۲۰ آبان ۱۴۰۱، ۸:۰۰
کد خبر: 84937895
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

استاد دانشگاه: چرخه تحقیق و توسعه در کشور تکمیل شود

شیراز-ایرنا-استاد دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز دانشگاه شیراز که در فهرست دانشمندان ۲ درصد برتر دنیا قرار دارد، گفت:برای کاربردی کردن پژوهشها و توسعه صنعتی باید چرخه تحقیق و توسعه در کشور تکمیل شود.

دکتر محمدرضا رحیم پور جمعه در گفتگو با ایرنا اظهار کرد:  کشور ما از صنایع بسیاری از جمله صنعت نفت و گاز، پتروشیمی و صنایع دارویی بهره می‌برد و شرایط برای توسعه در این زمینه مهیاست؛ باید تمام تلاش خود را به کار بگیریم تا از این ظرفیت‌ها به شکل مطلوب استفاده کنیم.
استاد دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز دانشگاه شیراز در پاسخ به پرسشی مبنی براینکه چرا پژوهش‌های دانشگاهی منجر به خروجی نمی‌شود، گفت: زنجیره تحقیق و توسعه در کشور از تحقیقات و پژوهشهای دانشگاهی و مؤسسات آموزشی آغاز می‌شود و این زنجیره باید به بخش‌هایی در اجتماع از جمله وزارتخانه‌ها و شرکت‌های بزرگ صنعتی متصل شود تا بتواند کارآمد باشد و مؤثر واقع شود.
رحیم پور ادامه داد: در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته بودجه‌های زیادی صرف پژوهش می‌شود و شرکت‌هایی بزرگ به عنوان واسطه هستند که به بهره‌گیری از طرح‌ها و پژوهش‌های دانشگاهی در حوزه صنعت اعتقاد دارند و از این طرح‌ها حمایت می‌کنند؛ در کشور ما نیز باید زمینه ایجاد زنجیره تحقیق و توسعه فراهم شود.
وی گفت: این زنجیره تنها شامل کتاب، مقاله و پژوهش نمی‌شود و باید بخشهای مختلف جامعه از جمله شرکت‌های بزرگ صنعتی و شرکتهای دانش بنیان نیز نقش خود را در تکمیل این زنجیره ایفا کنند؛ در این زمینه نباید جزیره‌ای کار کنیم.
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز بیان داشت: دانشگاه‌های کشور در بخش پژوهش مانند دانشگاه‌های سایر کشورها فعال هستند؛ در واقع ما از نظر پژوهش مشکلی نداریم و تحقیق و پژوهش در دانشگاه انجام می‌شود اما این پژوهشها و مقالات علمی باید به صورت کاربردی مورد استفاده قرار بگیرند.
رحیم پور عنوان کرد: در حال حاضر بسیاری از شرکتهای صنعتی در کشور اعتقادی به همکاری با دانشگاه ندارند؛ خودشان واحدهای تحقیق و توسعه دارند، پژوهش انجام می‌دهند و نسبت به اجرای پروژه‌ها اقدام می‌کنند. 
وی با بیان اینکه گرنت و حمایت مالی از دانشگاه‌ها نیز نقش مؤثری در پیشبرد اهداف کشور در زمینه کاربردی کردن پژوهشها دارد، گفت: در حال حاضر بودجه موردنیاز برای پژوهش سرسام‌آور است و از آنجا که پژوهش نیاز به بودجه دارد، باید کمبودها در این بخش برطرف شود.
رحیم پور یادآور شد: می‌بایست صنعت به دانشگاه اعتماد کند و فرهنگسازی لازم در این زمینه انجام شود. اگر زنجیره تحقیق و توسعه کامل شود، قطعا در بخش صنعت به موفقیت قابل توجهی دست می‌یابیم.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: البته برخی انتظار دارند پژوهش‌های دانشگاهی به سرعت نتیجه دهد و در مدت زمان اندکی به تولید برسد؛ این در حالیست که پژوهش زمان‌بر است و نیاز است که برای به نتیجه رسیدن پژوهش‌ها زمان بیشتری صرف شود.
وی با تأکید بر اینکه برای کاربردی کردن پژوهش‌ها چرخه تحقیق و توسعه باید تکمیل شود، گفت: فعالان حوزه صنعت باید بدانند که دنیا با پژوهش‌هایی که در دانشگاه انجام می‌شود پیشرفت می‌کند؛ بایستی اعتمادسازی، فرهنگسازی و سرمایه‌گذاری در این زمینه شکل بگیرد و از پژوهش‌های کاربردی که بتوانند به مرحله تولید انبوه برسند و قابل رقابت باشند حمایت شود.
وی با تأکید بر بهره‌گیری از نیروی انسانی موجود در دانشگاه‌ها و مدارس گفت: در حال حاضر سه میلیون دانشجو و ۶ میلیون دانش‌آموز داریم که باید از ظرفیت و ایده‌های آنها استفاده شود تا بتوانیم این ایده‌ها را از پژوهش به سمت تولید محصول سوق دهیم.
رحیم پور که اخیراً  بر اساس شاخص‌های استنادی الزویر در سال ۲۰۲۲ در شمار دانشمندان ۲ درصد برتر دنیا، قرار گرفته است، در خصوص عوامل مؤثر در این موفقیت گفت: با مستندسازی و نمایه‌سازی پروژه‌ها در حوزه صنعت و فعالیت‌هایی که در زمینه انرژی و مواد شیمیایی داشتم و همچنین موضوعاتی که به عنوان پایان نامه برای دانشجویان تعریف می‌شده تلاش کردیم که گام‌های مؤثری در مسیر پژوهش برداریم. این فعالیت‌ها که توسط برخی مراکز استنادی در خارج از کشور مورد رصد قرار گرفت در نهایت موجبات این موفقیت را فراهم کرد و همانگونه که گفتم دانشجویان هم در این موفقیت سهم بسزایی داشته‌اند.


براساس شاخصهای استنادی الزویر در سال ۲۰۲۲، ۴۱ عضو هیأت علمی دانشگاه شیراز در شمار دانشمندان ۲درصد برتر دنیا قرار گرفته اند، ۲۷ نفر از استادان دانشگاه شیراز نیز براساس وضعیت استنادات در طول حیات علمی ایشان، به عنوان دانشمندان ۲درصد پراستناد دنیا معرفی شده اند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha