به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، پیمان صالحی امروز (دوشنبه) در نشست خبری هفته پژوهش و فناوری ۱۴۰۱ با اشاره به برنامه های استانی و ملی این هفته اظهار داشت: هفته استانی پژوهش و فناوری از ۱۲ تا ۱۷ و هفته ملی از ۱۹ تا ۲۵ آذر ماه برگزار می شود.
وی ادامه داد: برخی دانشگاه ها فعالیت های خود را از ابتدای آذر ماه آغاز کرده اند. شیوه نامه برنامه هفته پژوهش و فناوری به استانداران ابلاغ شده و آنها محور برنامه های این هفته هستند. همچنین جلسه ای با وزیر کشور ۱۵ آبان برای استفاده بهتر از ظرفیت استانداری ها برگزار شد.
دبیرکل شورای عالی عتف با اشاره به دستورالعمل هفته پژوهش و فناوری تاکید کرد: رئیس ستاد، «استاندار» و دبیر ستاد «رئیس دانشگاه معین» هر استان است.
وی از برگزاری جشنواره های مختلف مانند جشنواره برگزیدگان پژوهش و فناوری در استان ها خبر داد و افزود: سعی کردیم حضور دانش آموزان امسال در جشنواره های پژوهش و فناوری پررنگ تر باشد. نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری در استان ها توسط پارک علم و فناوری استان برگزار می شود و رئیس پارک دبیر نمایشگاه است.
صالحی تصریح کرد: هفته پژوهش و فناوری امسال، برای ما زمان اطلاع رسانی در مورد دستاوردهای علمی و فناوری کشور است. از این جهت برنامه های تقدیر از دستاوردهای پژوهشی در مدارس مهم است و روز دوم این هفته یعنی ۲۰ آذر وزیر علوم و وزیر آموزش و پرورش زنگ پژوهش را در یک مدرسه می زنند.
معاون پژوهشی وزارت علوم با تاکید بر توجه بر علوم پایه و علوم اجتماعی گفت: روز سوم این هفته به نام «علوم انسانی و علوم پایه- ارکان اقتصاد دانش بنیان» نام گرفته است تا بتوانیم توجه داوطلبان را بار دیگر به این علوم جلب کنیم.
به گفته صالحی روز چهارم روز «دانشگاه، مبدأ تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین» است که مجموعه فعالیت های علمی را در دانشگاه ها و پارک ها دربرمیگیرد، ۵۱ پارک علم و فناوری و اشتغال ۱۱۰ هزار نفر در واحدهای فناور پارک های علم و فناوری اهمیت دانشگاه ها را نشان می دهد.
وی ادامه داد: تجلیل از اندیشمندان و پژوهشگران جوان در روز ۲۱ آذر توسط «بنیاد جمیلی» با نگاه ویژه به علوم پایه برگزار می شود و از دستاوردهایی حمایت می شود که قابلیت تجاری سازی دارند.
صالحی با اشاره به هماهنگی با وزارت آموزش و پرورش گفت: روزهایی هماهنگ شده تا دانش آموزان به همراه والدین خود از دانشگاه ها بازدید کنند. با همه دانشگاه ها برای این فعالیت هماهنگ شده تا خانواده ها دید واقعی نسبت به دانشگاه ها و موضوعات دانشی پیدا کنند. این برنامه برای روزهای مختلف در هفته پژوهش و فناوری هماهنگ شده است.
معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: علاوه بر بازدیدهای دانش آموزی، بازدیدهای علمی دانشجویان هم در هفته پژوهش و فناوری افزایش می یابد.
وی در مورد نشست های هفته پژوهش و فناوری نیز توضیح داد: نشست مدیران صنعت در حاشیه نمایشگاه برگزار می شود. مدیران ارتباط صنعت و دانشگاه با توجه به قوانین جهش دانش بنیان و معافیت از مالیات، باید هماهنگی بیشتر با صنایع داشته باشند و هدف از این نشست ها رسیدن به این هماهنگی ها است.
معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری همچنین با اشاره به افزایش تعداد قراردادهای ارتباط صنعت و دانشگاه در یک سال اخیر، ادامه داد: قراردادهای ارتباط با صنعت در سال ۱۴۰۰ از مرز ۱۰ هزار قرارداد و به ارزش چهار هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان عبور کرد.
لزوم بازنگری بر فعالیت انجمنهای علمی
صالحی با تاکید بر استفاده از ظرفیت های این انجمن ها گفت: تعداد انجمن های علمی در ایران از تعداد متوسط انجمن های علمی دنیا بیشتر است و ما باید فعالیت این انجمن ها را بازنگری کرده و از ظرفیت های آنها بهرهمند شویم؛ به همین منظور برای اولین بار در این نمایشگاهها فضای گسترده ای به انجمن های علمی داده شده است تا دستاوردهای خود را عرضه کنند.
معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در مورد برترین پژوهشگران و فناوران در هفته پژوهش سال جاری گفت: حدود ۲۸۵ نفر از سراسر کشور توسط دانشگاه ها در حوزه های مختلف معرفی شده اند. جلسات بررسی انجام شده و افراد برتر مشخص شده اند، هر سال ۲۰ نفر پژوهشگر برتر و بین ۸ تا ۱۰ نفر توسط معاونت فناوری و نوآوری به عنوان فناور برتر معرفی می شوند.
وی ادامه داد: بسیاری از وزارت خانه ها جشنواره تجلیل از پژوهشگران ندارند و حدود ۸ تا ۱۰ نفر از برگزیدگان از سازمان ها و وزارت خانه های دیگر به عنوان پژوهشگران برتر وزارتخانه های دیگر تجلیل خواهند شد.
معاون پژوهشی وزارت علوم در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در مورد استمرار بازدید دانش آموزان از دانشگاه ها به عنوان اقدامی برای ترویج علم و هماهنگی های لازم برای این منظور اظهار داشت: روسای دانشگاه ها دید منفی ندارند اما باید با تدابیری پیوستگی این اقدام را تضمین کنیم. وزارت آموزش و پرورش از این اقدام استقبال کرده است و بخش آموزش عالی نیز از آن استقبال می کند. باید تلاش کنیم این اقدام به مناسبت های مختلف مانند روز دانش آموز و دانشجو و غیره در طول سال تداوم یابد.
صالحی در مورد پژوهش های دانش آموزی و سطوح آنها نیز توصیح داد: دانشسراهای آموزش و پرورش در سراسر کشور بسیار فعال هستند و در حوزه های علمی مانند نانو، زیست فناوری، گیاهان دارویی و غیره خوب عمل کرده اند. ممکن است پژوهش های دانش آموزی در مدارس کم رنگ تر باشد ولی در دانشسراها دستاوردهای خوبی داریم.
وی ادامه داد: باید با اعمال سیاست های تشویقی این پژوهش ها را تقویت کنیم. بر اساس توافق ها با وزارت آموزش و پرورش ۱۰۰ نفر از پژوهشگران برتر دانش آموزی در هفته پژوهش و فناوری تقدیر می شوند.
صالحی در مورد اهمیت بیشتر فناوری و خطر غافل شدن از پژوهش توضیح داد: نظام نوآوری نظامی پیوسته است. پژوهش های بنیادی از نظر مراحل آمادگی فناوری در مراحل یک تا سه قرار می گیرند. اولویت جدی وزارت علوم تولید علم بر اساس سیاست های کلی برنامه هفتم ابلاغی مقام معظم رهبری است.
رئیس ستاد ملی هفته پژوهش و فناوری، با اشاره به قانون برنامه ششم توسعه و سهم چهار درصدی پژوهش از تولید ناخالص داخلی در آن افزود: تا وقتی نتوانیم این سهم را تامین کنیم، نمی توانیم تولید علم را به طور کامل محقق کنیم. بدون تولید علم و مقاله علمی نمی توانیم در فناوری به نتیحه برسیم اما باید پشتیبانی ها از بخش پژوهش انجام شود؛ به همین منظور به همه سازمان هایی که سهم خود را از پژوهش پرداخت نکردند، نامه زده ایم.
وی تاکید کرد: باید منابع پایداری را برای صندوق عالی عتف تامین کنیم. این صندوق که حلقه مفقود در پژوهش است، جای خالی منابع مورد نیاز را برای پژوهش و فناوری پر می کند. اساسنامه این صندوق به زودی در هیات دولت تصویب می شود و امیدواریم منابع بیشتری از منابع اولیه ۲ درصدی دولتی آن را تامین کنیم.
معاون پژوهشی وزارت علوم گفت: باید روی گسترش تحقیقات بنیادی، قراردادهای ارتباط با صنعت و جامعه و همرسانی ایده ها و نیازها بیشتر تاکید کنیم؛ زیرا مقالات علمی زمینه ساز رسیدن به فناوری هستند.
روز شمار هفته پژوهش و فناوری
اسامی روزهای هفته پژوهش و فناوری:
۱۹ آذر؛ جهاد تبیین و دستاوردهای علمی و فناوری
۲۰ آذر؛ مدرسه و آینده سازان خلاق
۲۱ آذر؛ علوم انسانی و علوم پایه - ارکان اقتصاد دانشبنیان
۲۲ آذر؛ دانشگاه، مبدا تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین
۲۳ آذر؛ پژوهش و فناوری، بنیان مرجعیت و دیپلماسی علمی
۲۴ آذر؛ دانشمندان و سرآمدان علم؛ پیشران پژوهش و فناوری
نظر شما