معاون وزیر جهاد کشاورزی: سند امنیت غذایی کشور برای نخستین بار تدوین شد

شهرکرد- ایرنا- معاون وزیر جهادکشاورزی گفت: سند امنیت غذایی کشور برای نخستین بار در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی در دولت سیزدهم تدوین شد و در مراحل نهایی قرار دارد که بر اساس آن تولید و امنیت غذایی کشور برای ۱۰ سال آینده ترسیم می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سید مجتبی خیام‌نکویی روز پنجشنبه در آیین رونمایی از سند الگوی کشت چهارمحال و بختیاری با اشاره به اهمیت امنیت غذایی در استقلال کشورها، اظهار داشت: استقلال سیاسی هر کشور به استقلال اقتصادی آن وابسته است و این مهم به تولید و تامین محصولات راهبردی(استراتژیک) کشاورزی بستگی دارد از این رو امروز غذا به سلاح و ابزاری برای تسلط بر کشورها تبدیل شده است.

وی ادامه داد: افزایش قیمت محصولات غذایی در جهان در پی جنگ اوکراین و روسیه سبب شد تا بار دیگر امنیت غذایی جایگاه ویژه خود را پیدا کند و همه کشورها از جمله ایران به این مهم بیش از پیش توجه کنند.

رییس سازمان تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کشور اظهار داشت: در واقع باید گفت دغدغه‌های امام راحل و رهبر معظم انقلاب در خصوص اهمیت امنیت غذایی آنطور که شایسته بوده در طول این ۴۳ سال محقق نشده اما دولت سیزدهم برای تحقق این مهم همت کرده است.

خیام‌نکویی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با اعضای هیات دولت سیزدهم، تصریح کرد: در این بیانات تاکید زیادی بر امنیت غذایی شد این به معنی آن است که در کشور موضوع مهمتری از امنیت غذایی وجود ندارد.

۸۰ درصد ضریب خودکفایی کشور در تولید محصولات کشاورزی

وی با بیان اینکه اکنون ضریب خودکفایی کشور در محصولات کشاورزی ۸۰ درصد است، اظهار داشت: آن ۲۰ درصدی که کشور به واردات محصولات کشاورزی وابسته است سالانه بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون دلار ارز از کشور خارج می‌کند که سهم روغن خوراکی از این میزان وابستگی ۳۳ درصد است.

معاون وزیر جهادکشاورزی و رییس سازمان تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کشور ادامه داد: در حال حاضر ۹۰ درصد روغن‌های خوراکی موجود در بازار کشور وارداتی و الگوی مصرف نامناسب سبب افزایش مصرف روغن در کشور شده است به‌طوری‌که مصرف روغن در کشور ۲ برابر میانگین جهانی است که بیشتر به نحوه طبخ غذاها از آب‌پز به شکل سرخ‌کردنی و فست‌فود مرتبط می‌شود.

خیام‌نکویی با بیان اینکه نیاز کشور به غذا در سال‌های آینده به ۵۰ میلیون تن می‌رسد، افزود: برای تامین این نیاز چاره‌ای جز استفاده از دانش و فناوری‌های نوین و بومی نداریم.

وی ادامه داد: از آنجاکه راهبرد ایران در بخش کشاورزی، اقتدار غذایی است پس موضوع امنیت غذایی و افزایش محصولات راهبردی(استراتژیک)از اهمیت دوچندانی برای کشور برخوردار است چرا که نه تنها ما باید در آینده امنیت غذایی کشور خود را تامین کنیم بلکه نیاز غذایی کشورهای دوست را نیز باید برآورده کنیم.

انقلاب بهره‌وری؛ راهکار تحقق اقتدار و امنیت غذایی

معاون وزیر جهادکشاورزی، انقلاب بهره‌وری در بخش کشاورزی را راهکار تحقق اقتدار و امنیت غذایی در کشور دانست و افزود: با استفاده از دانش روز و همچنین ظرفیت‌های بومی می‌توان این مهم را محقق کرد که در همین راستا الگوی کشت موضوعیت پیدا کرده است.

خیام‌نکویی در تعریف الگوی کشت گفت: الگوی کشت ناظر بر این است که چه نوع محصولی را در چه زمانی و در چه مکانی متناسب با نیاز روز تولید و کشت خود را با داده‌های اقلیمی و گیاهی، خاک و نیاز آبی متناسب کنیم.

وی با بیان اینکه اکنون بین ۲۰ تا ۳۰ درصد محصولات کشاورزی کشور به صورت ضایعات از دسترس خارج می‌شود، اظهار داشت: این میزان ضایعات می‌تواند غذای ۱۸ میلیون نفر جمعیت را تامین کند به همین دلیل، نه تنها باید الگوی کشت در کشور را اصلاح کنیم بلکه نیازمند اصلاح الگوی مصرف نیز هستیم.

معاون وزیر جهادکشاورزی ادامه داد: به صور مثال اگر هر ایرانی روزی یک قاشق غذاخوری برنج را دور بریزد در مجموع غذای ۲۳ هزار نفر در روز از بین رفته است.

نبود اطلاعات و آمار پایه، خلا بزرگ بخش کشاورزی کشور

خیام نکویی اجرای صحیح و مناسب سند الگوی کشت را متضمن تامین امنیت غذایی کشور دانست و گفت: در قالب این سند می‌توان بزرگترین خلا بخش کشاورزی که نبود اطلاعات و آمار صحیح پایه‌ای در کشور است، برطرف می‌شود و بدین ترتیب اگر ظرف ۲ سال آمار واقعی از سطوح زیرکشت، میزان تولید و سایر آمارهای پایه‌ای را بهینه کنیم می‌توانیم برنامه‌ریزی صحیحی در بخش کشاورزی داشته باشیم.

وی میزان آب مصرفی بخش کشاورزی را سالانه ۷۲ میلیارد مترمکعب اعلام کرد و افزود: باید این میزان آب مصرفی ظرف چهار سال آینده به ۶۰ میلیارد مترمکعب کاهش یابد به عبارتی سالانه سه میلیارد مترمکعب آب در بخش کشاورزی کشور باید صرفه‌جویی شود.

معاون وزیر جهادکشاورزی و رییس سازمان تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کشور با اشاره به تجربه موفق برخی کشاورزان در نقاط مختلف کشور در افزایش تولید محصول در سطح، تصریح کرد: این تجریبات موفق مرهون نفوذ دانش روز و ظرفیت‌ها و دانش بومی است بطوریکه با تلفیق این ۲ عامل عملکرد بخش کشاورزی بین سه تا ۱۱ برابر افزایش می‌یابد.

صرفه‌جویی ۲۰۲ میلیارد دلاری با اجرای سند الگوی کشت

خیام نکویی خاطرنشان کرد: با اجرای مناسب سند الگوی کشت ظرف هشت سال آینده ۲۵ تا ۲۷ میلیون تن افزایش تولید در سطح خواهیم داشت و در سال نخست اجرای این سند ۲.۲ میلیارد دلار صرفه‌جویی ارزی خواهیم داشت.

وی با تشریح سه راهکار برای افزایش تولیدات کشاورزی کشور با اجرای سند الگوی کشت، تصریح کرد: در حالت بدبینانه تولیدات کشاورزی کشور از ۸۲ میلیون تن در سال به ۸۵ میلیون تن می‌رسد، در حالت واقع‌بینانه به ۹۱ میلیون تن و در حالت خوشبینانه به ۹۵ میلیون تن افزایش پیدا می‌کند.

معاون وزیر جهادکشاورزی و رییس سازمان تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کشور افزود: در تدوین و اجرای سند الگوی کشت، ۲ هزار محقق در سراسر کشور همکاری می‌کنند و به عنوان بازوی اصلی در اختیار مسوولان استانی قرار می‌گیرند.

به گزارش ایرنا، در قالب سند الگوی کشت کارگروه های استانی به ریاست استاندار و دبیری رییس سازمان جهادکشاورزی تشکیل و در راستای تحقق امنیت غذایی که مهمترین هدف سند الگوی کشت به شمار می‌رود، سیاست‌های تدوین شده به مرحله اجرا می‌رسد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha