنامه پیشنهادی این کشور را برای اعمال تحریمهای بیشتر سازمان ملل علیه کره شمالی به دلیل آزمایش های بالستیک این کشور وتو کردند.
وتوی تحریمهای جدید کره شمالی از سوی چین و روسیه اولین اختلاف میان اعضای این شورا از سال ۲۰۰۶ تاکنون بر سر تحریم های کره شمالی است. شورای امنیت سازمان ملل برای اولین بار در سال ۲۰۰۶ تحریم های پیونگیانگ را تصویب کرد.
وزارت خزانه داری آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که شرکت بازرگانی ایر کوریو و همچنین موسسات مالی روسیه، از جمله بانک شرق دور و بانک اسپوتنیک را به دلیل مشارکت در تولید درآمد برای سازمانهای کره شمالی هدف قرار داده است.
آزمایشهای موشکی کره شمالی
براساس گزارش رسانههای خبری، پیونگ یانگ در سال جدید میلادی آزمایشهای موشکی متعددی انجام داده است.
در اوایل اردیبهشت ۱۴۰۱ رهبر کره شمالی وعده داد که توسعه برنامه تسلیحات هستهای کشورش را شتاب میدهد و آنها را به گونهای آماده میکند تا در هر زمانی مورد استفاده قرار بگیرد.
در طول سال ۲۰۱۷، کره شمالی چندین موشک را آزمایش کرد که نشان دهنده پیشرفت سریع این کشور در زمینه فنآوری نظامی بود.
در سال ۲۰۱۸ رهبر کره شمالی آزمایش تسلیحات هستهای یا موشکهای بالستیک قارهپیما را متوقف کرد.
اما وی در سال ۲۰۱۹ گفت که دیگر این توقف در آزمایش موشکهای قارهپیما را ادامه نمیدهد.
در اکتبر سال ۲۰۲۰، کره شمالی موشک بالستیک جدیدش را معرفی کرد. تصور میشود موشک جدید قادر باشد با یک کلاهک هستهای هر نقطهای از آمریکا را هدف قرار دهد و هنگامی که در سال ۲۰۲۰ به معرض نمایش گذاشته شد، بزرگی آن حتی کارشناسان هستهای را هم متعجب کرد.
احتمال آزمایش موشکی هسته ای کره شمالی
به باور تحلیلگران، آزمایشهای موشکی کره شمالی نشان میدهد این کشور به پیشرفت فنی برنامه های سلاح هایش متعهد است. اما رسانه های این کشور که اغلب درباره ظرفیتها و موفقیتهای آزمایش های موشکی سرو صدا میکردند به طرز غیرمعمولی درباره آزمایش های اخیر سکوت کرده اند که این مساله کمی شک کارشناسان درخصوص اهداف پشت پرده کره شمالی را زیر سوال برده است.
این در حالیست که به باور کره جنوبی، آزمایشهای اخیر موشکی کره شمالی موفقیت آمیز نبوده است. براساس اطلاعات کره جنوبی دومین موشکی که ۴ خرداد ماه پرتاب شد، موشک بالستیک کوتاه برد «کی ان- ۲۳» در میانه راه سقوط کرده است.
«کیم تائی هیئو» معاون مشاور امنیت ملی کره جنوبی در مصاحبه با خبرنگاران گفت به نظر می رسد آزمایش موشکهای قاره پیمای بالستیک کره شمالی با هدف بررسی مرحله جداسازی وسیستم های پیشران موشکی باشد. در حالی که پرتاب موشک های کوتاه برد میتواند با هدف افزایش قابلیت حمل سلاحهای هستهای و بهبود ظرفیت سیستم های مربوط به مسائل هستهای باشد.
وی همچنین خاطرنشان کرد نشانههایی وجود دارد که کره شمالی ممکن است آزمایشهای چندگانه ای با ابزار انفجاری برای آماده سازی اولین آزمایش هسته ای خود از سال ۲۰۱۷ ترتیب دهد.
این مقام کره جنوبی افزود به دلیل از سرگیری و ادامه آزمایشهای هسته ای کره شمالی، لازم است تحریمها اعمال شوند تا کره شمالی را از این اقدام بازدارد یا روند انجام این کار را به تاخیر بیندازد.
رزمایش مشترک ژاپن و آمریکا
در تاریخ ۵ خرداد ماه، ارتش های آمریکا و ژاپن رزمایش هوایی مشترکی را برگزار کردند که واکنشی به آزمایش موشکی اخیر کره شمالی است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آمریکا و ژاپن در این رزمایش جنگندههای خود را بر فراز آسمان دریای ژاپن به پرواز درآوردند که به گفته مقام های دو کشور نمایش قدرت پس از آزمایش موشکی اخیر کرهشمالی است.
در همین حال ارتش آمریکا طی بیانیه ای اعلام کرد که این رزمایش با هدف به نمایش گذاشتن توانمندیهای ترکیبی برای مقابله با تهدیدهای منطقهای برگزار شده است.
دو مقام آمریکایی نیز که خواستند نامشان فاش نشود، تصریح کردند واشنگتن و توکیو به دنبال نشان دادن عزم و توانمندی مشترکشان در بحبوحه آزمایش موشکی اخیر کرهشمالی بودهاند. در این رزمایش چهار جنگنده اف-۱۶ آمریکا و چهار جنگنده اف-۱۵ ژاپن حضور داشتهاند.
در میانه افزایش نگرانیها از احتمال تحرکات بیش از پیش کره شمالی از جمله آزمایش موشکی متعدد، وزارت دفاع کره جنوبی اعلام کرد این کشور به سرعت واحد دفاع موشکی آمریکایی «تاد» را که در تاریخ ۲ خرداد ماه سال جاری در وضعیت "نصب موقت" بود با توجه به ارزیابی های محیطی و دلایل دیگر به روز رسانی و استاندارد می کند.
از آنجا که سئول و واشنگتن در تلاش برای تسریع همکاری مشترک دفاع بازدارنده در برابر «پیونگ یانگ» در میانه افزایش نگرانی ها از احتمال تحرکات بیش از پیش کره شمالی از جمله آزمایش موشک های دور برد بالستیک و یا هسته ای هستند، کره شمالی به سرعت واحد دفاع موشکی آمریکایی خود را که در وضعیت "نصب موقت" بود با توجه به ارزیابی های محیطی و دلایل دیگر به روز رسانی، استاندارد و آماده می کند.
اهداف کره شمالی از آزمایش های موشکی چیست؟
بنظر می رسد ناکامی های «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین و بازنده آمریکا، با شکست در مذاکرات خلع سلاح هسته ای در برابر رهبر کره شمالی، از یک سو و عدم تمایل بایدن برای بازگشت به میز مذاکره با پیونگ یانگ از مهمترین دلایل آزمایش های موشکی اخیر کره شمالی باشد.
خبرگزاری کیودو ژاپن در تحلیلی در خصوص آزمایش اخیر موشکی کره شمالی نوشت که این اقدام پیونگ یانگ احتمالا با هدف از سرگیری مذاکرات با آمریکا بر سر برداشتن تحریمهای اقتصادی است، اما این احتمال هم وجود دارد که آزمایشهای موشکی جدید باعث عصبانیت چین به عنوان مهمترین حامی اقتصادی آن نیز بشود.
به گزارش این رسانه ژاپنی، کره شمالی در ماههای اخیر نسبت به از سرگیری آزمایشهای موشکهای بالستیک هستهای و قارهپیما اقدام کرده تا فشار بیشتری بر دولت بایدن وارد کند، زیرا بعید است که واشنگتن به راحتی در مورد خواستههای خود برای خلع سلاح هستهای و اقدام های تحریمی اعمال شده علیه پیونگ یانگ امتیازی بدهد.
پیونگ یانگ از ابتدای سال جاری تنشها را با شلیک چندین موشک افزایش داده و این درحالی است که واشنگتن فشار تحریم ها را با به بن بست رسیدن مذاکرات طولانی هسته ای بین دو کشور بیشتر کرده است.
با این وجود کارشناسان مععتقدند که کره شمالی با رونمایی از تسلیحات به روز شده خود و تشدید تنشهای امنیتی در منطقه ممکن است تلاش کند واشنگتن را به میز مذاکرات بازگرداند تا درباره رفع تحریمها گفتوگو کند.
نظر شما