۱۱ خرداد ۱۴۰۱، ۱۵:۵۴
کد خبرنگار: 2161
کد خبر: 84774337
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

همراهی مردم و تقویت نظارت، راهکار کاهش صف نان در گلستان

گرگان - ایرنا - تغییر رویکرد مردم در استفاده از غذای ارزان به دلیل گرانی برنج و برخی اقلام پر مصرف در کنار فروش خارج از شبکه آرد و دشواری دسترسی به نان، شلوغی صف نانوایی‌های گلستان را بیشتر کرد که نظارت میدانی مردم و رصد مستمر مدیران، زمینه خرید آسان یکی از قدیمی‌ترین غذاهای بشر را فراهم خواهد کرد.

به گزارش ایرنا، صف های شلوغ نانوایی‌ها به چشم انداز پرتکرار روزهای اخیر خیابان ها و معابر شهر و روستاهای گلستان تبدیل شده است، صف های طولانی و فشرده ای که این روزها  از آن به یک دغدغه جدی یاد می شود تا چند هفته قبل به ذهن  کمتر کسی هم خطور نمی کرد.

اجرای سیاست های جدید اقتصادی دولت و اصلاح روند اختصاص ارزهای ترجیحی سبب شد تا به اعتقاد برخی از کارشناسان با برخی هیجانات کاذب ناشی از اقدامات سودجویانه بعضی از فعالان اقتصادی و تجار، تعدادی از بازارها به ویژه بازار آرد و نان متلاطم شود.

البته با وجود ثبات سهمیه آرد واحدهای نانوایی در گرگان و دیگر مناطق گلستان، برخی مسائل نظیر کمبود نظارت ها و برخی از سوء استفاده ها در واحدهای نانوایی و فروش آرد خارج از شبکه، افزایش مهاجرت اتباع غیر ایرانی به گلستان، افزایش قیمت سایر اقلام خوراکی مانند برنج، افزایش سفر به مشهدالرضا و ازدیاد مسافران و برخی رفتارهای هیجانی و البته آغاز فصل کاشت و برداشت برخی محصولات زراعی و ضرورت خرید نان برای کارگران موجب ازدحام مقابل نانوایی ها و تشکیل صف های طولانی برای تهیه نان شود.

هرچند ازدحام و شلوغی مقابل نانوایی ها قابل کتمان نیست اما باید بپذیریم که به شرایط خاص گلستان از نظر کشاورزی ، همه ساله شاهد افزایش میزان مصرف و خرید نان در روستاها بوده ایم ، کارگران فصلی نشا شالی، برداشت سیب زمینی ، کارگران باغات هلو، کمباین داران فعال در برداشت گندم و جو  از جمله مواردی است که در سالیان گذشته هم افزایش مصرف نان طی ماه خرداد را در گلستان به همراه داشت.

با وجود همه مسائل یاد شده  و انتقاد شهرندان به روند پخت و توزیع نان و صف های طولانی در گلستان اما اقدامات خوبی در بخش نظارت بر عملکرد نانوایی ها انجام شده است که بطور کاهش ازدحام مقابل نانوایی ها و تسهیل خرید مردم را به همراه خواهد داشته است.

سهمیه آرد کاهش نیافت

یکی از نانوایان گلستانی در خصوص دلایل شلوغی خبازی ها طی روز های اخیر گفت: هرچند سهمیه آرد در هفته های اخیر کاهش نداشته اما حضور مردم و رغبت به خرید  نان در بین مردم افزایش داشته است.

مختار پورجهانشاهی اظهارداشت :  در گذشته نظارتها  بر واحدهای خبازی چندان ثمر بخش نبود و برخی از همکاران به دلایل مختلف مانند افزایش هزنیه های نانوایی بخشی از آرد دولتی را به صورت آزاد می فروختند.  

وی خاطرنشان کرد :حضور مهاجرین خارجی در ماه های اخیر در گرگان افزایش یافته است و به طور معمول بنا به سطح درآمد بیشترین تمایل آنها خرید نان به عنوان قوت غالب است که این امر موجب ازدحام مقابل نانوایی ها شده است.

پور جهانشاهی یادآور شد : همه ساله  در فصل برداشت محصولات کشاورزی فروش نان در گلستان افزایش می یافت زیرا  برخی کشاورزان برای  تهیه غذا کارگران مجبور به خرید حجم بالایی از نان می شوند که این امر مزید برعلت شده است.

تقویت نظارتها و بازرسی ها

سرپرست فرمانداری گرگان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت :  بر اساس برنامه ریزی شورای آرد و نان در تلاش هستیم با تقویت نظارت ها و بازرسی ها  تخلفات حوزه آرد و نان کاهش و زمینه پخت مطلوبتر و توزیع آسانتر نان فراهم شود.

عیسی پایین محلی افزود : هر چند سهمیه آرد اختصاصی ثابت مانده است ولی توزیع آرد بین نانوایی ها منطقی تر شود یعنی با بازنگری سهیمه نانوایی ها ، اختصاص آرد بر اساس میزان تراکم محلات و فروش آنها تعیین شود تا امکان خرید نان در همه محلات به ویژه محلات متراکم  تسهیل شود.

وی اظهارداشت : ساعات پخت نان در گرگان برای برخی از نانوایی ها شناور تعیین شده است تا امکان تهیه نان در ساعات مختلف برای مردم فراهم و از ازدحام صفوف کاسته شود.

سرپرست فرماندار گرگان یادآور شد: با هماهنگی صورت گرفته ، اندک محموله های آرد توقیف شده توسط دستگاه های نظارتی  به عنوان تشویقی در اختیار نانوایی ها با کیفیت و قانونمند شهرستان توزیع می شود که در آخرین نوبت ۱۲۰ کیسه آرد بین نانوایی ها توزیع شد.

فعالیت ۲۵۰۰ خبازی در گلستان

معاون بازرسی، نظارت و حمایت از حقوق مصرف کنندگان سازمان صنعت ، معدن و تجارت گلستان اظهارکرد: حدود ۲۵۰۰ واحد خبازی در استان فعالیت دارند که از این میزان ۷۰ درصد نانوایی نوع یک یعنی یارانه‌ای است که به قیمت ۱,۰۰۰ تومان ارائه می‌شود.

علی اصغر اصغری با بیان اینکه ۳۰ درصد نانوایی‌های نوع دوم نیمه یارانه‌ای است، افزود: نان در این واحدهای صنفی به قیمت ۲,۰۰۰ تومان به فروش می‌رسد.

وی ادامه داد: نانوایی‌های یارانه‌ای هر کیسه آرد ۴۰ کیلوگرمی را به مبلغ ۳۵ تومان و نانوایی‌های نیمه یارانه‌ای هر کیسه را به مبلغ ۵۰ تومان می‌خرند.

اصغری اضافه کرد: دولت در راستای اجرای طرح حذف ارز ترجیحی از آرد سهمیه آرد یارانه بخش صنف و صنعت را قطع کرد و به این ترتیب یک هزار تن آردی که در ماه به صورت یارانه عرضه می‌شد، حذف شد.

به گفته وی در بخش صنف و صنعت، کارخانه‌هایی که در فرمول تهیه کالای خود از آرد استفاده می‌کردند مانند کارخانه‌های ماکارونی، ورمیشل و حتی فرآورده‌های گوشتی، اکنون باید از آرد فاقد یارانه استفاده کنند.

به گفته معاون بازرسی، نظارت و حمایت از حقوق مصرف کنندگان سازمان صمت گلستان، با افزایش ۱۲ برابری قیمت آرد در بخش صنف و صنعت به طور قطع زمینه رانت برای کسانی که آرد دولتی می‌گیرند، ایجاد می‌شود.

وی تصریح کرد: سود حاصل از فروش آرد دولتی برای نانوایی‌ها جبران جریمه‌های احتمالی از سوی دولت هم خواهد بود.

برخورد جدی با متخلفان 

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان از برخورد جدی با نانواهای متخلف خبر داد و گفت: در صورت بروز تخلف سهمیه نانوایی کاهش می‌یابد و با تکرار آن مجوز نانوایی باطل خواهد.

 سید محمد دهنوی در گفت و گو با خبرنگاران با بیان اینکه قیمت نان  افزایش نمی‌یابد، اظهارداشت: پرداخت یارانه نان از ماه‌های آینده متفاوت خواهد بود زیرا دولت می‌خواهد یارانه‌ای که اکنون به گندم پرداخت می‌کند به دست مصرف کننده واقعی برسد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان با تاکید بر مطلب که پس از آزادسازی قیمت آرد نان بدون هیچ محدودیتی با همان قیمت قبلی به مردم عرضه می‌شود، افزود: ما به تفاوت قیمت نان یارانه‌ای با نان آزاد را دولت بلافاصله به حساب نانوا پرداخت می‌کند.

وی افزود : به این ترتیب پس از پایان ساعت کاری دولت با محاسبه تعداد نان فروخته شده، مبلغ ما به تفاوت را به نانوا ارائه می‌دهد تا نانوا قادر به تهیه آرد آزاد سری بعد باشد.

دهنوی با بیان این مطلب که دولت سال گذشته ۷۴ هزار میلیارد تومان برای خرید گندم و عرضه آن در قالب نان یارانه به نانوایی‌های دولتی هزینه کرد، افزود: یک راه بهینه و اصلاح الگوی مصرف، نظام عادلانه سازی پرداخت یارانه‌ها است بنابراین دولت در این راستا عمل کرد.

وی از اجرای عرضه نان سهمیه‌ای با کارت بانکی در استان زنجان خبر داد و گفت: در این طرح دولت قیمت نان را ۱۵ درصد برای نانوا گران‌تر کرده اما مردم با همان قیمت قبلی نان را تهیه می‌کنند و این ۱۵ درصد افزایش هم از سوی دولت به نانوا پرداخت می‌شود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان به هوشمندسازی نظارت در حوزه حمل و نقل آرد استان اشاره کرد و افزود: از ابتدای خردادماه با مکانیزم جدید مسیر حمل و نقل آرد نانوایی‌ها انجام می‌شود و اتحادیه صفرتا صد فرایند را به صورت هوشمند نظارت می‌کند.

وی علت بخشی از کسری نان را ساعات پخت نامنظم و تعطیلی خودسرانه نانوایی‌ها اعلام  و اضافه کرد: بر این اساس به همه نانوایی‌ها ۴۸ ساعت مهلت داده شده تا میزان پخت، زمان پخت و روز تعطیلی خود را با نصب بنر در معرض دید عموم بگذارند تا مردم از چگونگی فعالیت نانوایی‌ها اطلاع پیدا کنند.

دهنوی نظارت بیشتر مردم در این حوزه را خواستار شد و گفت: شهروندان می‌توانند صورت مشاهده هرگونه تخلف، گزارش را به سامانه‌های مربوطه در بخش نظارت اعلام کنند.

 به گزارش ایرنا همزمان با تشدید اقدامات نظارتی ، رویه بهبود و اصلاح فروش نان هم در دستور کار دستگاه های متولی نظیر غله استان قرار دارد.

همراهی مردم و تقویت نظارت، راهکار کاهش صف نان در گلستان

دولت با نانوایی ها به ازای فروش هر نان با دستگاه هوشمند یارانه پرداخت می کند

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گلستان گفت : با همکاری بانک ها در تلاش هستیم برای همه ۲ هزار و ۵۰۰ نانوایی گلستان کارتخوان هوشمند تهیه و آن را واگذار کنیم.

محمدرضا افشار افزود: پس از ارزیابی فروش نان به صورت هوشمند در نانوایی های پایلوت و اثربخشی آن، این طرح در همه نانوایی های گلستان اجرایی می شود.

وی ادامه داد: در این طرح دولت به نانوایی ها آرد را به قیمت آزاد می فروشد اما قیمت نان تغییر خاصی نمی کند و در ازای فروش هر نان از طریق دستگاه هوشمند به نانوایی ها یارانه پرداخت می کند.

افشار بیان کرد: ذخیره مطمئنی از گندم در سیلوهای استان وجود دارد و نگران تامین آرد مورد نیاز برای استان نیستیم.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گلستان همچنین با اشاره به آغاز خرید تضمینی محصولات کشت پاییزه در استان تاکید کرد: با همکاری دیگر مسئولان تلاش می کنیم طلب کشاورزان در حداقل ترین زمان ممکن پرداخت شود.

افشار ادامه داد: سال گذشته ۲۷ هزار هکتار کشت قراردادی گندم داشتیم و در برنامه جدید قصد داریم تمام اراضی گندم استان در طرح کشت قراردادی قرار گیرند.

به گزارش ایرنا ،  باید پذیرفت که  اجرای هر گونه جراحی اقتصادی بازخورد ها و تبعاتی در پی خواهد داشت که در این بین بازخورد های نامطلوب و سختی های آن برای  افراد دهک های متوسط جامعه مشهود تر خواهد بود . به طور حتم برای عبور از این وضعیت پرتلاطم نیازمند علاوه بر جیدت بیش از پیش مسولان نیازمند همراهی مردم  هستیم تا با فروکش کردن برخی هیجانات کاذب بتوان زمینه مطلوبتر بازارها به ویژه بازار آرد و نان را فراهم ساخت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha