نخستین سالگرد ارتحال علامه حسن زاده آملی برگزار شد

ساری - ایرنا - نخستین سالگرد ارتحال ملکوتی ذوالفنون حضرت علامه حسن حسن‌زاده آملی عصر امروز شنبه در مصلای نماز جمعه شهر آمل برگزار شد.

به گزارش ایرنا، این مراسم با حضور علما، روحانیون، اساتید حوزه و دانشگاه، فرماندار شهرستان آمل، نماینده مجلس و دیگر مسئولان استانی و شهرستان و جمع کثیری از آحاد مردم شهرستان برگزار شد. 

این مراسم که با نوحه خوانی و سینه زنی همراه بود در مصلای نماز جمعه شهر آمل و با حضور صدها نفری مردم فهیم شهرستان آمل و دیگر مناطق استان برگزار گردید.

استاد حوزه و از شاگردان علامه حسن زاده آملی در این مراسم طی سخنانی، ایشان را عالمی وارسته و تشنه علم عنوان کرد و گفت: آن تجربه بنده و دیگر علما و طلبه ها حکایت دارد هیچکس در تشنگه علم رقیب علامه حسن زاده نبوده است.

آیت الله سید یدالله یزدان پناه افزود: علامه در احساس نیاز به علم سیری ناپذیر بود و این تشنگی را در تمامی علوم از خود بروز می داد.

وی همچنین چهره علمی علامه را بی بدیل توصیف کرد و افزود: ایشان نه تنها علوم را با دقت و عمیق فرا می گرفت و دنبال می کرد، بلکه در ساده سازی علوم برای انتقال به نسل های دیگر نیز مثال زدنی بود. 

شاگرد علامه حسن زاده آملی، وی را از بی همتایان عصر خود در انواع علوم به خصوص مبانی فقهی، فلسفه و عرفان عنوان کرد و اظهار داشت: عمق آموختن و آموزش علامه منجر به حل مسائلی شد که بسیاری از علما از آن باز ایستادند. 

آیت الله یزدان پناه به ابعاد شخصیتی علامه نیز اشاره کرد و افزود: تمامی رفتار، تمایلات و نگرش علامه بر مبنای خواست و رضایت خداوند بود و هیچ چیزی غیر از راه خدا نمی خواست و انجام نمی داد. 

وی ساده زیستی و علاقه وافر علامه به فراگیری علوم براش شناخت پروردگار را از اصول اصلی زندگی علامه برشمرد و تاکید کرد: علامه فراتر از زمان کنونی بود و شاید تا سالهای سال ابعاد علمی و فهم کلام ایشان مورد تحقیق و کشف قرار گیرد.

حسن حسن‌زاده آملی، سال ۱۳۰۷، در یکی از روستاهای لاریجان در استان مازندران به دنیا آمد. او ادبیات عرب و دروس‌ مقدماتی را در آمل آموخت، سپس برای ادامه تحصیلات عازم تهران شد و بعد از حدود ده سال عازم قم شد.

علامه شعرانی، حکیم مهدی الهی قمشه‌ای و علامه طباطبایی، سه استاد برجسته ای بودند که مرحوم حسن زاده از آنها بهره گرفته است؛ به ویژه که در عرفان، ارتباط تنگاتنگ با استاد نقش جدی در شکل گیری شخصیت شاگرد دارد. حسن‌زاده از علامه شعرانی، اجازه اجتهاد و اجازه نقل حدیث دریافت کرد و با راهنمایی وی، در دروس فلسفه و عرفان و خارج فقه آیت‌الله سیدابوالحسن رفیعی قزوینی حضور یافت. آیت‌الله محمدتقی آملی، پدر برادران لاریجانی نیز یکی از استادان فقه و اصول آیت‌الله حسن‌زاده بوده است.

ایشان ۱۴ دوره شرح منظومه، ۴ دوره اشارات، یک دوره اسفار اربعه، و ۴ دوره شرح فصوص قیصری را تدریس کرده است؛ کتاب هایی که متون اصلی دروس فلسفی و متعلق به سبزواری، ابن سینا، ملاصدرا و .. است. او همچنین حدود ۱۷ سال دروس ریاضیات، هیأت، وقت و قبله تدریس کرده که کتاب دروس «معرفة الوقت و القبلة» محصول آن درس‌ها است. وی آثار بسیاری در فلسفه، عرفان، ریاضی، نجوم، ادبیات فارسی و عربی دارد و برخی از مهم‌ترین آثار فلسفی و عرفانی چون اسفار اربعه، اشارات، شفا و شرح فصوص الحکم را تصحیح کرده و بر آنها شرح و حاشیه نگاشته است.

علامه حسن زاده در عمر کمتر از ۱۰۰ سال، بیش از ۱۰۰ اثر از خود به جا گذاشته که در رشته های مختلف به تحریر درآمده اند. ۲۹ اثر فلسفی، ۲۰ کتاب عرفانی، ۶ اثر کلامی، ۲ اثر تفسیری و ۷ کتاب حدیثی، بخشی از این آثارند و علاوه بر این، ایشان ۲۵ اثر در زمینه ریاضی و ۱۰ اثر ادبی دارد. گستردگی آثار ایشان باعث شده مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، نرم‌افزار مجموعه آثار ایشان، شامل آثاری که مؤسسه بوستان کتاب چاپ کرده را نیز آماده و عرضه کند.

علامه حسن زاده آملی شنبه شب سوم مهر ماه سال گذشت در سن ۹۳ سالگی و پس از یک دوره سخت بیماری در بیمارستان امام رضا (ع) شهر آمل دیده از جهان فروبست. علت فوت علامه از سوی مسئولان درمانی عارضه  قلبی ناشی از کهولت سن اعلام شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha