میزگرد ایرنا/ دولت سیزدهم و نهضت مسکن‌سازی در خراسان رضوی/ آغاز ساخت ۳ هزار مسکن شهری

مشهد- ایرنا- طرح نهضت ملی مسکن را می‌توان یکی از بزرگترین و مهمترین اقدامات دولت سیزدهم در عرصه مسکن طی یک سال گذشته دانست که در قالب آن ساخت مسکن شهری و روستایی را برای مردم با هزینه‌ای کمتر از میانگین بازار آغاز کرده است و تولی‌گری ساخت مسکن در شهرهای کوچک و روستاها را بنیاد مسکن عهده‌دار است.

حوزه استانهای ایرنا: یکسال از سپردن سکان اداره کشور به دولت سیزدهم می‌گذرد، دولتی که به ریاست آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی و با شعار «دولت مردمی، ایران قوی» کار خود را آغاز کرد و به اذعان بسیاری از کارشناسان و ناظران، در تاریخ دولت‌های پس از انقلاب، هیچ دولتی به‌اندازه دولت سیزدهم و آیت‌الله رئیسی میراث‌دار مشکلات، ضعف‌ها و کاستی‌های برجای‌مانده از دولت پیش از خود نبوده است. 

وضعیت بد شاخص‌های کلان اقتصادی، کسری بودجه، کاهش ارزش پول ملی، تورم بالا و بسیاری دیگر از چالش‌ها که ماحصل سیاست‌گذاری‌ها و اقدامات نادرست‌ سال‌های پیش از ۱۴۰۰ بود شرایطی را رقم زد که به گفته آیت‌الله رئیسی در اولین حضور وی در جلسه هیات دولت که با وزرای دولت قبل برگزار شد، نخستین چالش پرداخت حقوق مردادماه بود!

با اینحال گرچه چالش‌ها بسیار زیاد بوده و هست، اما با همت مسئولان دولت سیزدهم اعم از رئیس جمهور، وزرا و سایر ارکان دستگاه اجرایی، طی یکسال گذشته علاوه بر رفع بسیاری از چالش‌های گذشته و تلاش برای ریل‌گذاری صحیح برای حرکت به سوی شرایط بهتر، اقدامات ارزشمندی نیز در حوزه‌های مختلف عملکردی صورت گرفته است که به نظر می‌رسد با گذشت یک سال از استقرار دولت اکنون نوبت به بازخوانی آن رسیده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به دستور امام راحل در فروردین ۱۳۵۸ تاسیس شد و مهمترین وظایف تعریف شده آن ایجاد مسکن برای اقشار مستضعف، کمک به تامین مصالح ساختمانی، عمران و آبادانی روستا و انجام پروژه های کارشناسی درباره زمین های روستایی است.

بنیاد مسکن انقلاب اسلامی همچنین وظیفه بازسازی خانه های آسیب دیده از بلایای طبیعی را نیز دارد، چنان که بعد از وقوع هر سیل و زلزله یا جنگ، بنیاد مسکن آواربرداری و آماده سازی زمین برای بازسازی مسکن را انجام می دهد و تلاش می کند با اختصاص تسهیلات ارزان قیمت و بعضا کمکهای بلاعوض، مردم را در مسیر خانه دار شدن یاری بخشد.

خبرگزاری جمهوری اسلامی خراسان رضوی به منظور مرور مهمترین اقدامات بنیاد مسکن انقلاب اسلامی این استان در یک سال گذشته از دولت سیزدهم، میزگردی را با حضور مدیرکل و معاونان این بنیاد در محل ایرنا در مشهد برگزار کرد که مسوولان به سووالات خبرنگاران این رسانه در خصوص اقدامات و طرحهای در دست اجرای نهاد متبوع خود در هفته دولت پاسخ دادند.

مدیرکل بنیاد مسکن خراسان رضوی در این نشست گفت: اگر بخواهیم مردم را در روستاها ماندگار کنیم باید آنان را به خانه سازی با یکدیگر ترغیب نماییم، در نهضت ملی مسکن نیز ساخت خانه به خود مردم واگذار شده است که بهترین کار برای بازگشت مردم از شهر به روستا است.

دولت سیزدهم و نهضت مسکن‌سازی در خراسان رضوی/ آغاز ساخت ۳ هزار مسکن شهری

سیدرضا موسوی‌نیا، دیگر اقدام مطلوب دولت را اختصاص قیر رایگان به طرحهای هادی روستایی برشمرد و بیان کرد: از سال ۱۳۹۵ تاکنون هزار تن قیر رایگان برای آسفالت معابر روستایی استان اختصاص یافته، که معادل قیر مصرفی در چندین سال گذشته برای معابر روستایی استان بوده است.

وی به طرحهای بنیاد مسکن خراسان رضوی در هفته دولت سال جاری اشاره و بیان کرد: در این هفته ۳۳ طرح هادی و هزار واحد روستایی به بهره برداری می رسد، همچنین با اختصاص ۲۰ میلیارد تومان به روستای "کال زرکش" از توابع مشهد، این منطقه نیز تا پایان شهریورماه سامان یافته و محل مناسبی برای سکونت روستاییان خواهد شد.

موسوی نیا، آغاز عملیات اجرایی طرح مسکن شهری ۲۸۸ واحدی فجر ۵ در مشهد را از دیگر طرحهایی عنوان کرد که در هفته دولت امسال کلنگ زنی می شود.

آغاز عملیات اجرایی سه هزار واحد طرح نهضت ملی مسکن در شهرها

قانون جهش تولید و تامین مسکن (طرح نهضت ملی مسکن) مصوب ۱۷ مردادماه ۱۴۰۰ یکی از برنامه‌های کلان دولت سیزدهم است که در آن با تلفیق طرح «اقدام ملی مسکن» در طرح «نهضت ملی مسکن» و افزایش تسهیلات ساخت تا رقم ۴۵۰ میلیون تومان، قصد دارد چهار میلیون واحد مسکونی طی چهار سال بسازد و بانک‌ها نیز موظف شده‌اند سالیانه ۳۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات به طرح جهش تولید و تامین مسکن اختصاص دهند.

در این راستا متولی پیگیری اجرای طرح نهضت ملی مسکن در شهرهای جدید و دارای بیش از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت اداره کل راه و شهرسازی و متولی پیگیری اجرای این طرح در شهرهای دارای کمتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است.

معاون امور مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در این میزگرد گفت: از ۹۶ شهر خراسان رضوی، هفت شهر بیش از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، ۸۷ شهر کمتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت و دو شهر نیز در زمره شهرهای جدید هستند که بنیاد مسکن مسوولیت ساخت واحد مسکونی طرح نهضت ملی مسکن در برخی شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت نیز را بر عهده دارد.

حسین بهروانفر با بیان اینکه اداره کل راه و شهرسازی نیز مسوولیت اجرای طرح نهضت ملی مسکن را در برخی از شهرهای کمتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت را نیز برعهده گرفته است، افزود: تاکنون ۱۱۳ هزار و ۹۲ نفر متقاضی طرح نهضت ملی مسکن در شهرهای کمتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت نامنویسی کرده اند که از این تعداد فرم "ج" ۸۶ هزار و ۷۲۰ نفر از آنان سبز بوده است، به این معنا که تاکنون از امکانات مسکن دولتی بهره نگرفته و واجد شرکت در این طرح هستند. 

وی بیان کرد: از این تعداد تاکنون ۳۱ هزار و ۶۴ نفر مدارک خود را در سامانه بارگذاری کرده اند که در نهایت ۲۳ هزار و ۸۸ نفر از این تعداد تاییدیه نهایی را گرفته اند، از کسانی که تایید نهایی شده اند تاکنون چهار هزار و ۸۰۴ نفر در بانک حساب باز کرده اند که سه هزار و ۳۵۶ نفر آورده ای بیش از ۴۵ میلیون تومان را به حساب خود واریز کرده اند.

وی اظهار داشت: اداره کل راه و شهرسازی متولی تامین زمین برای نهضت ملی مسکن است که البته بنیاد نیز در پاره ای از موارد زمین را تامین می کند، در این راستا آن اداره کل تاکنون زمین مورد نیاز برای ۱۳ هزار واحد طرح نهضت ملی مسکن را در ۴۵ شهر کمتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت استان تامین کرده است که از این تعداد تاکنون زمین مورد نیاز برای چهار هزار واحد در ۳۹ شهر تحویل متقاضیان شده، که از این تعداد تاکنون عملیات اجرایی سه هزار واحد آغاز شده است که مردم واحدها را در قالب "گروه ساخت" به صورت یک تا دو طبقه احداث می کنند.

معاون امور مسکن شهری بنیاد مسکن خراسان رضوی گفت: تاکنون اداره کل راه و شهرسازی استان نیز در برخی از شهرهای کمتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت ساخت واحدها را آغاز کرده است به عنوان مثال ساخت ۱۰۳ واحد در فریمان توسط انبوه سازان آغاز شده است یا اینکه ساخت واحدها در زمینی ۴۵ هکتاری قرار است بزودی در شهر خواف آغاز شود.

بهروانفر اظهار داشت: جدا از طرح نهضت ملی مسکن، اجرای پروژه مسکن شهری به میزان ۲ هزار و ۵۵۷ واحد در برخی شهرهای دیگر توسط بنیاد مسکن آغاز شده است که عمده این واحدها در مشهد قرار دارد، تعدادی از این واحدها در "چاهشک"، در نزدیکی مشهد، برای متقاضیان خاص و بومی منطقه، که سرپرست خانوار بوده و تاکنون از امکانات دولت بهره نگرفته اند، در حال ساخت است.

وی بیان کرد: اهالی روستای چاهشک می توانند از منابع حساب ۱۰۰ امام خمینی (ره) با ۲۰۰ میلیون تومان صاحب خانه شوند، این منابع فقط برای ساخت ۱۰۰ واحد در روستای مزبور تخصیص پیدا می کند، افزون بر این ۲ هزار واحد مسکونی در حاشیه شهر مشهد با همکاری خیران مسکن ساز، پروژه ۲۵۰ واحدی ویژه مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی در محله "پنج تن" و ۵۷۸ واحدی ویژه مددجویان کمیته امداد در منطقه "حر" در حال ساخت است. 

دولت سیزدهم و نهضت مسکن‌سازی در خراسان رضوی/ آغاز ساخت ۳ هزار مسکن شهری

بازنگری طرح هادی در هزار و ۱۱۳ روستا، اقدامی بزرگ از سوی دولت

بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵، یک میلیون و ۷۳۳ هزار و ۱۲۱ نفر از جمعیت ۶ میلیون و ۴۳۴ هزار و ۵۰۱ نفری خراسان رضوی در قالب ۵۱۶ هزار و ۴۱۹ خانوار در سه هزار و ۲۸۱ نقطه روستایی این استان زندگی می کنند که از این تعداد ۸۸۲ هزار و ۸۱۵ نفر مرد و ۸۵۰ هزار و ۳۰۶ نفر زن هستند.

طرح هادی روستایی با هدف ایجاد زمینه توسعه و عمران نقاط روستایی تهیه و اجرا می شود، آبادانی روستاها و کمک به ترویج پروژه‌ های عمرانی در آنها رسالت اصلی این طرح است، در این راستا بنیاد مسکن متولی تهیه طرح و سپس اجرای آن در روستاهای با جمعیت بیش از ۲۰ خانواری است.

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن خراسان رضوی نیز در این میزگرد گفت: ۲ هزار و ۵۹۶ روستای بالای ۲۰ خانوار در این استان وجود دارد که مشمول تهیه و اجرای طرح هادی می شوند، تاکنون طرح هادی برای ۹۶ درصد از این روستاها، معادل ۲ هزار و ۴۵۸ مورد تهیه شده است اما از آنجا که افق طرحهای هادی ۱۰ ساله است، بعد از این مدت طرح هادی روستا نیازمند بازنگری است که در این راستا تاکنون طرح هادی ۸۴۵ روستا بازنگری شده است.

محمود واحدیان افزود: در سفر امسال هیات دولت به خراسان رضوی، بازنگری طرح هادی در هزار و ۱۱۳ روستا تا پایان سال ۱۴۰۱ به تصویب رسید، که اجرای این طرح کار بزرگی است زیرا پیش از این بنیاد هر ساله در نهایت طرح هادی ۲۰۰ روستا را بازنگری می کرده است.

وی بیان کرد: خوشبختانه با مساعدت استانداری و پیگیری دفتر مرکزی بنیاد مسکن در تهران، قبل از تخصیص اعتبارات سفر هیات دولت به خراسان رضوی، ۵۰ میلیارد تومان اعتبار به بازنگری طرح هادی هزار و ۱۱۳ روستای استان اختصاص یافت که تاکنون نیز این طرح تا ۶۰ درصد پیشرفت داشته و بخش اعظم نقشه برداری های طرحها انجام شده و به سمت انجام مطالعات آن پیش رفته ایم. 

وی اظهار داشت: اجرای طرح هادی روستایی تاکنون در هزار و ۶۰ روستا آغاز شده که از این تعداد تاکنون اجرای طرح در ۹۰۰ روستا به پایان رسیده و باقی آنها در حال اجرا است. پارسال ۶۷۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح هادی روستایی به خراسان رضوی اختصاص یافت که از محل آن اجرای طرح در ۲۵۰ تا ۲۷۰ روستا در حال انجام است و در سه سال آینده به اتمام می رسد.

معاون بنیاد مسکن خراسان رضوی، میزان پیشرفت اجرای طرح هادی روستایی در این استان را ۴۷ درصد ذکر و بیان کرد: یکی از بخشهایی که طی سالهای اخیر به اجرای طرح هادی کمک زیادی کرده، اختصاص قیر رایگان بوده است به طوری که تاکنون هشت میلیون و ۲۰۰ هزار مترمربع از معابر روستایی استان با اختصاص همین قیرها آسفالت شده است.

واحدیان افزود: امسال نیز ۲۱ هزار تن قیر رایگان به خراسان رضوی اختصاص یافته که در حال توزیع بین روستاها است و روستاییان نیز در جذب این قیر در طرحهای هادی مشارکت زیادی دارند، به طوری که تاکنون ۵۰ درصد از آن توزیع شده است.

وی به سنددار کردن خانه های روستایی، به عنوان یکی دیگر از پروژه های بنیاد مسکن خراسان رضوی با مشارکت اداره کل ثبت اسناد و املاک استان اشاره کرد و گفت: برای تثبیت مالکیت املاک روستایی در قالب قانون الحاق تاکنون ۲۴۷ هزار سند روستایی ۶ دانگ برای خانه ها و حتی املاک تجاری مستقر در روستاهای استان صادر شده است.

وی ادامه داد: یکی دیگر از خدمات بنیاد مسکن به روستاییان، تامین زمین برای آنان است که تاکنون ۲۴ هزار قطعه زمین در روستاها از محل اراضی ملی برای ساخت خانه به آنان واگذار شده است و امسال نیز در صورت نیاز، زمین مورد نیاز برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن و همچنین بازنگری طرح هادی روستایی در هزار و ۱۱۳ روستا تامین و آماده سازی خواهد شد.

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن خراسان رضوی گفت: فعالیت جدید این بنیاد طرح "منظومه های روستایی" است که در قالب این طرح توانمندسازی مردم روستا در زمینه های اشتغال، معیشتی، اقتصادی و عمرانی در دستور کار بنیاد قرار گرفته است به نحوی که افرادی به عنوان تسهیلگر وظیفه دارند با استقرار در روستاها اهالی را در امور مزبور یاری دهند، مشکلات روستاها را رصد و جمع بندی کنند تا برای رفع آنها از طریق هر یک از دستگاه های اجرایی اقدام شود، یا تسهیلات مورد نیاز از طریق صندوق کارآفرینی امید به روستاییان پرداخت شود.

واحدیان با بیان اینکه طرح منظومه های روستایی در سه شهرستان بجستان، گناباد و باخرز در حال اجرا است، افزود: کارشناسان خبره ای برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده اند تا موانع و مشکلات روستاها را به نحوی جمع بندی کنند تا بهترین گزینه ها برای حل این مشکلات در زمینه اشتغال و عمران و آبادانی روستا به روستاییان ارایه شود.

وی با اشاره به اثرات بلایای طبیعی، به ویژه سیل در خراسان رضوی و تاثیرات آن بر روستاها گفت: هم اینک ۸۰ درصد روستاهای استان در مسیل ها قرار گرفته اند، یکی از وظایف بنیاد در تهیه طرح هادی، شناسایی و بازیابی مسیل ها در روستاها با همکاری شرکت آب منطقه ای است، با این حال جدا از شناسایی روستاها، نمی توان ۱۰۰ درصد یک روستا را از آسیب سیل مصون دانست اما در تهیه طرح هادی تلاش می شود مناطقی که امکان جاری شدن سیل در آنها وجود دارد، مشخص و از ساخت و ساز در آنها جلوگیری شود.

ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکن روستایی در ۴ سال 

هدف‌گذاری استان خراسان رضوی برای ساخت خانه های روستایی در قالب طرح نهضت ملی مسکن، ایجاد ۱۰۰ هزار واحد طی چهار سال است که توسط خود مردم ساخته می شود، هرچند بنیاد مسکن نیز هر ساله بازسازی تعدادی از خانه های روستایی را هدفگذاری می کند و بنا دارد کل منازل روستایی را تا سال ۱۴۱۰ از نو بسازد.

معاون امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن خراسان رضوی در این میزگرد گفت: براساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن در کشور که در سال ۱۳۹۵ صورت گرفت، ۴۸۶ هزار و ۳۶۸ واحد مسکونی روستایی در این استان وجود دارد که از سال ۱۳۸۴ تاکنون حدود ۱۵۸ هزار واحد مسکن روستایی با استفاده از تسهیلات حمایتی دولت بازسازی شده است که البته اولویت در بازسازی ها حذف خانه های خشتی و گلی است.

احسان پروایی اظهار داشت: باقی واحدهای مسکونی در روستاها نیمه مقاوم هستند که با برنامه ریزی انجام گرفته و بازسازی سالانه ۴۰۰ هزار واحد در کل کشور، بازسازی کلیه خانه های روستایی در استان خراسان رضوی تا سال ۱۴۱۰ به پایان خواهد رسید.

وی بیان کرد: سهمیه خراسان رضوی برای بازسازی مسکن روستایی در سال ۱۴۰۰ ساخت ۱۳ هزار واحد بود که از این تعداد متقاضیان ۹ هزار واحد به بانکها معرفی شده و نسبت به دریافت وام ۲۰۰ میلیون تومانی اقدام کرده اند که منجر به آغاز عملیات ساخت ۵ هزار واحد شده و تاکنون از این تعداد ساخت ۲ هزار و ۴۰۰ واحد به اتمام رسیده است.

معاون امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن خراسان رضوی گفت: هر ساله تسهیلاتی که از سوی بنیاد به بازسازی مسکن روستایی اختصاص می یابد به ۱۳ تا ۱۵ هزار واحد اختصاص دارد که امسال با حمایت شخص استاندار، این تعداد به ۲۵ هزار واحد افزایش یافته است که در قالب طرح نهضت ملی مسکن در روستاهای استان ساخته می شود.

پروایی اظهار داشت: قرار است در افق چهار ساله ۱۰۰ هزار واحد مسکن روستایی در روستاهای خراسان رضوی از محل تسهیلات حمایتی دولت ساخته شود، اقدامات اولیه ساخت ۲۵ هزار واحد مسکونی در سال جاری انجام گرفته و سهمیه هر روستا از تسهیلات این طرح مشخص شده است، همچنین فراخوانها و فعالیتهای ترویجی و اطلاع رسانی های لازم در این خصوص از طریق تریبون های مختلف و برگزاری نشستهایی با فرمانداران، بخشداران و دهیاران و مواجهه مستقیم خود بنیاد مسکن شهرستان با دهیاریها و حتی برگزاری نشستهای مردمی در مساجد روستا انجام گرفته است.

وی ادامه داد: مقرر است تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی با کارمزد پنج درصد و بازپرداخت ۲۰ ساله به ساخت و بازسازی مسکن روستایی در قالب طرح نهضت ملی مسکن اختصاص یابد که تاکنون متقاضیان ۲ هزار واحد به بنیاد مسکن مراجعه مستقیم داشته اند، که البته تسهیلات مزبور اگرچه در کارگروه شورای عالی مسکن تصویب شده است اما هنوز به استانها اختصاص نیافته است.

معاون امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن خراسان رضوی یکی دیگر از وظایف این معاونت را بازسازی خانه های آسیب دیده از حوادث طبیعی و زلزله برشمرد و گفت: آخرین حادثه مربوط به زلزله شهرستان قوچان در شهریورماه سال گذشته بود که پس از شناسایی و آواربرداری رایگان بنیاد، بازسازی ۵۵۰ واحد مسکونی در روستاهای آسیب دیده این شهرستان در دستور کار قرار گرفت.

پروایی اظهار داشت: پس از معرفی صاحبان ۵۵۰ واحد مسکونی مزبور به بانکها، تاکنون ساخت ۳۴۰ واحد به مرحله سقف و دیوار رسیده است، ۲ ماه بعد از آن حادثه نیز نخستین واحد بازسازی شده به بهره برداری رسید، همچنین تاکنون ۲۰ هزار و ۲۵۰ پاکت سیمان رایگان به ساخت این واحدها اختصاص یافته، تهیه نقشه های تیپ و نظارت رایگان انجام گرفته و به هر واحد تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومانی با بازپرداخت ۲۰ ساله و کارمزد ۵ درصد و ۴۵ میلیون تومان کمک بلاعوض اختصاص یافته است.

وی اضافه کرد: در صورتی که ۱۰۰ میلیون تومان به صورت متمم به تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومانی بازسازی خانه های آسیب دیده از زلزله در قوچان اختصاص یابد، دغدغه ما برای پایان یافتن بازسازی این خانه ها تا قبل از زمستان برطرف خواهد شد.

معاون بنیاد مسکن خراسان رضوی گفت: در سالهای اخیر برای ساخت خانه ویژه محرومان، مددجویان کمیته امداد حضرت امام (ره) و بهزیستی، تفاهم نامه هایی با نهادهای مختلف حمایتی منعقد شده است که طی یک سال اخیر از ۵۹۲ واحد مسکن ویژه مددجویان بهزیستی و خانواده های دارای ۲ معلول در استان ساخت ۵۶۰ واحد به پایان رسیده است. 

تحقق توسعه پایدار در مناطق روستایی از اهداف همه دولتهای جمهوری اسلامی پس از انقلاب اسلامی بوده که با توجه به رویکرد جهادی دولت سیزدهم شتاب بیشتری گرفته است و در این مسیر جلب مشارکت مردم در همه حوزه ها به عنوان تنها راه برای دستیابی به توسعه پایدار روستایی مورد توجه قرار گرفته است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha