به گزارش خبرنگار ایرنا، محرم، یادآور بزرگترین حماسه ظلم ستیزی و آزادگی در تاریخ بشری است، حکایت بی بدیل رشادت انسانهای پاک دل و راست قامتی است که عاشقانه به وصل الهی لبیک گفتند و در راه دین و عقیده از جان گذشتند.
محرم یادآور ایستادگی و پایمردی آزادگان غیور و غیرتمندی است که زندگی را با بینش وسیع، استقامت در مقابل ظالم و آزادگی و پایمردی در راه حق معنا بخشیدند.
اگر چه قرن ها از حادثه کربلا می گذرد اما دل ها هم چنان شیفته پیام عاشوراست و هر محرم شرح ایثار حماسه سازانی است که جهان را به شمیم جان نواز جوانمردی و ایثار و گذشت معطر می سازد.
ایام محرم فرصت گرانبهایی است تا عاشقان و مریدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت در کنار عزاداری برای شهیدان کربلا، به تامل و تعمق بیشتر در خصوص فلسفه نهضت و اهداف قیام آن حضرت پرداخته و برای بهره مندی از آموخته های گرانقدر مکتب عاشورا بیشتر تلاش کنند.
مراسم عزاداری ماه محرم اثرات اجتماعی فراوانی به همراه داشته است
یکی از مدرسان حوزه و دانشگاه با تسلیت فرا رسیدن ماه محرم و ایام شهادت حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام اظهار داشت: مناسک عاشورا و مراسم عزاداری در طول تاریخ و در ادوار مختلف اثرات اجتماعی فراوانی داشته است که از جمله آن ها می توان به انسجام اجتماعی، هویت بخشی، الگوپذیری، ایجاد پیوندهای فرانسلی اشاره کرد.
حجت الاسلام «محمدباقر بابایی» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ادامه داد: این در حالی است که جامعه شناسان ما نسبت به مناسک عاشورا تا حدی بی تفاوت بوده و این مساله را کمتر مورد بررسی قرار داده اند، حال آنکه پدیده ای به این وسعت که هر سال تکرار میشود جای بررسی و تحلیل عمیق از منظر جامعه شناسی دارد.
وی خاطرنشان کرد: در میان جامعهشناسان اسلامی ابنخلدون که برخی از محققین او را پدر جامعهشناسی میدانند، به نقش آیینها و آداب دینی توجهی خاص داشت، در اعتقاد ابنخلدون آیین دینی، همچشمی و حسد به دیگران را که در میان خداوندان عصبیت یافت میشود، زائل میکند و وجهه را تنها به سوی حق و راستی متوجه میسازد.
حجتالاسلام بابایی یادآوری کرد: امام خمینی(ره) از جمله علمایی بود که به تأثیرات و وجوه سیاسی و اجتماعی مناسک و عزاداریهای عاشورایی اشاره داشته و بر آن تاکید کرد.
این کارشناس مذهبی ادامه داد: حضرت امام (ره) در این مورد میفرماید که اگر قیام حضرت سیدالشهدا(ع) نبود، امروز هم ما نمیتوانستیم پیروز شویم، تمام این وحدت کلمهای که مبدأ پیروزی ما شد به خاطر این مجالس سوگواری و این مجالس تبلیغ و ترویج اسلام است و یا اینکه بازهم می فرمایند این محرم را زنده نگه دارید ما هرچه داریم از این محرم است و از این مجالس اگر این مجالس وعظ و خطابه و عزاداری و اجتماعات سوگواری نبود، کشور ما پیروز نمیشد.
وی تصریح کرد: اگرچه عزاداران حسینی در ابتدا ممکن است به کارکردها و اثرات مناسک عاشورا توجهی نداشته باشند و عشق و ارادت آنها به امام حسین(ع) سبب عرض ارادت آنها و برگزاری مناسک عزاداری باشد، اما کارکردهایی که مناسک عاشورایی در پی دارد نتیجه طبیعی برگزاری چنین مراسمی است.
عاشورا راهگشای بشریت است
یکی از اساتید جامعه شناسی دانشگاه های کرمانشاه نیز گفت: عاشورا راهگشای بشریت است و در این عصر به ما کمک میکند که چگونه در مقابل ظلم بایستیم.
دکتر «ناصر محمدی» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: از ابعاد مختلفی میتوان به مناسک عاشورا نگریست که مناسک نیز در هر منطقه ای به یک شکل نمود پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه مناسک عاشورا مانند یک محل آموزش است، گفت: این مناسک ذهن افراد را آماده میکند که معارف را بهتر متوجه شویم در واقع مسجد و حسینیه واحدهایی هستند که مارا تعلیم داده و برای کل جامعه نیرو تربیت میکند.
محمدی گفت: افراد وقتی در این مناسک از خود گذشتگی را بیاموزند، خیلی چیزهای دیگر هم با خود به ارمغان میآورند، به عنوان مثال در مراحل بعدی سعی میکند این از خود گذشتگی را عملی کند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: آینده مناسک عاشورایی وابسته به کار دستگاههای مسئول و متولیان امر نظیر هیات های مذهبی است که هم به لحاظ محتوا و هم شکل، مراسم عزاداری را مدیریت و باعث آشنایی بیشتر مردم و خصوصا نسل جوان با اهداف قیام حضرت سیدالشهدا علیه السلام شوند.
وی تاکید کرد: باید بر محتواهایی که حین برپایی مراسم عزاداری ارائه میشود کنترل بیشتری صورت گیرد رویکرد آنها هم باید توصیه ای و اصلاحی باشد، مناسک ما باید فراتر از سطح احساس بروند و به سمت عقل گرایی حرکت کنند. اگر در سطح احساس باقی بماند، اثربخشی لازم را ندارد.
محمدی ادامه داد: اینکه مناسک از مسیر عادی خود خارج شود و کارکردهایی که داشته را از دست بدهد، یک تهدید است. کارکردهایی مانند ایجاد وحدت، بقای جامعه، انسجام اجتماعی و... باید تداوم داشته باشد.
این استاد دانشگاه در پایان و با بیان اینکه عاشورا یک نقطه شاخص و یک چراغ روشن و نورانی است که هر کس به آن نزدیک شود اثرات آن را لمس میکند، گفت: عاشورا راهگشای بشریت است و در این عصر به ما کمک میکند که در مقابل ظلم بایستیم.
آمرزش گناهان و استجابت دعا از مهمترین فوائد عزاداری برای امام حسین (ع) است
یکی از مدرسان حوزه و دانشگاه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار کرد: آمرزش گناهان و استجابت دعا مهمترین فوائد عزاداری خالصانه برای مظلومیت حضرت سیدالشهداست که نباید از آن غافل شویم.
حجت الاسلام «عبدالله کریمی» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا خاطرنشان کرد: طبق روایات، اگر کسی وارد جلسه عزای امام حسین (ع) شود و عزاداری کند، گناهان او آمرزیده و بهشت بر او واجب میشود.
وی ادامه داد: از دیگر فوائد عزاداری، استحابت دعا است چرا که انسان در مجلس عزای امام حسین (ع) توجه قلبی بسیار بیشتری به خداوند پیدا می کند و همین نیز اجابت دعای عزادار را نزدیکتر می گرداند.
حجت الاسلام کریمی، به ثواب فراوان عزاداری بر سرور و سالار شهیدان نیز اشاره کرد و گفت: در روایاتی که از معصومین (ع) نقل شده ثواب شخص عزادار بر امام حسین (ع) به اندازه فردی است که مراسم حج را به جا آورده است.
مدرس حوزه علمیه و دانشگاه های کرمانشاه، عاقبت بخیری را از دیگر فضیلت های عزاداری بر حضرت سیدالشهدا (ع) برشمرد و گفت: در روایات داریم امام حسین (ع) در محفل عزاداری خود دست عنایت روی سر عزاداران خود می کشد و به این واسطه، از عاقبت سوء و سرنوشت بد، مصون و در امان خواهند ماند.
وی تصریح کرد: یکی دیگر از فوائدی که برگزاری محفل عزاداری امام حسین (ع) دارد تقویت اسلام و افزایش همدلی و همبستگی در بین آحاد مختلف جامعه است.
حجت الاسلام کریمی گفت: زمانی که در اماکن متعددی، تعداد افراد بسیار زیادی یک هدف را دنبال می کنند و برای مظلومیت شخصی خاص به عزاداری می پردازند روحیه همدلی و اتحاد بین آن ها تقویت و زمینه برای گسترش اسلام فراهم می شود.
نظر شما