به گزارش ایرنا، محمدمهدی نوربخش جمعه در حاشیه مراسم بازدید خبرنگاران از حیات وحش حیدری نیشابور با اشاره به اینکه ورود دام غیرمجاز موجب تخریب مراتع میشود اظهار کرد: برای اعمال قانون جهت جلوگیری از ورود دام غیرمجاز به مناطق حفاظت شده نیشابور ضمانت اجرایی لازم را نداریم و در اینزمینه باید همکاری نزدیکتری با اداره منابع طبیعی شکل بگیرد.
وی افزود: یکی از مشکلات اصلی در این حوزه جلب دامداران متخلف به دادگاه است زیرا رای پرونده چند ماه بعد صادر میشود و در آن زمان گلهها کوچ کردهاند و پیدا کردن فرد متخلف به دلیل نداشتن آدرس مشخص امکانپذیر نیست و هر سال این اتفاق میافتد.
وی خاطرنشان کرد: زمان مجاز حضور گلههای دام در منطقه حفاظت شده حیات وحش حیدری از ابتدای خرداد تا تیرماه است و ورود بیش از حد مجاز دام به این منطقه موجب ایجاد محیط ناامن برای گلههای قوچ و میش اوریال خصوصا در فصل زایمان میشود.
نوربخش افزود: پناهگاه حیات وحش حیدری با ۴۶هزار هکتار وسعت با ۶نفر محیطبان جفاطت میشود که فقط یک دستگاه خودرو فرسوده و ۶ دستگاه موتور سیکلت در اختیار دارند.
وی با اشاره به اینکه در یک سال گذشته هیچ مجوز شکاری در نیشابور صادر نشده گفت: پس از سرشماری براساس آمار بدست آمده مجوز صادر میشود و عواید آن صرف جوامع محلی و حیات وحش همان منطقه میشود و در یک سال گذشته در بخش تخلفات محیط زیست در نیشابور برای شکار غیر مجاز قوچ، آهو و پرنده به ترتیب چهار، یک و سه پرونده تشکیل شده و در زمینه خرید و فروش غیرمجاز حیوانات حیات وحش پنج پرونده، نگهداری غیرمجاز حیوانات وحشی چهار، قطع تاق ۶، چرای غیرمجاز دام۸۲ پرونده با ۱۶هزار راس دام، شکار گزار یک پرونده و شکار غیرمجاز خزندگان یک مورد پرونده تشکیل و در این ارتباط ۲۱ نفر دستگیر شدهاند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست نیشابور تصریح کرد: فقیر شدن پوشش گیاهی و منابع آبی عمده مناطق نیشابور موجب پراکندگی حیات وحش شده و یکی از اولویتهای حیات وحش حیدری ساماندهی عشایر است.
خرید و فروش مراتع خلاف قانون است
معاون استاندار و فرماندار ویژه نیشابور در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: خرید و فروش مراتع خلاف قانون است و در برخی موارد شاهد ورود دامداران از دیگر شهرستانها به حوزه عشایری شهرستان نیشابور هستیم و این موضوع باعث می شود از آن جایی که امکان نظارت و دغدغه این افراد برای حفظ طبیعت این منطقه کمتر است شاهد تخریب منابع باشیم.
ابوطالب جوان گفت: مشخص نبودن حریم مراتع یکی از مشکلات گلهداران در این منطقه است که موجب بروز چالش و گاها ایجاد نزاع و درگیری میشود و باید مسئولان حوزه منابع طبیعی در این زمینه اقدامات فوری انجام دهند.
وی اظهار کرد: امسال ۲۲۰ میلیون تومان برای تسطیح مسیرهای ارتباطی عشایر نیشابور در نظر گرفته شده که هم اکنون بخشی از آن انجام شده و ۴۸ کیلومتر باقی مانده و ۱۰ درصد دام های شهرستان متعلق به حوزه عشایری شهرستان است.
فرماندار نیشابور خاطرنشان کرد: عشایر منطقه درخواست علوفه و نهاده های دامی بیشتری برای دام های خود دارند و معتقدند هماکنون قیمت تمام شده تولید گوشت با هزینه ها همخوانی ندارد و با توجه به این که تخصیص نهاده های دامی بر اساس سرشماری دامداران و تعداد دام است مقرر شده این آمارها توسط جهاد کشاورزی سریع به روزرسانی شود.
وی افزود: عشایر دو ماه در سال از مراتع استفاده می کنند و بقیه سال این قسمت ها در اختیار محیط زیست است بنابراین باید اقدامات محیط زیست و جهاد کشاورزی تجمیع شود تا ماندگاری خدمات در مراتع برای عشایر و حیات وحش بهتر انجام شود که یکی از آن موارد آبشخورهای دامها است که با هم افزایی این ۲دستگاه شرایط بهتری برای حیوانات حیات وحش و دام های عشایر فراهم میشود.
در حاشیه این برنامه یک بهله بوتیمار که در تیمارگاه اداره محیط زیست نیشابور مداوا شده بود رهاسازی شد و از سیدشمسالدین احمدی سلیمانی خیر حوزه حیات وحش تقدیر شد.
اینخیر حوزه حیات وحش عواید حاصل از یک باب مغازه را وقف تامین علوفه برای گلههای قوچ و میش اوریال در پناهگاه حیات وحش حیدری نیشابور کرده است.
شهرستان ۴۰۰هزار نفری نیشابور در جغرافیای مرکزی خراسان رضوی در ۱۲۷ کیلومتری غرب مشهد قرار دارد.
نظر شما