۹۷ درصد از جمعیت بالای ۳۰ ساله فارس تحت پایش بیماری‌های غیرواگیر قرار گرفتند

شیراز-ایرنا-معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: در طول چهار سال اجرای برنامه "ایراپن" در استان فارس، ۹۷ درصد جمعیت بالای ۳۰ سال خطر سنجی و غربالگری شده‌اند که منجر به کسب رتبه نخست دانشگاه در کشور شد و در همین مدت، ۱۸۶ هزار بیمار دیابت و ۳۸۷ هزار بیمار مبتلا به پرفشاری خون شناسایی شدند.

مقابله با افزایش خطر بیماری های غیر واگیر در قالب برنامه «ایراپن» در استان فارس به اجرا در آمده که کاهش عوامل خطر بیماری های غیر واگیر، اهداف اصلی برنامه «ایراپن» است.

در قالب این برنامه چهار بیماری دیابت، پر فشاری خون، سرطان و بیماریهای مزمن تنفسی به همراه چهار عامل خطر کم تحرکی، تغذیه ناسالم، مصرف الکل و دخانیات مهمترین علل مرگ و میر ناشی ازبیماری های غیر واگیر هستند که احتمال مرگ ناشی از بیماری های غیر واگیر را افزایش میدهند به همین دلیل سازمان جهانی بهداشت کنترل این بیماریها و عوامل زمینه ساز آن ها را به عنوان هدف اصلی با کاهش ۲۵ درصد مرگ و میر ناشی از بیماری های غیر واگیر تا سال ۲۰۲۵تعیین کرده است.

برنامه ایراپن با برنامه های قبل نظام بهداشتی تفاوت هایی کرده است بدین صورت که این بار افراد را قبل از بیمار شدن یا در ابتدای بیماری تشخیص داده، اقدامات لازم را اعم از اقدامات آموزشی و مشاوره ای تا داروئی به موقع در مورد آنها به اجرا میگذارد تا مانع از بروز یا پیشرفت بیماری گردد. 

  دکتر عباس رضاییان زاده روز چهارشنبه در گردهمایی سالانه کارشناسان مسئول بیماری های غیر واگیر شبکه های بهداشت و درمان استان فارس گفت: با گذشت بیش از دو قرن از آغاز صنعتی شدن، در حال حاضر بیماری های غیر واگیر شایع ترین علت مرگ و میر زودرس و ناتوانی در اثر بیماری ها در سطح جهان هستند.

دکتر رضائیان زاده گفت: اهمیت این دسته از بیماری‌ها، سازمان بهداشت جهانی را بر آن داشت تا با برنامه ریزی‌های مؤثر، اهدافی را برای کاهش مرگ و میر ناشی از این بیماری ها، در قالب سند پیشگیری و کنترل بیماری های غیر واگیر در نظر بگیرد. 

به گفته معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، این سند در ایران و استان فارس نیز با ۱۳ هدف و با ایجاد یک شبکه همکاری درون بخشی و بین بخشی در حال اجراست و امید است با اجرای آن، کنترل هر چه بهتر بار این بیماری ها ممکن شود.

این مقام مسوول در دانشگاه ادامه داد: مقابله با افزایش خطر بیماری های غیر واگیر در قالب برنامه «ایراپن» در استان به اجرا در آمده و این طرح چهار عامل خطر مصرف سیگار، رژیم غذایی ناسالم، بی تحرکی و سوء مصرف الکل و چهار بیماری غیر واگیر شایع شامل بیماری های قلبی و عروقی، دیابت، آسم و سرطان در مناطق شهری و روستایی را هدف قرار داده است.

دکتر رضائیان زاده گفت:سالانه ۲۳۵ هزار نفر به دلیل ابتلا به سرطان روده بزرگ و ۲۲۵ هزار نفر از نظر ابتلا به سرطان سینه و ۱۷۰ هزار نفر از نظر ابتلا به سرطان دهانه رحم ارزیابی و غربالگری می شوند.

معاون بهداشت دانشگاه در ادامه ضمن تاکید بر اهمیت نظـام ثبـت سـرطان به عنوان زیـربنـای برنامـه کنترل سرطان گفت: ثبت سرطان، در سیاستگذاری های بهداشتی و درمانی مربوط به کنترل سـرطان و همچنین تحقیقات مرتبط، کاربرد فراوانی دارد.

او در خصوص برنامه ژنتیک اجتماعی بیان کرد: این برنامه، گستره‌ای از خدمات با هدف پیشگیری از بروز، شناسایی و تشخیص به موقع و درمان به موقع، غربالگری و آزمایش های ژنتیک قبل از تولد را پوشش می دهد و از نتایج قابل توجه آن می توان به ارزیابی بیش از یک میلیون و دویست هزار زوج در بدو ازدواج و شناسایی و مراقبت بیش از پنج هزار و چهارصد زوج ناقل ژنتیک شناسایی و غربالگری ۱۰۰ درصد نوزادان متولد شده در برنامه های غربالگری بدو تولد و شناسایی و مراقبت پنج هزار و ۳۶۰ نوزاد مبتلا اشاره کرد.

دکتر رضائیان زاده با اشاره به اجرای برنامه پیشگیری از حوادث در قالب برنامه جامعه ایمن، گفت: برنامه‌های پیشگیری از آسم و پوکی استخوان نیز با هدف پیشگیری از گسترش عوامل خطر و کنترل بیماری های غیر واگیر، از برنامه های مهم پیش رو در مجموعه بهداشت استان است.

به گفته معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، طی چهار سال اجرای برنامه «ایراپن» در استان فارس، ۹۷ درصد جمعیت بالای ۳۰ سال خطرسنجی و غربالگری شده اند که منجر به کسب رتبه نخست دانشگاه در کشور شده است

گردهمایی سالانه کارشناسان مسوول بیماری های غیرواگیر شبکه های بهداشت و درمان استان فارس به مدت دو روز در سالن PHC معاونت بهداشت دانشگاه برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha